Radioamatéři vysílají na středovlnném kmitočtu 828 kHz na Festivalu DIY v Hannoveru
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 01.08.2019

Radioamatéři místního sdružení německého radioamatérského klubu DARC - H13, nově oživují středovlnnou frekvenci 828 kHz a prezentují rozhlasový program extra pro Maker Faire Hannover. Tím bude poprvé existovat příležitostné rozhlasové vysílání na Festivalu DIY (DIY-Festival) dne 17. 8. a 18. 8. 2019.


Na půdě hannoverského kongresového centra HCC (Hannover Congress Centrums) může každý, kdo má rádio nebo autorádio se středovlnným pásmem, přijímat příležitostné rozhlasové vysílání, např. novinky z Maker Faire. Na kmitočtu 828 kHz vysílal až do roku 2015 program NDR Info Spezial, dokud stanice v Hemmingenu - jako všechny německé veřejnoprávní programy - neukončila středovlnné vysílání.

„Těší nás, že německá spolková agentura pro sítě Bundesnetzagentur a spolkový mediální úřad povolili příležitostné rozhlasové vysílání i a finančně podpořili Maker Media. S naším malým vysílačem vlastní konstrukce, řízeným počítačem Arduino, budeme vysílat během otevírací doby od 10 do 18 hodin pestrý informační program týkající se Maker Faire“, řekl Matthias Wendt z místního sdružení DARC.

„Kdo chce přijímat program, přinese si sebou starší středovlnný přístroj nebo si může půjčit na místě omezené množství přenosných rádií.“ Plánované je živé interview s návštěvníky a vystavovateli a tipy na největší zajímavosti a doprovodné akce. Také budou vysílány pozdravy hannoverských politiků.

Radioamatéři již sedm let angažují na Maker Faire Hannover. Všichni návštěvníci jsou srdečně zváni, aby se na stánku DARC v městském parku HCC informovali o tvorbě rozhlasového vysílání a k tomu potřebné technice nebo jednoduše jen poslali pozdravy z Maker Faire. Na stánku rozhlasových nadšenců se také mohou naučit Morseovu abecedu, nebo letovat na kosočtverci DARC nebo vyzkoušet své dovednosti se simulátorem kluzáku.

I o tématu DVB-T na počítači mohou návštěvnici hovořit s radioamatéry. Souběžně s příležitostním rozhlasovým vysíláním vyzývá pracovní tým Maker Faire k fotografické soutěži na sociálních sítích. Pod heslem "Ukažte nám svůj starší středovlnný rozhlasový přijímač“ se hledají fotografie retro rádií.

Internet (informace a lístky na Maker Faire): https://maker-faire.de/hannover/.


S využitím zdroje: Infosat.de, 31. 7. 2019, volně upraveno a zkráceno




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27310/radioamateri-vysilaji-na-stredovlnnem-kmitoctu-828-khz-na-festivalu-diy-v-hannoveru/