Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 04:40:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Druhá miniséria Mária Terézia je dotočená

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 29.07.2019


Približne 500 hodín počas 46 dní - toľko trvalo nakrúcanie druhej minisérie Mária Terézia, ktorú diváci RTVS uvidia na tohtoročné Vianoce. Posledná scéna, predstavujúca francúzsky vojenský tábor v Donauworthe pri Viedni, sa dokončila v tomto týždni v Terezíne.


Filmový štáb sa v porovnaní s prvou sériou rozložil vo viacerých nových lokalitách. Okrem už známeho Arcibiskupského zámku v Kroměříži, Valtického zámku či Colloredo-Mansfeldského paláca v Prahe sa ocitol napríklad na českom Zámku Jaroslavice, historickom Vodnom mlyne Slup, Mahenovom divadle v Brne, záhradách a interiéroch Trojského zámku v Prahe, barokovom divadle a zámku v Českom Krumlove, v pevnosti Terezín, zámkoch Kačina, Jaroměřice nad Rokytnou, Roudnice nad Labem, hrade Špilberk, kostole sv. Tomáša a Loretánskom námestí v Prahe.

To, že väčšina z týchto priestorov je bežne dostupná verejnosti, spôsobilo filmárom mierne problémy. Najťažšie sa im pre obrovskú turistickú návštevnosť a pamiatkovú ochranu nakrúcalo na zámku a v divadle v Českom Krumlove.

Hoci bolo množstvo náročných scén so šermiarmi, kaskadérmi a početným komparzom, k najnáročnejším patrilo natáčanie vo Vodnom mlyne Slup. „Scéna, keď kaskadéri priviazaní k točiacemu sa mlynskému kolesu, ktoré bolo chvíľku pod vodou a chvíľku nad vodou pri teplote okolo nuly, bola minimálne nepríjemná," uviedol producent RTVS Vladimír Burianek.

Štáb tvorilo okolo 130 ľudí zo štyroch krajín - okrem Slovenska, Česka aj Rakúska a Nemecka. V dňoch s veľkým počtom hercov a komparzistov sa na scéne pohybovalo až 400 ľudí. Celkovo sa vo filme objaví 70 hercov a takmer 2500 komparzistov, vojakov a hudobníkov. Slovenskí diváci sa môžu tešiť na Táňu Pauhoffovú, Zuzanu Mauréry, Alexandra Bártu, Milana Ondríka, Petra Kočiša, Rebeku Polákovú, Romana Poláčika, Ondreja Kovala, Petra Oszlíka, Romana Luknára a Vicu Kerekes.

Tvorcovia minisérie si tiež dali záležať na dobových kostýmoch. Použilo sa ich vyše 900 a požičiavali sa z Talianska, Španielska, Slovenska, Nemecka a Českej republiky. Pre hlavné postavy sa však museli kompletne ušiť a na tie najkrajšie sa použili látky od benátskej firmy, ktorá vyrobila látky už pre prvú sériu Mária Terézia.

Natočený materiál sa teraz bude strihať, budú sa vyrábať počítačové triky, zvukové efekty a nahrávať hudba so symfonickým orchestrom. Keďže herci pri nakrúcaní rozprávali rečou krajiny, z ktorej pochádzali - teda slovensky, nemecky a česky, film sa predabuje do všetkých troch jazykov. „Úsilím RTVS je zabezpečiť pre dabing oboch hlavných postáv, teda Márie Terézie, ktorú stvárnila rakúska herečka Stefanie Reinsperger, a jej manžela Františka Štefana Lotrinského v podaní Vojtěcha Koteka, rovnakých hercov ako v prvej sérii," avizoval Vladimír Burianek.

Na druhej sérii spolupracovali RTVS, Česká televízia, rakúska ORF, Beta Film Mníchov, Maya production Praha a MR Film Viedeň.


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.07.2019 • Podzim na Primě nabídne pokračování úspěšného seriálu TEMNÝ KRAJ
25.07.2019 • Třetí účinkující show Tvoje tvář má známý hlas je Debbi Kahlová!
24.07.2019 • Vyrazte ve čtvrtek do letního UPC MAX kina na film Tátova volha
23.07.2019 • Podzim v České televizi zavede diváky do zahraničí i do historie
23.07.2019 • Legendárne Slunce, seno a pár facek suverénnym víťazom piatkového večera
19.07.2019 • RTVS si pripomenie spisovateľa a bývalého šéfredaktora Rádia Devín Mariána Bančeja

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist