Óčko mění pozici na satelitu, vypadne z digitální sítě UPC Direct
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 31.03.2008

Hudební stanice Óčko vypadne v úterý z nabídky digitální satelitní sítě UPC Direct. Důvodem jsou změny vysílací pozice Óčka na satelitu Astra, přes který její signál putuje k divákům.


Pro Óčko to znamená i předpokládaný úbytek 130.000 diváků. ČTK to dnes sdělila Kamila Pavlištová z agentury Mmd Public Relations. K 1. dubnu se vysílání Óčka přesouvá na novou pozici 23,5°E namísto stávající pozice 19,2°E. K této změně dochází z důvodu vyhrazení pozice 19,2°E na satelitu Astra převážně pro západoevropský trh. "Oproti tomu s novou pozicí 23,5°E se počítá pro vysílání všech nejvýznamnějších stanic ve střední Evropě," uvedla Pavlištová.

Tato změna se dotkne především diváků s příjmem volných satelitních programů s fixní parabolou na 19,2°E a také zákazníků UPC Direct. Pro diváky využívající ke sledování Óčka ostatních platforem, kterými jsou zejména digitální zemské vysílání DVB-T, satelitní služba Digi TV či jiné kabelové sítě, se nic nemění a mohou sledovat Óčko stejně jako doposud. "Óčko přijímá prostřednictvím služby UPC Direct přibližně 130.000 domácností. Vzhledem k tomu, že tato služba bude i nadále šířena z pozice 19,2°E satelitu ASTRA, očekává se odliv diváků televize Óčko v této výši," uvedla Pavlištová.

Diváci Óčka byli o této změně informováni prostřednictvím vysílání. Na nové pozici se již navíc několik týdnů vysílá, aby měli diváci dostatek času nastavit své satelitní antény a přijímače na nové parametry.

Změnami prošlo Óčko v sítích UPC také nedávno, kdy se v únoru vrátilo do analogové nabídky UPC. Z této nabídky Óčko vypadlo na začátku roku po pěti letech a televize kvůli tomu tehdy zvažovala právní kroky. UPC zdůvodnilo vyřazení Óčka z analogu a jeho zařazení pouze do digitální nabídky tím, že od Nového roku vstoupila v platnost nová diginovela, která kabelovým operátorům nově ukládá, aby rozšířili takzvaný must carry program, tedy povinně šířené programy, i o nové digitální televize. Nakonec se ale podle mluvčího UPC Františka Maliny místo v analogové nabídce přece jen našlo. Operátor situaci vyřešil tak, že z analogové do digitální nabídky přeřadil erotický kanál Hustler, který stejně vysílá pouze po 22:00. Tím se uvolnila jedna analogová pozice pro Óčko.

Óčko začalo vysílat pod původním názvem Stanice O v kabelových sítích na podzim 2002, před třemi lety koupila většinový podíl v televizi mediální skupina Mafra. Óčko je jednou ze šesti televizních stanic, které mají vysílací licence pro nastupující digitální zemské vysílání. Podle peoplemetrového měření společnosti Mediaresearch se v únoru na televizi Óčko 843.000 podívalo diváků, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 o 276.000 diváků více.


Zdroj: ČTK, duk kri, Česká média, (OB), 31. 3. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2725/ocko-meni-pozici-na-satelitu-vypadne-z-digitalni-site-upc-direct/