Turecko rozšíří satelitní flotilu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 17.08.2019
Podle tureckého ministra dopravy a infrastruktury turecký operátor Türksat rozšíří stávající satelitní flotilu Türksat 3A, Türksat 4A a Türksat 4B. Ministr Cahit Turhan v rozhovoru uvedl, že Turecko plánuje poskytovat služby od Asie k Africe a Evropě, se svou flotilou šesti satelitů. Dále uvedl, že pokrytí satelitů v regionu se rozšíří na Tureckou republiku a Čínu.


Stávající turecká satelitní flotila tedy zahrnuje tři vědecké mise (Götürk-1, Göktürk-2 a pozorování země RASAT). Turecko provozuje satelity na třech rozdílných orbitálních pozicích a plánuje nahrazení dalším satelitem Türksat 5A, který je ve fázi výroby, na orbitální pozici 31° východní délky. Pan Turhan dodal, že Türksat 5A je konstruován na to, aby bylo možné získat nová kmitočtová oprávnění. Türksat 5B, na druhé straně, zvýší kapacitu na orbitální pozici 42° východně a využije nová kmitočtová oprávnění. Družice Türksat 5A a Türksat 5B dodá společnost Airbus a budou připraveny k vypuštění v roce 2020, případně v roce 2021.

Pan Turhan dále uvedl, že satelit Türksat 6A má být podle plánu vynesen na oběžnou dráhu na začátku roku 2022. Satelit je nyní vyráběn ve Středisku pro zkoušky, integraci a montáž vesmírných systémů (Space Systems Assembly, Integration and Test Center), které se nachází v prostorách turecké vesmírné společnosti TAI (Türkish Aerospace) v tureckém hlavním městě Ankaře.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, 16. 8. 2019, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27347/turecko-rozsiri-satelitni-flotilu/