Člověk akademický zblízka: Homo Academicus - Josef Jařab
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.06.2019
Vášnivý milovník džezu, přítel Allana Ginsberga a především univerzitní pan profesor, na jehož přednášky se tradičně stávaly fronty. To je Josef Jařab. Osobitý portrét jedné z nejvýraznějších osobností české společenské i politické scény s názvem Homo Academicus – Josef Jařab připravil režisér Martin Müller, koprodukovala jej Česká televize, Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové.


Amerikanista, literární historik, překladatel, pedagog a vůbec první svobodně zvolený rektor po roce 89 znamenal mnoho nejen pro akademickou půdu. „To nemyslíte vážně, soudruzi. Já myslel, že musím napsat habilitační spis, abych se stal docentem. A on stačí rozvod?“ řekl Josef Jařab na doporučení, aby se rozvedl se svou ženou, která 21. srpen 1968 otevřeně označila za okupaci.

S humorem sobě vlastním se dnes dvaaosmdesátiletý profesor v dokumentu ohlíží za svým bohatým osobním, akademickým i veřejným životem, který nabyl zejména po sametové revoluci na obrátkách. Vybudoval z Univerzity Palackého v Olomouci prestižní a moderní školu, hostoval na Harvardu, překládal a psal odborné publikace, ve spolupráci se světovými spisovateli organizoval řadu kulturních akcí, působil jako senátor, a to hned za dva volební obvody a mnoho dalšího.

„Má první vzpomínka na profesora Jařaba spadá do doby, kdy jsem zdaleka netušila, že budu producentkou. Jako studentka Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci jsem se myslím tak v roce 1985 ocitla na promítání filmu Sofiina volba, kterou pan profesor pro studenty pořádal. Bylo to v aule pro cca 300 lidí, asi 50 nás sedělo na zemi kolem televizoru s uhlopříčkou tak 50 centimetrů a dívali jsme se na projekci z VHSky. Já, jako student kulturologie a ne anglistiky, jsem v té době rozuměla anglicky každé páté slovo, ale i tak to pro mě byl nezapomenutelný zážitek, který přesně vystihuje, kdo je Josef Jařab a jakou atmosféru na univerzitě vytvářel,“ zavzpomínala Kateřina Ondřejková.

Portrét mimořádné persony dotvářejí vzpomínky řady významných osobností, přátel, kolegů a rodiny. To vše v kontextu společenských přeměn našeho státu. Autentické fotografie i archivní záběry, které coby koproducent snímku poskytla České televize, vykreslují Josefa Jařaba jako nepřehlédnutelného hybatele věcí: ač na něj mířil revolver, vyjednával o odchodu sovětských vojsk z Olomouce, byl prvním pedagogem, který podpořil studentskou stávku v roce 1989, udělil čestný doktorát filozofie Václavu Havlovi nebo u nás organizoval literární večery s Allenem Ginsbergem.

Dokument Homo Academicus – Josef Jařab uvede Česká televize v úterý 11. června ve 20:50 na ČT2.


Námět, scénář a režie: Martin Müller
dramaturg: Martin Novosad
střih: Pavel Kolaja
kamera: Veronika Müllerová
vedoucí výroby ČT: Hana Bílá
výkonná producentka ČT: Jarmila Hoznauerová
kreativní producentka ČT: Kateřina Ondřejková
producent: Martin Müller


PR Česká televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27193/clovek-akademicky-zblizka-homo-academicus-josef-jarab/