Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 04:50:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Brnianske divadlo sa stalo miestom hazardu dvoranov Márie Terézie

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 30.06.2019


Brnianske Mahenovo divadlo sa tento týždeň premenilo na viedenský Burgtheater, teda divadlo, kde dvorania Márie Terézie hrali v tajnosti kartovú hru Farao, ktorú panovníčka zakázala, keďže si neželala hazard na svojom dvore. Práve týmito scénami pokračovalo natáčanie druhej minisérie Mária Terézia, na ktorej spolupracujú RTVS, Česká televízia a rakúska ORF.


V Burgtheatri zároveň svokra Márie Terézie, ktorú hrá Zuzana Mauréry, uvedie počas divadelného predstavenia do spoločnosti milenku manžela Márie Terézie - Sofiu. Filmári majú v Brne za sebou už viac ako polovicu zo 46 natáčacích dní. Presunú sa ešte do Špilberku, Českého Krumlova, Olomovca, Roudnici nad Labem a okolia Terezínu. Aktuálna miniséria sa podobne ako predchádzajúce dve časti nakrúcala aj na barokových zámkoch v Kroměříži a vo Valticiach.

Ako sa vyjadril režisér Robert Dornhelm, nie je síce fanúšikom filmových pokračovaní a opakovaní, ale to, že vzniká tretia a štvrtá časť Márie Terézie, ho nesmierne teší. Má radosť aj z toho, že nová hlavná predstaviteľka Stefanie Reinsperger, ktorá nahradila svoju rakúsku hereckú kolegyňu Mariu-Luise Stockinger, je rešpektovaná a celý štáb ju miluje.

Stefanie Reinsperger sa na postave Márii Terézii páči to, že môže vyjadriť aj negatívne stránky jej charakteru. „Tú postavu si proste musíte zamilovať," poznamenala s tým, že išlo o silnú ženu, ktorá riadila veľkú monarchiu. Rýchlo si zvykla tiež na to, že pri filmovaní rozpráva každý herec rečou krajiny, z ktorej pochádza. „Vždy ma teší prichádzať na scénu a počuť tú zmes rečí, čo dokazuje, že sa dokážeme dorozumieť i keď nehovoríme tým istým jazykom. Z natáčania mám taký európsky pocit a bola by som rada, keby sme to dokázali preniesť do každodenného života," dodala.

Novú partnerku si pochvaľuje aj jej filmový manžel Vojtěch Kotek, ktorý stvárňuje Františka Štefana Lotrinského. „Keď som videl Stefi prvýkrát na kamerových skúškach, tak mi bolo jasné, že je tá pravá na postavu Márie Terézie. Keď prehovorila, tak som mal pocit, že jej prostredníctvom hovorí celá monarchia. Zároveň som rád, že František Jozef sa posunul z úlohy manžela a stáva sa z neho skutočne dôležitý hráč na politickom poli a naplno sa ukazujú jeho finančné schopnosti, čo prináša nové zápletky do vzťahu s Máriou Teréziou," priblížil.

V druhej sérii sa predstaví výrazne vyšší počet slovenských hercov. Alexander Bárta si postavu hlavného radcu Márie Terézie, grófa Kinského obľúbil už v predchádzajúcich dvoch častiach. „Je poslom zlých správ, čo ma na tom veľmi baví a nebude tomu inak ani teraz," prezradil s tým, že si filmovanie užíva a pokračovanie minisérie ho príjemne prekvapilo.

Novou postavou je gróf Tarouca v podaní Petra Kočiša, ktorý si medzinárodné obsadenie pochvaľuje. „Je skvelé, keď môžeme spoznávať ľudí z iných krajín, pozerať sa na nich ako hrajú a vytvárať si herecké partnerské vzťahy. Je tu výborná spolupráca s celým štábom - takto nejako si predstavujem dobrú filmovačku," vyznal sa.

Zuzana Mauréry ako Mademoiselle de Chartes vyzdvihla úžasné kostýmy výtvarníka Jána Kocmana. „Sú prekrásne a kvôli nim sa oplatí znášať tieto horúčavy," podotkla. Teploty v brnianskom divadle sa totiž počas natáčania šplhali vysoko nad 30 stupňov Celzia.

Pred samotnou prvou klapkou bolo treba pripraviť viac ako 900 dobových kostýmov, ktoré sa zapožičali z celej Európy a upravovali tak, aby hercom sadli, rovnako ako 400 dobových parochní. Na natáčaní sa celkovo zúčastní 2500 komparzistov v dobových kostýmoch.

RTVS uvedie v premiére nové časti Márie Terézie počas tohtoročných vianočných sviatkov.


Krátka anotácia druhej minisérie:

Prvá séria Márie Terézie predstavila panovníčku ako mladé nebojácne dievča vzdorovito bojujúce za svoje sny a krajinu, zmietajúcu sa v boji o akceptáciu ženy na tróne a habsburské dedičstvo. Sériu uzatvárala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina, čím mala upevniť svoje postavenie a priniesť podporu uhorskej šľachty v bojoch o územie. Druhá séria začína niekoľko mesiacov po korunovácii. Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Mária Terézia čelí ťažkému rozhodnutiu povolať do služieb baróna Trencka, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke. Kým sa jej krajina zmieta vo vojne, na dvore situáciu zľahčujú a Mária Terézia sa ocitá opustená v boji proti všetkým. Jej manžel František sa venuje svojim obchodom a najbližší priatelia Márie Terézie sa pobláznili do hrania zakázaných hazardných hier.


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.07.2019 • Skupina Markíza zvíťazila nad konkurenciou v každý jeden júnový deň
01.07.2019 • 50. výročí přistání na Měsíci
01.07.2019 • RTVS pripravila počas leta pestrý televízny a rozhlasový program
27.06.2019 • Obľúbená šou Svokra sa vrátila ako najsledovanejší program dňa
27.06.2019 • ČT v létě uvede premiéry zahraničních seriálových hitů Rocco Schiavone a Ponorka i třídílnou minisérii Karel je Gott
27.06.2019 • Rádio_FM odštartuje letné prázdniny piatkovou klubovou nocou

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist