Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 13:28:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Pět režisérů, dva nové seriály a čtyři filmy - ČT vsadí na podzim na silnou původní tvorbu

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 01.08.2019


Česká televize připravila pro letošní podzim seriál Sever od režiséra Roberta Sedláčka, s Jiřím Mádlem v hlavní roli, Princip slasti s Karlem Rodenem a čtyři filmy v režii Jana Hřebejka, Terezy Kopáčové a Víta Karase sdružené v cyklu Jak si nepodělat život. V nové sezoně nabídne Česká televize vedle desáté řady StarDance i nový zábavní pořad zaměřený na fenomén falešných zpráv To se ví.


„Česká televize vyrobí za rok téměř osmnáct tisíc hodin vlastních pořadů. Z hlediska objemu původní tvorby i podílu premiér na celku vysílání dnes patří mezi nejvýraznější veřejnoprávní televizní společnosti v Evropě a ve středoevropském regionu je dokonce jednou z mála, které fungují ne převážně jako vysílatelé obsahu, ale zejména jako jeho tvůrci. Tomu odpovídá i nová podzimní sezona. Divákům České televize nabídneme tři nové, žánrově odlišné projekty, jichž se ujalo pět výrazných režisérů. Sever Roberta Sedláčka, Princip slasti, který v režii Dariusze Jabłońskeho propojuje českou, polskou a ukrajinskou kinematografii, a po pěti letech se vracíme v projektu Jak si nepodělat život k ucelenému cyklu současných filmů. Těch se ujali Jan Hřebejk, Tereza Kopáčová a Vít Karas. Chystáme i řadu filmů, na nichž se Česká televize podílela jako koproducent. Už v září budou moci například v kinech zhlédnout Nabarvené ptáče Václava Marhoula, které se představí ve světové premiéře v hlavní soutěži na prestižním filmovém festivalu v Benátkách,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Po úspěšném filmu Jan Palach, který se loni stal vítězným snímkem Cen české filmové kritiky, se Robert Sedláček pustil do natáčení šestidílné minisérie Sever. Jiří Mádl a Štěpán Benoni v ní řeší lokální kriminální případy a zároveň bojují s institucí, se kterou uzavřeli zaměstnanecký poměr. „V případě seriálu Sever tvoří detektivka spíše kostru. To hlavní je psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodl být dobrým policistou. A narazil. Atraktivní prostředí policie slouží většinou jen jako pozadí pro vyšetřování zločinu. U nás je hlavním hracím polem,“ říká kreativní producent ČT Jan Lekeš.

Česká televize na podzim představí i jedinečný česko-polsko-ukrajinský projekt Princip slasti, jehož režie se ujal významný polský tvůrce Dariusz Jabłoński, kterého české publikum zná spíše v roli koproducenta snímku Je třeba zabít Sekala. Hlavní role v seriálu připadla Karlu Rodenovi. Ten spolu se svými kolegy z Varšavy a Oděsy řeší případ lidských ostatků nalezených ve třech středoevropských zemích. „Princip slasti je seriál pro diváky, kteří rádi sledují příběhy s více ději. Líbí se mi, že může hádat, kdo je pachatelem a kam všechno povede, ale definitivně nic neodhadne. Všechno v tomto příběhu se mění, děj vede různými směry,” říká Karel Roden, kterého diváci České televize budou moci na podzim vidět i v britsko-americkém dramatickém seriálu McMafie.

Čtyři psychologická dramata z cyklu Jak si nepodělat přinesou intimní příběhy, které by si člověk raději nechal pro sebe. Jenže se dotýkají důležitých, možná dokonce rozhodujících momentů v životě. „Dva z filmů mají zdánlivě spíše ženské téma, tak jsem si je vybrala k režii sama: ve filmu Můj bezvadnej život použila Alice Nellis ve scénáři motiv z mého vlastního života, Až budou krávy lítat je zase skoro taneční film, kterému jsem také neodolala. Zbylé dva filmy jsou spíše mužské, jejich režie se ujal Jan Hřebejk, který natočil něco mezi situační a art komedií Nonstop lahůdky, a Vítek Karas. Ten v českých chatových osadách stvořil téměř western Beze stopy. Každý film je úplně jiný,“ říká vedoucí projektu a režisérka Tereza Kopáčová.


Jediná show, které se dá věřit

Od září Česká televize uvede nový zábavní pořad To se ví, který bude reagovat na falešné zprávy, které se objevují ve veřejném prostoru. Pořadem provede Tomáš Měcháček a stálými kapitány týmů se stanou Aleš Háma a Halina Pawlowská, kteří si budou zvát své hosty. V jednotlivých soutěžních kolech se budou věnovat textům, fotografiím, videím, bulvárním titulkům i jiným formátům a pokusí se odhalit, které zprávy jsou falešné a které pravdivé. Cílem pořadu je zábavnou formou ukázat, jak komplikované je odlišit skutečnost od lži a pravdivou zprávu od té falešné. „Pořad by měl v první řadě bavit, myslíme ale i na to, aby divákům rozšířil dovednosti v oblasti mediální gramotnosti,“ vysvětluje kreativní producentka Lucie Kapounová.

Nedílnou součástí programu České televize jsou benefiční pořady, kterých loni bylo uvedeno dvacet, a díky nim podpořené neziskové organizace od dárců získaly 57 milionů korun. Od září do listopadu bude ve vysílání šest benefičních speciálů soutěže Kde domov můj?, koncerty pro Světlušku a pro obnovu svatovítských varhan. Jeden večer divácky oblíbené StarDance bude opět věnován Centru Paraple, které pomáhá lidem s poraněním míchy. Taneční soutěž moderovaná Markem Ebenem a Terezou Kostkovou letos oslaví desátý ročník.


Filmové premiéry v televizi i na velkém plátně

Nedělní hlavní vysílací čas bude patřit úspěšným koprodukčním snímkům České televize. Mnohé z nich bodovali na Cenách české filmové kritiky, a nebo získaly Českého lva, jako například film režiséra Olmo Omerza Všechno bude, nebo snímek Ondřeje Havelky Hastrman s oceněným Karlem Dobrým v hlavní roli. Do kin vstoupí sedm distribučních filmů v koprodukci České televize: Nabarvené ptáče, které se poprvé představí na festivalu v Benátkách, Poslední aristokratka, Národní třída, Budiž světlo, Pražské orgie, Staříci a Vlastníci a pohádka Jitky Rudolfové Hodinářův učeň s Viktorem Preissem v hlavní roli.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Čewská televize, 1. 8. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.08.2019 • Skupina Markíza bola aj v horúcom júli 2019 silnou jednotkou na trhu
01.08.2019 • Čekovský, Tabaček či Valábik v novej cestovateľskej šou RTVS
01.08.2019 • Řiďte s(e) rozumem. Besipky se vracejí na obrazovku České televize
29.07.2019 • Druhá miniséria Mária Terézia je dotočená
25.07.2019 • Podzim na Primě nabídne pokračování úspěšného seriálu TEMNÝ KRAJ
25.07.2019 • Třetí účinkující show Tvoje tvář má známý hlas je Debbi Kahlová!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist