RTVS prinesie na sviatok sv. Cyrila a Metoda bohatý program
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 04.07.2019

Na piatok 5. júla, v deň osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda, pripravila RTVS tematické vysielanie, priestor dostanú dokumenty o týchto solúnskych bratoch, Jednotka v priamom prenose odvysiela národnú púť v Nitre.


Jednotka si v piatok o 10:00 pripomenie výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu priamym prenosom z národnej Cyrilometodskej púte v Nitre. Po jej skončení odvysiela dokument Zo Zemplína k pápežovi o pátrovi Pavlovi Benedikovi, ktorý sa už 10 rokov stará o pápežskú kaplnku a vatikánsky poklad. Na duchovnú tému nadviaže aj biblický príbeh o živote Ježiša Krista Syn Boží, ten odvysiela Jednotka o 16:45.

Večer o 20:00 bude pokračovať vysielanie romantickým príbehom podľa predlohy Karola Wojtylu - Klenotníkov obchod a o 22:00 to bude príbeh kresťanskej, kultúrnej i politickej misie solúnskych bratov s názvom Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov.

Tematické vysielanie na Dvojke sa začne už v predvečer - vo štvrtok 4. júla o 20:10 slávnostným koncertom Večer ľudí dobrej vôle, ktorý RTVS sprostredkuje divákom v priamom prenose z Hlavného námestia v Košiciach. Toto tradičné podujatie ako jedinečný kultúrno-spoločenský projekt tvorivo hľadá v dôstojnom prostredí odpovede na zásadné otázky ľudského porozumenia, spolupatričnosti, solidarity a tolerancie. Moderátor Ondrej Kandráč uvedie atraktívnych hudobných hostí, medzi ktorými bude Lucia Lužinská, Štefan Štec, či Peter Bič Project. Sviatočnú atmosféru podčiarknu aj dokumenty o živote a pôsobení sv. Cyrila a Metoda. V piatok 5. júla o 10:20 to bude Povesť o Cyrilovi a Metodovi z cyklu Hrady a povesti. Od piatka do nedele okolo poludnia RTVS prinesie aj trojdielnu dokumentárnu sériu Misia bratov Konštantína a Metoda.

Piaty júl je aj Dňom zahraničných Slovákov, ktorý bude vo vysielaní Dvojky rezonovať už skoro popoludní. Obrazy z Dolnej zeme nesie názov folklórneho programu zahraničných Slovákov zo Srbska, z Maďarska a Rumunska, ktorí ako jedni z mála zachovávajú autochtónnu kultúru, originálnu a nevyužitú. Premiéra záznamu z vlaňajšieho ročníka Východnej sa začne o 12:50. Na ľudovú nôtu bude aj ďalšia hudobná premiéra - o 20:10 Dvojka uvedie spomienkový koncert Z Očovej do sveta k nedožitým 80. narodeninám Jána Berkyho Mrenicu st. Na podujatí vystúpilo množstvo popredných osobností slovenskej i českej hudobnej scény. Hlavným hosťom koncertu bola česká slávica Lucie Bílá, v programe ďalej účinkujú Ján Berky Mrenica ml. a Diabolské husle, skupina FRAGILE, Marián Čekovský, Peter Lipa i mnohí ďalší. Nasledovať bude dokumentárny blok zostavený z titulov o významných Slovákoch v zahraničí: Slováci v Argentíne (o Slovákoch a ich potomkoch v rôznych regiónoch Argentíny), Okná do nekonečna (o Jánovi Zoričákovi - jednom z priekopníkov sklárskej tvorby vo Francúzsku) a Zmenil tvár Šanghaja (o Ladislavovi Hudecovi - jednom z najvýznamnejších zahraničných architektov v Číne).

Rádio Slovensko prinesie v piatkovom rannom vysielaní rozhovor s biskupom a vojenským ordinárom Františkom Rábekom o náboženskom a duchovnom rozmere cyrilo-metodského odkazu. Historička a etnologička Katarína Nádaská priblíži celospoločenský a politický kontext pôsobenia sv. Cyrila a Metoda na Veľkej Morave za vlády kniežaťa Rastislava a v neskoršom období po smrti Cyrila.

Program upraví aj Rádio Regina, ktoré o 8:00 ponúkne rozprávku - starosloviensky príbeh autora Mareka Kupča - Navara, strážkyňa svetla. V Predpoludní s Rádiom Regina Západ si poslucháči môžu vypočuť úryvok z Proglasu v podaní Idy Rapaičovej. V rannom vysielaní Rádia Regina Stred odznie rozhovor s biskupom Viliamom Judákom. Predpoludňajší magazín Štvorlístok predstaví prvý kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi v Selciach pri Banskej Bystrici. Cestovateľ Miroslav Vojtek sa vyberie po stopách solúnskych bratov aj do Macedónska a poslucháči sa v rámci vysielania dostanú na turistický chodník sv. Cyrila a Metoda v Lúčkach.

Rádio Regina Východ zaradilo do sviatočného vysielania o 10:05 fíčer o gréckokatolíckom biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi, v ktorom odznie rozhovor s jeho prasynovcom a výpovede pamätníkov. O 11:05 nasleduje ďalší fíčer Cerkov story alebo Príbeh jednej cirkvi, ktorý približuje príbeh gréckokatolíckej cirkvi a unikátneho dreveného chrámu v Nižnom Komárniku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. O 9:05 sa začne na všetkých troch Reginách priamy prenos Sviatočnej rímskokatolíckej svätej omše z Bratislavy.

Sviatok sv. Cyrila a Metoda si Rádio Devín pripomenie o 14:00 v špeciálnom pásme Ten, ktorý múdrosť za družku si vybral a o 15:00 rozhlasovou hrou Mojmíra Grolla - Kauza Metod. Špeciálna bude tiež Ars musica o 10:00.

Hudbu súčasných skladateľov reflektujúcich vo svojich dielach tému Cyrila a Metoda ponúkne Rádio Devín v sobotu 6. júla v relácii Hudobné vrstvenie.

V nedeľu 7. júla v programe Hrá SOSR odvysiela o 16:00 Cyrilometodský koncert - téma Veľkej Moravy v slovenskej hudbe, autorov Mirka Krajčiho a Jevgenija Iršaia.


Upútavky na televízne programy:

Sviatok sv. Cyrila a Metoda - https://youtu.be/ag3o0HeVGqo
Z Očovej do sveta - https://youtu.be/TGl4-pSRHaA
Večer ľudí dobrej vôle - https://youtu.be/f-fiF-75loI
Deň zahraničných Slovákov - https://youtu.be/85u_le_hj3k


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27249/rtvs-prinesie-na-sviatok-sv-cyrila-a-metoda-bohaty-program/