Postřehy odjinud: usměvaví lidé, bezpečno a jedna pozoruhodnost vedle druhé
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.06.2019
Tučňáci? Ano! Česká architektura? Ano! Surfující Agatha Christie? Svého času – ano! To všechno a ještě mnohem víc lze najít na jihu Afriky, kterou čerstvě zmapoval osvědčený tým ostravského studia České televize. Režisér Jaroslav Večeřa, dramaturg Karel Bělohlavý, kameraman David Rojíček v čele s moderátorem Vladimírem Krocem připravili premiérové díly fejetonistického cyklu Postřehy odjinud.


První díl z celkem 13 pětiminutovek odvysílá Česká televize v sobotu 15. června ve 12:50 na programu ČT 1.

Po Austrálii a Novém Zélandu je tu třetí spolupráce s českým rozhlasovým moderátorem a publicistou Vladimírem Krocem. Jižní Afrika. Jde vůbec o nejdelší cestu, jakou televizní tým za pětadvacet let působení cyklu Postřehy odjinud absolvoval. Pro bezmála dvacet hodin natočeného materiálu ujeli 4 500 a nalétali 27 000 kilometrů. Cílem bylo nejen pobřeží Jihoafrické republiky, ale také její vnitrozemí. Jeden celý díl Postřehů odjinud je rovněž věnován království Lesotho.

„Procestovali jsme celý jih, je krásný a vyspělý. Připadali jsme si jako ve Švýcarsku nebo Monte Carlu. Nádherná architektura, nesmírně kultivované prostředí. Samozřejmě panují tam obrovské rozdíly. Na jedné straně bohatá, udržovaná města, na straně druhé nesmírně chudá předměstí v podobě tisíců domků splácaných z vlnitých plechů. Všude ale bylo bezpečno,“ říká dramaturg Karel Bělohlavý.

A režisér Jaroslav Večeřa dodává: „Skutečně nás nikde nic neohrožovalo. Zjistili jsme, že o Jihoafrické republice panují značné a zcela zbytečné předsudky. Spousta lidí kolem nás, byla překvapená, kam se chystáme, a divila se, že se nebojíme. Naše cesta jen potvrdila, že opravdu není čeho. Tamní lidé jsou velmi příjemní a navzdory nemalým starostem stále usměvaví. S kamerou jsme se dokonce vydali i dovnitř slamu, v němž jsme hledali a nakonec i našli dům Mahátma Ghándího.“

Indický politický a duchovní vůdce Mahátma Ghándí přitom není jedinou osobností, po jejíž stopách se Postřehy odjinud tentokrát vydávají. S Jihoafrickou republikou je například spjat život cestovatele Emila Holuba, dobrodruha Čeňka Paclta, misionáře z moravskoslezského Kunína Jiřího Schmidta nebo autora slavné trilogie Pán prstenů J. R. R. Tolkiena.

První epizoda řady Jižní Afrika očima Vladimíra Kroce nese název Ďáblův vrch versus Stolová hora a diváci se v ní mohou těšit na dechberoucí vyhlídky, pověst o Stolové hoře a na bílé pláži vyhřívající se tučňáky. Nenechte si ujít v sobotu 15. června ve 12:50 na ČT 1.


Česká televize, TS Ostrava

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27198/postrehy-odjinud-usmevavi-lide-bezpecno-a-jedna-pozoruhodnost-vedle-druhe/