Prima ZOOM vás nenechá ve 29. týdnu nežasnout
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.07.2019
Věděli jste, že… Doplňte si a najděte na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: budeme cestovat – Lidé, země, dobrodružství: Provence; nenechte si ujít jedinečný seriál o neznámých hrdinech vesmírné mise Apollo: Neznámí hrdinové; poznáte Mangrovy mayského světa; Neil Armstrong se 21. července 1969 stal prvním člověkem, který kráčel jinde než po povrchu naší planety – poznejte jeho příběh – Armstrong: Záhada objasněna a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

15. 7., 21.00 – Lidé, země, dobrodružství: Provence

Mnoho lidí vnímá Provence, oblast na jihovýchodě Francie, jako jedno z nejznámějších míst světa, kde je všechno podmíněno touhou. Najdete tady romantické horské vesničky, kvetoucí pole levandule, tyrkysově modré mořské zátoky a na to všechno měkce dopadají magicky hřejivé sluneční paprsky. Tato neodolatelná kombinace odjakživa lákala do regionu nedaleko Itálie nespočet malířů, spisovatelů a hedonistů. Ale take dobrodruhů. Protože přímo v srdci Provence se nachází největší kaňon v celé Evropě. Grand canyon du Verdon je 21 kilometrů dlouhý a 700 metrů hluboký, takže nabízí spoustu vzrušujících možností. Jenže bez místního průvodce, jakým je Jean Phillipe, by se vzrušení mohlo snadno změnit v útrapy a nebezpečí. Jako by to nestačilo, kaňon neustále prochází nečekanými změnami: kusy skály a zlámaných stromů padají do řeky a vytvářejí další a další nové překážky. Vydejte se s námi na výpravu, která je stejně okouzlující jako vzrušující. A mimo jiné zjistíte, že jedním z hlavních zdrojů Provence je obchod s levandulí a v mnoha místních rodinách se výroba oleje, mýdel a vonných výtažků stala tradicí předávanou z generace na generaci.


15. 7., 22.00 – Apollo: Neznámí hrdinové (1. díl)

Nenechte si ujít jedinečný seriál o neznámých hrdinech vesmírné mise Apollo. Fascinující nový pohled na přistání prvního člověka na Měsíci je plný úžasných a vzrušujících záběrů. Díky této sérii odhalíte, že skutečné drama se odehrávalo mimo zdi dnes již povědomého prostředí základen agentury NASA. Sledujte napínavé a dechberoucí příběhy skupinky neznámých průkopníků.


16. 7., 21.00 – Občanská válka v barvě (Pochod do války)

Občanská válka, jedna z nejdůležitějších událostí amerických dějin, rozervala celý národ na kusy a postavila Sever proti Jihu, bratra proti bratru. Během čtyř let obětovalo život více než 750 tisíc vojáků i civilistů, aby Spojené státy mohly dosáhnout dokonalejší unie, v níž jsou zaručena práva každého člověka. Tvůrci mini série Občanská válka v barvě získali jedinečný přístup do vládních i soukromých archivů. Díky špičkové technice převedli 500 vzácných a nesmírně zajímavých historických fotografií do barvy. Tím pádem se jim podařilo ilustrovat příběh Občanské války v těch nejmenších detailech. První epizoda se zabývá společenským a politickým napětím, které nakonec vyústilo do nejznámější a nejkrvavější války na americké pevnině. Spory o otroctví a práva jednotlivých států způsobily hluboké rozepře mezi Severem a Jihem. Druhá část se zaměřila na následky války, třetí rozebírá nově vynalezené technologie, kvůli kterým se vychýlila rovnováha sil mezi Unií a Konfederací a také se navždy změnil způsob, jakým jsou vedeny bitvy. Závěrečný čtvrtý díl nezapomíná ani na šokující masakry u Antietamu a Gettysburghu považované za nejkrvavější válečné střety v historii Ameriky.


17. 7., 21.00 – Mangrovy mayského světa

Mangrovy mayského světa jsou poprvé odhaleny ve stejnojmenném dokumentu z produkce National Geographic. V podzemí Yukatánského poloostrova se ukrývá fascinující ekosystém, který se rozkládá pod třemi mexickými spolkovými státy Campeche, Quintana Roo a Yucatán. Vychutnejte si utajovanou krásu vzácného ekosystému ohroženého lidskou činností, a přesto nezbytného pro zachování takových různorodých druhů, jako jsou kapustňáci, žraloci obrovští, plameňáci nebo některé typy korálů. Mangrovy mají důležitou roli v setrvání dalších ekosystémů hlavně proto, že brání erozi půdy, chrání pobřeží před mořskými větry i vlnami, a dokonce pročišťují vodu, jež se vlévá zpátky do oceánu. Navíc poskytují útočiště mnoha zvířatům, která překonávají obrovské vzdálenosti, aby se mohla v mangrovech pářit. Seznamte se zblízka s půvaby Mangrovů mayského světa.


17. 7., 23.00 – Demolice II (Obří stadion)

V pokračování výbušného seriálu musí zkušený tým demoličních expertů rozervat na kusy svou první loď. Aby se jim povedlo zdemolovat bývalé špionážní plavidlo Hoyt S. Vandenberg, je třeba použít úplně nový explozivní systém. Firma Controlled Demolition Incorporated proto tentokrát spojí síly s posádkou námořních záchranářů. Díky jejich spolupráci se z lodi s výtlakem 17 tisíc tun stane druhý největší umělý útes na světě. Pak si musí poradit se stavebně-technologickým zázrakem, který se vůbec nepovedl, a poslat k zemi úplně nový mrakodrap postavený tak, aby odolal síle hurikánu. Třicet jedna metrů vysoká Ocean Tower je nejvyšší budova vyztužená betonem, jejíž smutným osudem se stala demolice. Bude z toho nový rekord? Tým z Controlled Demolition Incorporated se dokonce podívá až do Brazílie, kde má zlikvidovat největší sportovní areál světa Fonte Nova Stadium. Sportovní stadiony jsou sice jejich specialita, jenže demolici má na starosti brazilský tým. Členové Controlled Demolition Incorporated jsou tady jenom jako poradci, a proto nesmí sáhnout na jedinou výbušninu. Přitom areál, který byl uzavřen po smrtícím kolapsu jedné z budov, je jako jedna nebezpečná past vedle pasti. To vše, a ještě více uvidíte v nových epizodách vzrušujícího seriálu Demolice II, ve kterých parta expertů a pyrotechniků demoluje budovy schválně zkonstruované tak, aby odolaly síle gravitace, náporu živlů i zubu času.


18. 7., 20.00 – Jižní Tyrolsko: Příběh odvahy

Mimo jižní Tyrolsko je jméno Canon Michael Gamper prakticky neznámé. Odkaz tohoto kněze narozeného v roce 1885 v městě Prissian je přesto názornou ukázkou toho, jak tvrdohlavé lpění jediného muže na vlastní víře a pozemcích může zabránit dějinám, aby smetly identitu celého lidu. Díky pozoruhodnému boji za obranu kultur a práv menšin, a to nejen etnických nebo jazykových minorit, a také neochvějnému křesťanskému vzdoru vůči evropským totalitním ideologiím 20. století se Canon Michael Gamper stal jedním ze zakladatelů dnešní moderní Evropy. Také díky němu už státní hranice neznamenají o mnoho víc než jen tečky na mapě. Pozoruhodný příběh Michaela Gampera je těsně propletený s půl stoletím dějin jižního Tyrolska – všemi událostmi, osobnostmi, idejemi a silnými příběhy boje za lidská práva.


18. 7., 22.00 – Rychlost zabíjí II (Poušť)

V temných hlubinách deštného pralesa číhá mezi stíny smrt, připravená v mžiku oka udeřit. V podsvětí, které je jako z nějaké černé můry, vládnou děsiví zabijáci, co jsou stejně rychlí jako smrtící. A ve sluncem spálené poušti Namib nejde jenom o to, jak rychle dokážete utíkat. Rozhodující je, jak rychle dokážete tasit zbraně. V druhé řadě dokumentárního seriálu Rychlost zabíjí uvidíte další z nejrychlejších zvířat světa. Předeženou Ferrari i stíhačku. A svou schopnost dokážou perfektně využít proti slabším, a hlavně pomalejším.


20. 7., 22.00 – Armstrong: Záhada objasněna

Neil Armstrong se 21. července 1969 stal prvním člověkem, který kráčel jinde než po povrchu naší planety. Díky tomu, že se naučil pilotovat na úsvitu supersonické éry a vypiloval si své schopnosti v bojových leteckých misích nad Severní Koreou, byl pravým synem své doby. Po zkušenostech, které získal jako elitní testovací pilot, měl přesně ty schopnosti, které NASA potřebovala v roce 1961. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku tehdy naverboval druhou skupinu astronautů. Cíl: Měsíc! Tam se podařilo úspěšně přistát o pouhých osm let později. Byl to obrovský skok pro lidstvo, ale i pro samotného Armstronga. Vychutnejte si příběh o jeho jedinečném životě. Dozvíte se, kdo byl skutečný první muž na Měsíci.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 7. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27273/prima-zoom-vas-nenecha-ve-29-tydnu-nezasnout/