Cesta za dobrodružstvím začíná ve 35. týdnu na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.08.2019
Vydejte se do historie – Prima ZOOM vás seznámí s Kleopatrou i Hitlerem – nebo nahlédněte do dalekého vesmíru prostřednictvím nejvýkonnějšího dalekohledu, a to zdaleka není všechno. Dokumentární skvosty pro vás: čekají nás Lety na kraj světa II; podíváme se i dál – Hubbleův vesmírný dalekohled; odkryjeme další tajemství ve snímku Kleopatřina ztracená hrobka; zabojují Žraločí ninjové a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

26. 8., 21.00 – Lety na kraj světa II (Sibiř)

Arthur Williams s chutí objevuje život na nejkrásnějších místech na kraji světa. Ale nedostane se tam jinak než malým letadlem, a přitom musí přistát na ještě menších a horších letištích, než si dokážete představit. V pokračování seriálu Lety na kraj světa se bývalý mariňák, dnes už civilní pilot, vydá na ostrovy v jižním Pacifiku, zamrzlé sibiřské pláně nebo do hor a pouští Peru. Na vlastní kůži zjišťuje, jak špatně se na takových místech může létat, když štáb zažije pád helikoptéry na Sibiři. Arthur se také setkává s ženou, která zjistila, že pod její rodinnou farmou v Andách leží zlatý důl. Najde propast v sibiřské tundře – ta je tak hluboká, že ovlivňuje počasí. Nebo přistane s hydroplánem v Amazonii, kde leží největší město světa, kam nevede ani jedna silnice. Na svých dobrodružstvích zažívá audienci u amazonského kmene Matsésů, kteří žijí už několik dekád odříznutí od okolního světa. Navštěvuje také ostrovní komunitu, jejíž členové věří, že v nitru vulkánu, který se tyčí nad jejich domovy, žije bůh. Na vlastní oči vidí a na vlastní kůži prožívá radosti i strasti života v nejdrsnější, ale zároveň nejkrásnější krajině, na kraji světa.


26. 8., 22.00 – Hubbleův vesmírný dalekohled

Hubbleův dalekohled vzlétl do vesmíru v dubnu 1990 na palubě raketoplánu Discovery. Jeho vypuštění do vesmíru na oběžnou dráhu ve výšce 600 kilometrů nad Zemí bylo splněním jednoho z největších snů celého lidstva: dostat dalekohled do vesmíru, a získat tak dobrý výhled do kosmu, jak to je jenom možné. Hubbleův teleskop už obíhá naši planetu přes 25 let, a za tu dobu díky němu došlo k množství velkých objevů. Snímek, na kterém se podíleli Hubbleovi návrháři, konstruktéři, technici i opraváři, je oslavou jednoho z nejpozoruhodnějších výkvětů moderních technologií.


26. 8., 23.00 – Anatomie hurikánu (Předvídat nepředvídatelné)

Většina z nich začíná jako neškodný vánek ze severu Afriky. Odtud postupně vane na západ přes Atlantský oceán, a díky teplým mořským vodám nabírá na síle. Nakonec už to není žádný nevinný větřík. Místo toho vzniká extrémně divoká bouřka s charakteristicky zlověstnou spirálou. Zrodil se hurikán. Třídílná mini série Anatomie hurikánu se natáčela tři roky a vznikla úplně celá ve 3D. Její tvůrci se odvážně vydali vždy tam, kde zrovna udeřily tak nechvalně proslulé hurikány jako Sandy nebo Isaac. Díky tomu se jim podařilo zachytit ničivé řádění nejmocnějších pozemských živlů.


27. 8., 20.00 – Kleopatřina ztracená hrobka

Odhalte tajemství záhadné královny starověku a její ztracené hrobky. Seznamte se s příběhem Kleopatry VII. Filopátor, známé většinou jen pod jménem Kleopatra, která byla egyptskou královnou pocházející z dynastie Ptolemaiovců. Doktorka Kathleen Martinezová, bývalá zástupkyně v oblasti trestního práva, ze které se stala neohrožená archeoložka, hledá Kleopatřinu ztracenou hrobku. Případ poslední královny Egypta se ztratil v labyrintu dějin. Ale Kathleen to nemůže odradit. Využívá zkušeností ze soudní síně, postupuje jako skutečná vyšetřovatelka a snaží se rozluštit záhadu Kleopatřiny smrti. Díky tomu se jí podařilo přijít s převratnou novou vizí skutečné Kleopatry, královny neopředené dávnými mýty a zbavené hollywoodského pozlátka. Jenže Kathleen to nestačí. Neúnavně pátrá po místě Kleopatřina posledního odpočinku, které se navzdory několika stoletím výzkumů a hledání dosud nepodařilo najít. Učenci věří, že Kleopatra byla pohřbena ve starověké Alexandrii a že její hrobka i celé město před více než tisíci lety zmizely pod vlnami. Kathleen s nimi nesouhlasí. Má novou kontroverzní teorii. Posedlost nalezením hrobky ji zavedla do přehlíženého chrámu Taposiris Magna asi 40 kilometrů od dnešní Alexandrie. Archeologové už tady kopali, a nic významného nenašli. Ale amatérce Kathleen se je už podařilo vyvést z omylu! Kromě zajímavých artefaktů tady objevila síť podzemních tunelů, a dokonce rozlehlé podzemní město podobné tomu v Údolí králů. Všechny nálezy spadají do období dynastie Ptolemaiovců neboli Kleopatřina slavného rodu. Zatím největším objevem je záhadná 35metrová šachta s pohřebními znaky. Že by byla Kathleen skutečně na dobré stopě? Pokud ano, podaří se jí rozluštit jedno z největších tajemství egyptologie a prosadit se mezi nejvýznamnějšími archeology dějin.


27. 8., 21.00 – Případ ztracené bomby

V lednu roku 1950 vzlétl největší bombardér na světě. Z letiště na Aljašce vyrazil na tajnou misi studené války. V nitru tohoto bombardéru typu B-36 byla umístěna atomová bomba Mk. IV s šestikilogramovým jádrem z plutonia. Letadlo s označením 075 mělo namířeno podél pobřeží kanadské Britské Kolumbie do státu Washington a pak dále do amerického vnitrozemí. Jenže jeho motory vzplály a sedmnáct členů posádky muselo letoun opustit nad kanadským pobřežím. Navzdory největší pátrací a záchranné operaci v dějinách amerického letectva se pět z nich ztratilo. Předpokládalo se, že společně s bombardérem i atomovou bombou zmizeli v hlubinách Tichého oceánu. Ale o tři roky později se vysoko v pohoří Kologet v Britské Kolumbii našlo obří letadlo. Ano, byl to bombardér 075, záhadně objevený na místě vzdáleném více než 300 kilometrů na sever od jeho poslední letové trasy! Ztracení a náhodné znovunalezení letounu vyvolává mnoho tajuplných otázek. Jak to, že po nastavení autopilota letadlo změnilo směr? Zůstal snad někdo na palubě, přestože zůstaly funkční jen tři z šesti motorů, vystoupal s letadlem a navigoval ho přes labyrint vysokých hor a nouzově přistál na jediném otevřeném místě, kde to bylo možné? Kam zmizela atomová bomba Mk. IV a její vysoce radioaktivní materiál? Více než 50 let po posledním letu bombardéru 075 vyráží kanadská expedice na těžko přístupné místo nouzového přistání. Podaří se jí odhalit záhadu ztraceného bombardéru studené války a jeho atomové bomby?


27. 8., 22.00 – Kdo žije s vlky

Záchranná stanice v Lockwoodu, kterou založili Matt Simmons a Lorin Linderová, leží jen několik kilometrů od Los Angeles. Právě tady se rodí zvláštní a jedinečné vztahy. Bývalý americký mariňák James sloužil dvakrát v Iráku, má problémy s alkoholismem a pokusil se spáchat sebevraždu. Přesto si našel cestu k vlkovi jménem Kiey, který má za sebou nešťastný život v nevyhovujících podmínkách atrakce na Aljašce. Juan je bývalý odstřelovač. Po návratu z Afghánistánu zjistil, že má potíže zapojit se znovu do obyčejného každodenního života. Pomáhá mu vlčí mládě Virginia, zachráněné před jistou smrtí z útulku v Sacramentu. Sledujte příběh o neuvěřitelném přátelství mezi člověkem a zvířetem. A také o výjimečném programu, který pomáhá americkým válečným veteránům a divokým vlkům vyrovnat se s útrapami posttraumatické stresové poruchy.


29. 8., 20.00 – Hitlerův poslední rok – 1. část

Svrhnout nacistický režim trvalo 353 dní – od Dne D a vylodění v Normandii 6. června 1944 až po kapitulaci třetí říše. Prvotřídní film Hitlerův poslední rok se vrací k jedenácti měsícům, které předcházely Hitlerově porážce, a odhaluje celé, dosud převážně neznámé kapitoly z druhé světové války. Těchto jedenáct měsíců se prokázalo být nejkrvavějšími ze všech. Bylo to období poznamenané nemilosrdnými boji a odpornými válečnými zločiny. Jedenáct dlouhých měsíců, které prověřily odhodlání spojeneckých a sovětských vůdců i nezlomnost tvrdohlavé víry nacistů. Jedenáct nadějných měsíců, která otřásly životy obyčejných lidí a odsoudily tisíce civilistů do exilu nebo k deportaci. Jedenáct měsíců, jejichž výsledek zůstával nejistý až do úplného konce. Kolik z nás ví, že hlavním cílem anglo-americké strategie bylo ovládnout industriální srdce Německa? Kolik se ví o strašné, srovnatelně krvavé, válce vybojované na východě? A kolik o spojeneckých vojenských operacích, které se také nedokázaly vyhnout chybám a které musely na všech místech Evropy čelit zuřivému odporu Wehrmachtu? Hitlerův poslední rok vychází z remasterovaných a kolorovaných archivních záběrů a vtáhne nás do ožehavé reality těchto jedenácti rozhodujících apokalyptických měsíců. Nenechte si ujít dosud neznámé záběry z amerických, ruských a německých archivů, pečlivě zkompilované dohromady, ani vzácný pohled do zákulisí tehdejšího každodenního života. Sledujte velkolepé bitvy a vraťte se k posledním událostem hrůzyplné války.


29. 8., 23.00 – Západní Anglie podle Hugha (Skorci)

Celoživotní milovník přírody Hugh Fearnley-Whittingstall spojil síly s nejzapálenějšími nadšenci ze západní Anglie a společně s nimi se oddal kouzlu divočiny. Dvanáctidílný dokumentární seriál Západní Anglie podle Hugha vznikal v průběhu celého roku a Hugh se v něm setkává s nejpozoruhodnějšími a nejpůvabnějšími zvířaty tohoto regionu. Je to pro něj skvělá příležitost něco se přiučit, a zároveň se podělit o radost a nadšení z bezprostřední blízkosti přírodě. Během svého dobrodružství se zaměřil na čtyři nejoblíbenější oblasti jihozápadu: Dartmoor, kde jsou zalesněná žulová údolí, unikátní pobřeží a mořské živočichy Jurassic Coast, starodávné lesy a krystalicky čisté potoky ve Forest of Dean a mokřady i vodní toky Somerset Levels. Hugh postupně zažívá vzrušující setkání s delfíny a divočáky. Ale i takové intimní chvíle, jako když položí ruce na hybernujícího plcha nebo odhalí okouzlující rodinný život malého mlynaříka dlouhoocasého, kterého si nejdříve všiml na krmítku.


30. 8., 20.00 – Živá fosilie

V roce 1938 byl objeven živý pozůstatek dávno minulých pravěkých dob. Na palubě lodi zakotvené v jihoafrickém přístavu East London se mezi obvyklým úlovkem žraloků, rejnoků a chimér našlo něco zvláštního: velká purpurová ryba, která měla místo ploutví cosi na způsob končetin. Objev lalokoploutvé ryby vyvolal ve vědeckém světě senzaci, protože jde o jediného žijícího zástupce prastarého druhu actinistia. Tato živá fosilie přežila jako jediná z vývojové linie, která jinak kompletně vyhynula.


30. 8., 21.00 – Žraločí ninjové

Oceán je kruté místo k životu plné nemilosrdných predátorů, kteří chtějí přežít za každou cenu. Jenže vrchol potravního řetězce ovládla šestice rychlých, hbitých a smrtonosných žraloků. Tito maskovaní zabijáci pronásledují kořist s pomocí speciálních přizpůsobení, díky kterým se stali nejobávanějšími dravci světa. Liškouni jsou zosobnění Žraločí ninjové. Sledujte je v akci ve stejnojmenném přírodovědném dokumentárním filmu, jenž zároveň zachycuje první úspěšný projekt zaměřený na jejich výzkum.


31. 8., 20.00 – Tajemní languři

Daleké hory jihozápadní Číny jsou domovem jednoho z nejpozoruhodnějších, nejtajuplnějších a nejvíce ohrožených primátů. Díky filmu Tajemní languři máte jedinečnou možnost podívat se poprvé na žijící spojovací článek mezi opicí a člověkem. Langur (rhinopithecus roxellanae) se vyskytuje jedině v Číně. Byl objeven v 90. letech 19. století a dlouho byl považován za vyhynulého, dokud ho badatelé znovu neobjevili v roce 1962. Kvůli extrémní izolaci jeho přirozeného prostředí, kterým jsou nejdivočejší a nejhůře přístupné horské oblasti Číny, toho o langurovi stále víme jenom velice málo. Hlavní hrdina oblíbených čínských legend a mýtů (kdo by neznal Opičího krále?) dlouho zůstával díky životu v prostředí odříznutém od okolního světa v bezpečí. Jenže to už neplatí… Dokument nás zavede do nejkrásnějších a nejzachovalejších horských oblastí Číny. Nenechte si ujít jedinečný příběh o životním cyklu této vzácné opice, kterou se podaří natočit jen opravdu málokdy.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 26. 8. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27361/cesta-za-dobrodruzstvim-zacina-ve-35-tydnu-na-prima-zoom/