Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 13:52:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

50. výročí přistání na Měsíci

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.07.2019


20. července to bude 50 let, co lidská noha poprvé vstoupila na povrch Měsíce. Těšit se můžete na zajímavé dokumenty od začátku července každé pondělí od 22.00 a každou neděli od 20.00 a na bonusový snímek přesně na výročí – 20. 7. Dokonalé zmapování cesty na Měsíc, všech úskalí a měsíčních zajímavostí přináší Prima ZOOM.


Prima ZOOM vás vezme na Měsíc hned několikrát:

pondělí 22.00

1. 7. Zázraky Měsíce
8. 7. Zajatci Měsíce
15. 7. Apollo: Neznámí hrdinové (1. díl)
22. 7. Apollo: Neznámí hrdinové (2. díl)
od 29. 7. Kronika programu Apollo
29. 7. 23.00 Dobývání Měsíce

sobota 20. 7. 22.00 Armstrong: Záhada objasněna

neděle 20.00
od 7. 7. Dlouhá cesta na Měsíc


Zázraky Měsíce

Měsíc spojuje kultury, každá si ale jeho vznik a význam vysvětlovala jinak. Různé názory jsou také na obrazce, které se na jeho povrchu vyskytují. V Číně pak oslavují sklizňový úplněk – tedy svátek, kdy se dalo sklízet i v noci. Je spojován s oslavami podzimu v polovině října. Už dávní čínští astronomové na základě Měsíce sestavili lunární kalendářní rok. Byl o 11 dní kratší než náš současný. Podle lunárního kalendáře jsou pak mnohé svátky, proto se jejich datum v našem kalendáři mění. Měsícem se mnohdy řídí také příroda, např. Korálový útes, ten vypouští vajíčka a spermie do oceánu, díky nějakému genu totiž korály čekají na ideální sílu měsíčního svitu. S Měsícem se také pojí některé pověry o vlkodlacích. To vysvětluje dění na africké Serengeti, kde je ve dnech po úplňku vyšší pravděpodobnost útoku predátorů, a zároveň vyšší úspěšnost jejich lovu – kořist jednoduše hůře vidí. Dalším vlivem Měsíce na přírodu je příliv a odliv, přílivové oblasti jsou plné života a jsou zastávkou stěhovavých ptáků. V polovině měsíce je Měsíc mezi Sluncem a Zemí a přechází do fáze novu. V tuto chvíli je jeho vliv na příliv a odliv největší. V Británii způsobuje příliv zajímavý jev, díky kamenitému dnu tu vznikají několikahodinové vlny a protiproud, rychlý asi 40 km/hod. Kajakáři toho s oblibou využívají a v podstatě na vlně surfují. Vůči Zemi pak existuje odvrácená strana Měsíce, sledují ji sondy Nasa. Jedna z nich se pohybuje pouze ve 40km výšce nad povrchem, který mapuje. I odvrácená strana je od Slunce ozářená, fáze jsou tu stejné, jako je vidíme ze Země, jen naopak. Na přední straně jsou doposud patrné stopy po misi Apollo 12 – cestičky z dvoudenních výprav po povrchu. Doposud bylo na Měsíci jen 12 lidí, tyto stopy připomínají působení Alana Beana a Peta Conrada 19. listopadu 1969. Alan hovoří o 6x nižší gravitaci, díky které uzvedl 190kg zemské váhy. Po odchodu do důchodu se začal naplno věnovat malování Měsíce a jeho povrchu.


Zajatci Měsíce

Arthur Rudolph se stal klíčovou osobností projektu prvního přistání člověka na Měsíci. Ale co když měl také prsty ve válečných zločinech, které během druhé světové války připravily o život 20 tisíc nuceně nasazených? Rudolph byl původně jedním z více než stovky nacistických vědců, kteří pracovali na projektu raket V2 a na konci války byli tajně převezeni do Spojených států amerických. Proč? Aby se během studené války podíleli na raketovém programu. Začal pracovat pro NASA a postupně se zařadil mezi nejdůležitější jména „vesmírného závodu“. Jenže v roce 1990 byl zatčen v Torontu kvůli podezření, že má za sebou minulost válečného zločince. V tomto šokujícím snímku nechybí dříve nezveřejněné soudní protokoly, archivní záběry, výpovědi expertů ani svědectví Jeana Michela, nuceně nasazeného dělníka v podzemní válečné továrně na rakety V2. Toto je příběh o zoufalé snaze Američanů za každou cenu předstihnout Sovětský svaz v cestě na Měsíc. A také o několik desetiletí dlouhé snaze postavit před soud válečné zločince, kteří zavinili smrt mnoha tisíců nuceně nasazených v nacistické továrně a jejím koncentračním táboře.


Apollo: Neznámí hrdinové (2 díly)

Nenechte si ujít jedinečný seriál o neznámých hrdinech vesmírné mise Apollo. Fascinující nový pohled na přistání prvního člověka na Měsíci je plný úžasných a vzrušujících záběrů. Díky této sérii odhalíte, že skutečné drama se odehrávalo mimo zdi dnes již povědomého prostředí základen agentury NASA. Sledujte napínavé a dechberoucí příběhy skupinky neznámých průkopníků.


Kronika programu Apollo (4 díly)

Vydejte se po stopách nejúžasnějšího vesmírného programu v dějinách. Program Apollo, probíhající v letech 1961–1972, byl americký program pilotovaných kosmických letů realizovaný Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA). Jeho cílem bylo přistání lidí na Měsíci a jejich návrat na Zemi. Tohoto cíle bylo poprvé dosaženo v roce 1969. Program Apollo byl připravován koncem 50. let 20. století jako nástupce programu Mercury, prvního amerického programu pilotovaných letů. Poté, co prezident John Fitzgerald Kennedy 25. května 1961 vyhlásil národním cílem přistání lidí na Měsíci a jejich bezpečný návrat na Zem do konce desetiletí, získal program Apollo konkrétní směr. Vydejte se s Prima ZOOM na tuto dobrodružnou výpravu.


Dobývání Měsíce

Film Dobývání Měsíce vypráví kompletní příběh o letech NASA na Měsíc. Zachycuje všechny mise od Apolla 1 po Apollo 17 a jako vůbec první využívá záběry v původní vysoké kvalitě 4K a HD pořízené astronauty během nejslavnějších vesmírných výprav v dějinách lidstva. Světoznámé mise Apollo patří k největším a nejvýznamnějším pokrokům, jakých se podařilo člověku dosáhnout. Díky vzácným archivním záběrům a bezkonkurenčnímu přístupu do zákulisí dění na palubě vesmírných lodí je Dobývání Měsíce skutečně senzační podívanou. Historie vědy doslova ožívá před očima! Znovu se staneme svědky mrazivých okamžiků, kdy se mise, a hlavně životy astronautů ocitly v bezprostředním ohrožení. A setkáme se s rychle myslícími vědci, kterým se je podařilo zachránit a na poslední chvíli zabránit naprosté katastrofě. Toto je příběh hrdinů, jimž se díky geniálním nápadům podařilo pokořit nemožné a otevřít lidstvu nové obzory. Dobývání Měsíce skládá poctu výjimečným okamžikům objevování vesmíru od velkých skoků po tragické nezdary.


Armstrong: Záhada objasněna

Když Neil Armstrong, velitel posádky Apolla 11, v červenci 1969 vstoupil na Měsíc, znamenalo to nejenom obrovský skok pro lidstvo, ale také velkou životní změnu pro něj, mohl se dotknout povrchu úplně jiného tělesa a chodit po něm. Armstrong se najednou stal jedním z nejslavnějších lidí na světě. Najednou byl nucen hrát úplně jinou roli. Odmítal žít v centru mediálního zájmu a s tiskem málokdy mluvil o svém největším úspěchu. Stal se tak tajemným idolem, který bojoval se svou slávou. Blízcí příbuzní a přátelé poprvé v životě vyprávějí, jaký Neil Armstrong ve skutečnosti byl. Narodil se 5. 8. 1930 jako nejstarší ze tří dětí. Byl tichý, ale rád se obklopoval přáteli. Odmalička jej fascinovalo létání. V 15 letech začal bez vědomí rodiny chodit na hodiny létání a později toužil po kariéře leteckého inženýra. Pak se v období studené války stal pilotem amerického námořnictva a stal se jedním z nejlepších pilotů své generace. Na univerzitě se seznámil se svou první ženou a záhy získal místo pilota na Edwardsově vojenské základně, kde absolvoval hodně testovacích programů. V necelých dvou letech mu zemřela prvorozená dcera na mozkový nádor. To Neila zlomilo a vrátil se od rodiny zase k práci. Když pak začínala NASA shánět další astronauty, aby předstihli Rusy v cestě na Měsíc, Neil se stal jedním z nich. Jeho první vesmírný let přišel s programem Gemini. Jeho nejslavnější misí byla mise Apolla 11. Buzz Aldrin a ostatní vzpomínají na celou riskantní misi na Měsíc. Po návratu následovalo šílenství a úplně nový život. Tak velký zásah do jeho života měl následky pro Armstronga i jeho rodinu. Nevěděl, co bude dělat. V roce 1971 odešel z NASA, rozhodl se věnovat leteckému konstruktérství a odstěhoval se s rodinou na farmu. Nakonec se začal vyhýbat publicitě a ještě více se ponořil do své práce, tentokrát ve světě obchodu. Jeho workoholismus měl za následky konec manželství, v roce 1994 se rozvedl. S druhou ženou se seznámil na golfu. Dožil se 82 let.


Dlouhá cesta na Měsíc (6 dílů)

Když americký prezident J. F. Kennedy v roce 1961 vyzval NASA, aby dostala člověka na Měsíc, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku měl na kontě celkem 15 minut zkušeností s lety do vesmíru. Do konce roku 1969 přesto astronaut Neil Armstrong zanechal stopy v měsíčním prachu. Mezitím se odehrály neobyčejné příběhy plné politikaření, vynalézání, nadměrného sebevědomí, tragédií a trumfů. Zůstaly po nich vzpomínky klíčových astronautů, poznatky historiků a odborníků ze Smithsonova institutu a jedinečné artefakty. Podívejte se, jak celá vesmírná mise začala zkušebními lety Apolla 1 až 6. Zjistěte, jaké pocity měli ti, kteří se dostali k Měsíci a zkoumali ho v rámci misí Apollo 7 až 16. Nebo jak Apollo 17 výrazně přispělo k pochopení geologické historie Měsíce a vývoji mnoha nových druhů technologií. Tento nový šestidílný seriál vrhá nové světlo na jednu z nejnapínavějších kapitol amerických dějin: projekt Apollo.


Vše, co jste nevěděli o Měsíci najdete na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.07.2019 • Skupina Markíza zvíťazila nad konkurenciou v každý jeden júnový deň
01.07.2019 • RTVS pripravila počas leta pestrý televízny a rozhlasový program
30.06.2019 • Brnianske divadlo sa stalo miestom hazardu dvoranov Márie Terézie
27.06.2019 • Obľúbená šou Svokra sa vrátila ako najsledovanejší program dňa
27.06.2019 • ČT v létě uvede premiéry zahraničních seriálových hitů Rocco Schiavone a Ponorka i třídílnou minisérii Karel je Gott
27.06.2019 • Rádio_FM odštartuje letné prázdniny piatkovou klubovou nocou

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist