ČR postupně naskakuje na zahraniční trend - odložená sledovanost vzrostla na 6 %
Autor: Atmedia Czech , e-mail: info@atmedia.cz Přidané: 07.07.2019
Češi sledují televizi stále více mimo živé vysílání. Svědčí o tom průměrná hodnota odložené sledovanosti, která v České republice vzrostla na 6 %. Poprvé byla hodnota překročena letos v dubnu. Postupně se tedy české divácké návyky blíží těm, které lze již delší dobu sledovat v zahraničí. Nejvíce je odložená sledovanost zřetelná u placených tematických televizních stanic, kde dosahuje i 15 až 20 %.


Návyky českých občanů v konzumování televizního obsahu se stále více přibližují zemím jako je Dánsko, Švédsko nebo Finsko. Průměrná odložená sledovanost se v nich pohybuje okolo 6-8 %. Vůbec nejvyšší odloženou sledovanost pak mělo v Evropě v roce 2018 Švýcarsko (18,55 %), Island (18,75 %), Belgie (16,28 %) nebo Velká Británie (15,10 %).

„Odložená sledovanost v České republice dosahuje v roce 2019 průměrné hodnoty 6 %, tuto hranici poprvé překročila letos v dubnu. Hovoříme v tomto případě o odložené sledovanosti zahrnující 7 dní ode dne odvysílání pořadu. Nižší odložená sledovanost v České republice v porovnání zejména se západními evropskými zeměmi je způsobena pozdějším a pomalejším rozvojem televizního trhu, typickým pro východní, postkomunistické země. Dalším důvodem je fakt, že v zahraničí sledují diváci TV více přes operátory placené televize, terestrické vysílání je zde oproti ČR méně frekventované,” říká Pavel Müller, Head of Research & Marketing Department společnosti Atmedia.

Diváci, kteří si pustí televizní obsah po živém odvysílání, jej nejčastěji zhlédnou ještě tentýž den. Učiní tak 69 % těch, kteří televizní obsah mimo živé vysílání sledují, v prvním dnu si jej pak pustí 16 % z nich a v následujícím až sedmém dni tak učiní 2-5 % z nich. Nejčastěji záznam sledují na HbbTV přes funkci červeného tlačítka, dále prostřednictvím archivů od poskytovale televizního signálu, formou nahrávání nebo přes funkci TimeShift.


V odložené sledovanosti nejvíce táhnou tematické stanice

Zatímco průměrná odložená sledovanost se v roce 2019 pohybuje na úrovni 6,00 %, u tematických stanic tvoří i více jak 15 %. Týká se to především placených TV stanic, které diváci najdou v nabídce jednotlivých poskytovatelů. Ti umožňují divákům přístup k televiznímu archivu až 7 dní zpětně.

„Jak pozorujeme u TV stanic, které zastupujeme v Atmedia, největší odloženou sledovanost mají mezi kanály tematické televizní stanice, a to především ty, které se zaměřují na film, sport, dokumenty či děti. Vůbec nejvyšší odloženou sledovanost vidíme u dokumentární stanic – u některých činí až 33,9 %, dále pak u dětských stanic, kde dosahuje i okolo 23,1 %. Důvodem vyšší odložené sledovanosti u tematických stanic je náročnější divák. Vybírá si jaký kanál a obsah chce sledovat, a to přesně podle svých zvyklostí v rámci denního nebo týdenní režimu,“ upřesňuje dále Müller.


Odložená sledovanost převažuje u mladších

Nejvíce si televizní obsah mimo živé vysílání pustí mladší věkové kategorie, zejména lidé ve věkovém rozmezí 15-34 let, odložená sledovanost se v této kategorii pohybuje mezi 10 až 11 %. O něco více ji využívají muži (11,27 %) než ženy (10,07 %).

„Pro mladé diváky je televize stále hlavním a relevantním médiem. Dokazuje to i průměrný čas strávený sledováním televizních pořadů, který je za posledních 10 let víceméně stále stejný - přibližně 2 hodiny za den, výrazně se ale mění způsob, jakým mladí lidé televizi využívají. Pečlivě si vybírají obsah, který chtějí sledovat a věnují se mu přesně tehdy, kdy jim to vyhovuje. Tento trend bude nadále posilovat,“ komentuje zvyklosti mladé cílové skupiny Müller.

V případě, že se do přehledu zahrnou i jiná demografická data než věk, lze pozorovat vůbec nejvyšší odloženou sledovanost u diváků ve věku 25-34 let se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním a zároveň pocházejících z větších měst. „U můžu ve věku 25-34 let, kteří mají středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání a bydlí ve městech s více jak 20 000 obyvateli, se odložená sledovanost pohybuje na úrovni 15,31 %, u žen stejné demografické kategorie je pak 14,62 %,“ upřesňuje Müller.


Zdroje dat:

• ATO – Nielsen Admosphere, data k 27. 06. 2019
• Eurodata TV Worldwide, One TV Year In The World 2019


O Atmedia

Společnost Atmedia Czech je obchodní zastupitelství více než 20 tematických TV stanic, které na českém trhu působí od roku 2008. Počátkem roku 2010 uvedla Atmedia na trh tehdy jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru na tematických stanicích. Jednalo se o prodej prostřednictvím prodejních balíčků. Aktuálně obchodně zastupuje mj. významné mezinárodní skupiny jako Disney, FOX nebo slovenskou JOJ Group.


Pavel Müller, Head of Research & Marketing, Atmedia
Petra Papugová, PR Consultant, Knowlimits


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27258/cr-postupne-naskakuje-na-zahranicni-trend-odlozena-sledovanost-vzrostla-na-6/