Eutelsat 5 West B dopraven na kosmodrom Bajkonur – start plánován 30. 9. 2019
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 30.08.2019
Společnost Eutelsat oznámila termín startu nového komunikačního satelitu Eutelsat 5 West B. Ve středu 28. 8. 2019 francouzský satelitní provozovatel informoval, že nový satelit byl bezpečně dopraven na ruský kosmodrom Bajkonur k přípravě na vypuštění. Nová družice bude vynesena do kosmu dne 30. 9. 2019 z kazašského kosmodromu Bajkonur na palubě rakety Proton Breeze M. Start bude realizovat společnost International Launch Services (ILS).


Eutelsat 5 West B dodaly firmy Airbus Defence and Space a Northrop Grumman (dříve Orbital ATK). Na orbitální pozici 5° západně nahradí stávající satelit Eutelsat 5 West A. Tato pozice je považována za důležitou orbitální pozici pro televizní trhy ve Francii, Itálii a Alžírsku. Satelit disponuje 35 transpondery v pásmu Ku (ekvivalent 36 MHz), které mají pokrýt tři plánované zóny ozáření. Díky přepínatelnosti transponderu se také zvýší ekonomická flexibilita satelitu.

Orbitální pozice 5° západně je podle údajů společnosti Eutelsat se tři sta televizními stanicemi velmi důležitou televizní pozicí a má klíčovou roli pro současnou infrastrukturu sítě DVB-T v Evropě a v oblasti Středozemního moře při distribuci televizního signálu na převaděče. Zajišťuje m. j. služby pro platformu Fransat, která je pro francouzské domácnosti alternativou se satelitní podporou, aby bylo možné přijímat francouzské programy DVB-T v regionech s chybějícím pozemním pokrytím.

V rámci dlouhodobé smlouvy podepsané v roce 2017 s Evropskou agenturou GNSS (GSA) družice Eutelsat 5 West B nese i tzv. užitečnou zátěž GEO-3 evropského geostacionárního navigačního systému pokrytí EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System), která bude využita pro zlepšení výkonosti globálního navigačního satelitního systému, jako je GPS a Galileo.


S využitím zdroje: Infosat.de, 29. 8. 2019, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27373/eutelsat-5-west-b-dopraven-na-kosmodrom-bajkonur-start-planovan-30-9-2019/