To, co vás zajímá, najdete na Prima ZOOM ve 28. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.07.2019
Vyberte si poznávání nebo jen krásnou podívanou s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: pokračujeme měsíční odyseou – Zajatci Měsíce; nebude chybět ani Mars – Závod o rudou planetu; oslní vás Král horských paviánů; z druhé světové války jsme připravili: Cassino 1943: Devět měsíců v pekle a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

8. 7., 22.00 – Zajatci Měsíce

Arthur Rudolph se stal klíčovou osobností projektu prvního přistání člověka na Měsíci. Ale co když měl také prsty ve válečných zločinech, které během druhé světové války připravily o život 20 tisíc nuceně nasazených? Rudolph byl původně jedním z více než stovky nacistických vědců, kteří pracovali na projektu raket V2 a na konci války byli tajně převezeni do Spojených států amerických. Proč? Aby se během studené války podíleli na raketovém programu. Začal pracovat pro NASA a postupně se zařadil mezi nejdůležitější jména „vesmírného závodu“. Jenže v roce 1990 byl zatčen v Torontu kvůli podezření, že má za sebou minulost válečného zločince. V tomto šokujícím snímku nechybí dříve nezveřejněné soudní protokoly, archivní záběry, výpovědi expertů ani svědectví Jeana Michela, nuceně nasazeného dělníka v podzemní válečné továrně na rakety V2. Toto je příběh o zoufalé snaze Američanů za každou cenu předstihnout Sovětský svaz v cestě na Měsíc. A také o několik desetiletí dlouhé snaze postavit před soud válečné zločince, kteří zavinili smrt mnoha tisíců nuceně nasazených v nacistické továrně a jejím koncentračním táboře.


8. 7., 23.00 – Závod o rudou planetu (Cesta)

Vědci a inženýři už dlouho sní o letu člověka na Mars. Vždyť na této planetě by se s trochou představivosti a šikovnosti dalo žít. Závod v tom, kdo se jako první dostane na rudou planetu, už začal. Podívejte se na vzrušující příběh o tom, jak se lidstvo připravuje kolonizovat Mars. Díky rozhovorům se špičkovými americkými a německými inženýry odhalíme nejnovější technologie, které právě vyvíjejí a které nám mají zajistit osídlení rudé planety. NASA a Evropská kosmická agentura ESA spolupracují hned na dvou budoucích misích se souhrnným názvem ExoMars a do roku 2029 chtějí přivést zpátky na Zemi vzorky hornin z Marsu. Ale skutečné úsilí začíná ve chvíli, kdy přijde na řadu lidský faktor. NASA plánuje poslat na Mars nejdříve roboty, kteří dostanou za úkol vybudovat první základnu pro astronauty. Ale její odvážní obyvatelé se i tak budou muset vyrovnat s nesmírným psychologickým vypětím z nejméně osmnáctiměsíčního pobytu v uzavřených prostorách. Dalšími otázkami je, jaký bude mít na lidské tělo vliv dlouhodobý striktní jídelníček složený ze sušené stravy, pobyt ve stavu beztíže nebo radiace. Pokud přes to všechno člověk i tak nakonec stane na Marsu, získá přístup k neuvěřitelnému množství cenných surovin. Nenechte si ujít vzrušující třídílnou mini sérii a zjistěte už teď, komu se podaří dobýt Mars jako prvnímu.


9. 7., 20.00 – Zločin v době války (Král Bleskové války)

Bitevní pole druhé světové války se stala bojištěm pozoruhodných hrdinských činů, odvážných strategií i hrůzostrašných zvěrstev. Situace na domácí frontě se zdála být podstatně méně bouřlivá. V troskách rozbombardovaného Londýna, na území okupované Francie, a dokonce i v srdci nacistického Německa přesto nebývale vzkvétalo jedno odvětví – zločin. Šestidílný dobrodružný seriál nahlíží na pouliční gangy, rabující skupinky, poblázněné dezertéry, sexuální predátory a sériové vrahy, u kterých se kvůli zuřící válce naplno rozhořely temné a zvrácené zločinecké instinkty.


10. 7., 21.00 – Král horských paviánů

Na vysočině africké Etiopie leží království, které právě stojí před hrozbou. Nadvláda jednoho alfa samce byla nečekaně zpochybněna. Na záviděníhodné postavení Statečného srdce v čele klanu divokých dželad mají zálusk mladí nájezdníci a jejich vůdce Tiko. Ten si chce počíhat na správnou příležitost a založit vlastní královskou rodinu. Je proto připraven bojovat na život a na smrt. Ale Statečné srdce si uvědomuje, že v sázce je mnohem víc než jen jeho pověst silného, dominantního samce. Za každým úspěšným mužem stojí mocná žena a v jeho případě je tou dotyčnou samice Flo. Statečné srdce chrání rodinu, ale ve skutečnosti je to Flo, kdo jí zpovzdálí vládne. A bude to právě Flo, kdo rozhodne o tom, jestli se Statečné srdce udrží na trůnu, nebo jestli upadne v nemilost – a prozatím není ani trochu ohromena tím, co vidí. Flo během několika posledních měsíců pozorně sledovala, jak Statečné srdce dělá jednu chybu za druhou, a ke všemu se vyhýbá vlastním povinnostem. Prohřešky se postupně nakupily. Flo má zájem najít si krále, který bude svého postavení skutečně hoden. Statečné srdce hraje o všechno! O svou autoritu, práva na páření, i o své vlastní dědictví. Nejenže se musí ubránit Tikovi a jeho skupině nezadaných samců, zároveň si ale musí získat zpátky přízeň královny. Jestli se mu nepodaří dokázat, že umí být schopným vůdcem a ochráncem klanu, navždy přijde o své postavení a moc. Starověký rod ovládaný „ženami“ může získat jedině ten nejlepší „muž“.


11. 7., 20.00 – Cassino 1943: Devět měsíců v pekle

Benediktinské opatství Montecassino ležící napůl cesty mezi Římem a Neapolí patřilo k nejdůležitějším památníkům křesťanství. Přesto se během bojů druhé světové války spojenecké síly rozhodly bombardovat tento historický klášter s nebývalou zuřivostí. Výsledkem bitvy se stal jeden z nejhorších a nejkrvavějších masakrů druhé světové války. O život přišlo 50 tisíc vojáků mezinárodního kontingentu spojeneckých armád, 20 tisíc německých vojáků a tisíce civilistů. Bitva probíhala dlouhých devět měsíců a vlekla se až do jara. Bylo skutečně nezbytné dobýt Montecassino, aby se uvolnila cesta na Řím? Proč se vylodění u Anzia neobešlo bez krveprolití? Proč Spojenci nezamířili na Řím rovnou? Snímek podrobně přibližuje politické a vojenské pozadí strašlivé patové situace anglo-amerického vojenského tažení v Itálii v zimě roku 1944, pečlivě rozebírá zásadní chyby na vedoucích pozicích a odhaluje vzájemný nedostatek důvěry mezi spojeneckými silami.


12. 7., 20.00 – Mississippi: Klenot Ameriky (Pramen)

Kdyby byla řeka Mississippi hudebním playlistem, byl by to šílený mix. Každá epizoda přírodovědného seriálu Mississippi: Klenot Ameriky se zaměřuje na výrazně odlišná místa největšího říčního toku Severní Ameriky. Sever křižují draví vlci a rysi. Na středozápadě obsadili řeku velcí jeseteři a na jejích březích loví divocí kojoti a medvědi baribalové. Na jihu se divoká prasata snaží vyhnout čelistem hladových aligátorů a ve vodě se prolínají nesčetné roje medúz. Tradice a historie státu Mississippi se vrývají stejně silně a hluboko, jako je řeka, po které dostaly jméno. Prolétněte se nad přírodními památkami, které zažily bouřlivé časy hnutí za občanská práva, kde byly ztraceny bitvy americké občanské války a kde se zrodilo blues. Stát magnólií je zemí s překrásnou krajinou a neutuchajícím duchem tvořivosti. Právě odsud pocházejí takoví literární géniové, jako byli Tennessee Williams nebo hudební legendy Muddy Waters a Elvis Presley. Přidejte se k nám na výletě do země pohostinnosti, krásy a spletitých dějin.


14. 7., 23.00 – Navrženo a vyrobeno (Tenisové míčky, tužky, hotdogy a ohňostroje)

Uvažovali jste někdy nad tím, jak to, že ohňostroj dosáhne přesně těch správných výšek a pak vymaluje oblohu předem určenými barvami a vzory? Čím to, že se airbag nafoukne rychleji, než člověk stačí mrknout? Nebo co je třeba k tomu, aby se z obyčejného městského kola stal vysoce sofistikovaný bicykl, který může ovládnout i tak náročný závod, jako je Tour de France? Pak je seriál Navrženo a vyrobeno právě pro vás! Díky němu se dozvíte odpovědi na všechny zajímavé otázky – dokonce i na ty, které vás ještě nenapadly. Každá epizoda je jako dobrodružství plné zajímavých faktů ve vzrušujícím světě produktového designu, výroby a testování. Podívejte se do míst, kde tradiční montážní pásy vedou přímo k nejmodernější technice a tvarují, kovají a svářejí dobře známé předměty každodenní potřeby. Ať už je to něco tak složitého jako automobil zkonstruovaný takřka výhradně roboty nebo něco tak jednoduchého jako golfový míček navržený k dosažení optimální aerodynamiky, v každém dílu tohoto skvělého seriálu uvidíte tři dobře známé předměty. I když se vám mohou na první pohled zdát naprosto obyčejné, příběh ze zákulisí jejich vzniku – problémy s navržením, stroje, které je vyrobily, a zkoušky, díky nimž máme jistotu, že fungují, vás rozhodně překvapí. Zjistěte, jak byly věci z našeho života Navrženy a vyrobeny.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 7. 7. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27257/to-co-vas-zajima-najdete-na-prima-zoom-ve-28-tydnu/