Čeští diváci mají o přechodu na DVB-T2 a jeho přínosech dobré povědomí, ale nevědí, kdy k němu dojde
Autor: Ušetřeno.cz , e-mail: info@usetreno.cz Přidané: 28.08.2019
Ode dneška přesně za čtvrt roku odstartuje v Praze vypínání celoplošných televizních sítí DVB-T. Podle srpnového průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz sleduje televizi 85 % českých domácností. Drtivá většina diváků ví, jak přijímá TV signál. 53 % dotázaných využívá pozemní vysílání, a právě jich se přechod na DVB-T2 týká. Povědomí o přechodu je v Česku vysoké (87 %), ale jen polovina oslovených ví, kdy k němu dojde.


Průzkum také ukázal, že 30 % domácností DVB-T2 přijímá již nyní, zatímco 14 % plánuje pořídit kvůli přechodu nový televizor a 32 % set-top-box. Mezi tři hlavní přínosy přechodu na DVB-T2 řadí Češi nejčastěji vysílání v HD kvalitě, propojení televize s internetem a lepší kvalitu zvuku.

Podle srpnového průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz u 573 dotázaných sleduje televizi 85 % českých domácností, z nichž 30 % má doma 4 až 5 let starý televizor, 28 % používá více než 6 let starý model, 24 % pak 2 až 3 roky starý, zatímco nový či rok starý přístroj vlastní 18 % oslovených. O tom, jak doma přijímají TV signál, mají přehled téměř všichni respondenti (96 %). 53 % z nich jej přijímá terestricky čili anténou, 23 % přes satelit, 17 % přes kabel a jen 7 % respondentů využívá službu IPTV. Set-top-box má k televizoru připojený 32 % účastníků průzkumu.

„27. listopadu, tedy přesně za čtvrt roku, vypne Česká televize vysílání pozemního televizního signálu v DVB-T na pražských vysílačích Žižkov a Cukrák. Tím odstartuje celorepubliková vlna přechodu na nový standard DVB-T2, která skončí v červnu příštího roku. Přechod na DVB-T2 se však týká jen domácností, které přijímají signál pomocí antény. Diváci s kabelovou televizí, satelitem nebo IPTV řešit přechod na nový standard nemusejí,“ vysvětluje Lukáš Kaňok, specialista na telekomunikace z portálu Ušetřeno.cz.

Podle průzkumu má o přechodu na DVB-T2 povědomí 87 % respondentů, ale jen polovina všech oslovených (52 %) ví, kdy k němu dojde. Stejné procento dotázaných má přehled o tom, zda se jich přechod přímo týká, ale nejsou na něj dosud připraveni. K příjmu signálu v DVB-T2 je třeba mít televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Výsledky průzkumu ukázaly, že díky takto vybavenému televizoru přijímá DVB-T2 již 21 % diváků a 9 % pak díky novému set-top-boxu.

V souvislosti s přechodem na DVB-T2 si pouze 14 % respondentů plánuje pořídit nový televizor a 32 % set-top-box. 13 % oslovených neplánuje zakoupit ani novou TV, ani set-top-box, neboť televizi sleduje pouze na počítači.

Jako tři nejdůležitější přínosy přechodu na DVB-T2 uvádějí Češi nejčastěji vysílání v HD kvalitě (92 % oslovených), propojení televize s internetem (70 %) a lepší kvalitu zvuku (57 % oslovených). 46 % respondentů pak očekává, že díky přechodu na DVB-T2 bude možné shlédnout jakýkoli pořad v libovolném čase (funkce time shift) a také že se zrychlí mobilní internet (15 % dotázaných).

„11 % diváků se domnívá, že díky přechodu na DVB-T2 dojde ke snížení anebo úplnému zrušení koncesionářských poplatků, což se samozřejmě nestane. Přechod nepřinese ani možnost využívat internet zdarma prostřednictvím jakéhokoli televizoru, jak odhadovalo 9 % oslovených,“ komentuje výsledky průzkumu Lukáš Kaňok.

Průzkum byl proveden v období 4. – 23. 8. 2019 na vzorku 573 respondentů z celé České republiky.


Ušetřeno.cz je největší nezávislý online srovnávač poskytovatelů služeb pro domácnosti v ČR. Nabízí bezplatné srovnání produktů více než 100 společností z energetiky, telekomunikací, financí a pojištění. Současně zákazníkům pomáhá se sjednáváním smluv od začátku až do konce. Společnost Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010 a jejích služeb dosud využilo přes 3,5 milionu klientů. Ti s různými dodavateli uzavřeli přes 159 tisíc smluv a změnou dodavatele energií ušetřili bezmála 300 milionů korun. Portál Ušetřeno.cz přináší ve svém online Magazínu novinky z různých oborů a také užitečné tipy, jak snížit rodinné výdaje.


Tereza Kunová, PR specialistka, Interní a externí komunikace, Ušetřeno.cz




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27366/cesti-divaci-maji-o-prechodu-na-dvb-t2-a-jeho-prinosech-dobre-povedomi-ale-nevedi-kdy-k-nemu-dojde/