HDTV pro české a slovenské abonenty- dnes sice Apríl, ale zítra určitě skutečnost ...
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 02.04.2008
Včerejší aprílový příspěvek HD Direct CS – první předplatné HDTV programů pro abonenty v ČR a SR může sloužit ke krátkému zamyšlení: proč stále ještě není pro české a slovenské diváky dostupný ani jeden kanál v HD rozlišení, proč je nám stále upírána možnost kvalitní podívané. HD ready či full HD zobrazovače i vhodné receivery jsou už sice běžně dostupné, co ale chybí, je programová nabídka.


Jako každý rok prvního dubna nám nachystal náš externí publicista, pan Lipra (apríl - čteno odzadu a přehozené p a r - aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné), opět aprílový příspěvek. Jeho cílem však nebylo jen pouhé "napálení" čtenářů, ale také, jak je každým rokem u něj zvykem, přimět vás na chvíli k zamyšlení, proč by to tak nemohlo nakonec být. Ne třeba hned, ale časem určitě. Za 7 let aprílových "předpovědí" se opravdu řada jeho někdy na první pohled nesmyslných konstrukcí vyplnila, jak si shrneme v dalším textu.

Také letos byl příspěvek Lipry postaven na řadě pravdivých skutečností. Na Thoru 2 skutečně vysílají některé představené HDTV programy, které, jak lze doložit na sejmutých obrazovkách z vysílání, lze i u nás sledovat (s originální přístupovou kartou Canal Digital, frekvence prvních dvou transponderů souhlasí). Ovšem předplatné stanic Discovery HD, History Channel HD ani National Geographic Channel HD u nás zatím žádný provider nenabízí. Jiné to bude s Eurosportem HD, který by se měl již brzy objevit i na Astře 3A a o jeho zpřístupnění má údajně zájem i jeden z domácích distributorů přístupových karet! Zajímavý program Voom HD i od včerejšího dne oficiálně představený filmový kanál HBO HD už nabízí některé kabelovky a je tedy docela možné, že budou časem dostupné i pro individuální satelitní příjem, stejně tak i program FILMBOX HD. V nabídce prodejců je dnes už celá řada vhodných HD receiverů, doufejme tedy, že zájem diváků o kvalitní satelitní příjem bude vysílacími společnostmi vyslyšen a hardware brzy doplní i atraktivní nabídka HDTV programů (za kterou si určitě řada lidí ráda zaplatí).


Historie sedmi let aprílových "předpovědí" Lipry:

Poprvé před sedmi lety, v roce 2001 (ano, utíká to) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel celý paket na Eurobirdu, pro který vymyslel název Slovlink – a v obou případech to do půl roku byla pravda!

Také v roce 2002 byl velký poprask v diskusi pod aprílovým článkem o zařazení Jojky a TA3 (a Nautik TV) do paketu Slovak link - a na podzim tam tyto slovenské stanice (až na ten Nautik) opravdu byly!

Před pěti lety (2003) jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se sice ještě žádný zázrak nekonal a místo výběru z několika satelitních služeb jsem měli stále jen jedinou možnost – UPC Direct. Ale Lipra si tehdy zvolil rozhodně téma nadčasové – po třech letech poté zavítala na Slovensko a půl roku na to i do České republiky satelitní platforma DIGI TV, která všechny smělé plány „domácí“ DTH platformy překonala několikanásobně! A kdykoliv jsme následně někde četli o 1. Evropské televizi, hned jsme si též vzpomněli na tento aprílový článek z dubna 2003. A pak že se některé věci neopakují!

V roce 2004 hodlal Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl staronový majitel této české komerční jedničky a tehdy satelitní distribuci Nově nedoporučil :-) Jak prozíravě se CME zachovala jsme viděli několik měsíců poté, kdy na Thoru skončily slovenské stanice TA3 a TV Joj, a zamířily do Slovak Linku (dnes SkyLink). TV Nova se skutečně po nějaké době na orbitu objevila, nejdříve ale jen pouze v placené „satelitní kabelovce“ UPC Direct a poté i v platformě DIGI TV. Až loni se konečně objevila i v CS Linku, poté, co jí „zakoupili“ distributoři přístupových karet diGITALlink a TT Karet místo v paketu …

Také předloňský příspěvek (2006) Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR) byl složen z řady zajímavých úvah, které se naplnily startem již zmiňované platformy DIGI TV.

Ani loni (2007) nebylo zapotřebí mnoho korekcí k aprílovému příspěvku externího redaktora serveru satCentrum. Vatikánské televizní centrum (CTV) opravdu začalo vysílat přes satelit v HDTV, ale až za 14 dní po zveřejnění příspěvku - v neděli 15. dubna, a ne přes ostravskou „Televizi dobrých zpráv“ - TV Noe, ale na samostatném transponderu...


Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás včera Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek přivedl k úvahám "co by, kdy by", tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.


Všechny další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo satelitního příjmu. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do prvního opravdového jarního měsíce...

A tak vám přejeme především sluníčko, jarní pohodu a také kvalitní satelitní obraz a zvuk!

Vaše redakce satCentrum


Odkazy na předchozí aprílové příspěvky Lipry:

Rok 2007: Dnes poprvé se bude z Ostravy vysílat v HDTV
Rok 2006: Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR)
Rok 2005: Do Slovak linku míří další slovenské stanice
Rok 2004: TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Rok 2003: Multichoice se vrací do ČR a SR
Rok 2002: Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Rok 2001: Příspěvek Lipry: Markíza v Czechlinku z roku 2001 není na tomto serveru dostupný.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2728/hdtv-pro-ceske-a-slovenske-abonenty-dnes-sice-april-ale-zitra-urcite-skutecnost/