Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:45:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Poklad z půdy – do třetice všeho dobrého

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.09.2019


Dnešní den je pro televizní legendu Honzu Rosáka zásadní hned ze dvou důvodů. Nejen že dnes ve 21:30 startují premiérové díly Pokladu z půdy. Dnes ráno totiž vyvedl poprvé do školy svou vnučku Lily. Malá prvňačka byla nadšená a nejdůležitější muži jejího života - tatínka a dědečka - měla po svém boku. Nechyběl samozřejmě ani zbytek rodiny.


"Byl to krásný zážitek. Ale bylo to jiné, než když jsem kdysi vedl do první třídy své dcery. Byl jsem dojatý tak nějak jinak, dědečkovsky..."

"Na fotce je vnučka Lily a Lilčin tatínek a můj skvělý zeť Imed."

"Poklad z půdy jsem vlastně se svou manželkou vytvořil i pro naše vnoučata. Zrekonstruovali jsme u nás doma půdu jako hernu pro děti a dali jsme jim tam dokonce starou truhlici, do níž jsme umístili různorodé poklady," směje se pyšný dědeček.


Tyto prázdniny se vydal Jan Rosák objevovat další Poklad z půdy! Díky obrovskému úspěchu první a druhé řady a lavině zájemců, kteří poslali své domnělé cennosti, se můžete 2. září ve 21.30 těšit na již třetí sérii pátrání nejen po půdách diváků televize Prima.

Ani tentokrát nebude při odkrývání tajemství předmětů nouze o kousky velmi cenné, či naopak naprosté braky, ale i velice bizarní záležitosti. „Myslel jsem, že mě už nic nepřekvapí, ale při první a druhé sérii jsme v Pokladu z půdy měli takové kousky, že jsem doslova zíral. Kožich z tuleně, deštník z Titaniku či masážní sadu jako z Postřižin,“ vyjmenovává Jan Rosák. Jakou cenu má brož po babičce? Je zaprášený obraz cenným dílem? Na to odpovědí odborníci z řad starožitníků, kteří se o největší skvosty utkají v mini aukci. Na vaší půdě se může skrývat poklad, o kterém jste možná doposud neměli ani tušení.

V každé epizodě třetí řady pořadu Poklad z půdy budou odborníci v doprovodu moderátora Jana Rosáka oceňovat pět starožitností od diváků. Tyto tajemstvím zahalené předměty od nich následně budou moci koupit experti – starožitníci v mini aukci. Poklad z půdy nabídne zajímavé příběhy věcí i lidí a základní návod na to, jak poznat, jestli se na vaší půdě nepráší na cenný předmět, jejž by ocenil nejeden sběratel. O tom svědčí i fakt, že v mini aukci první série pořadu Poklad z půdy padla i taková částka, jakou je půl milionu korun!


Nyní startuje třetí řada Vašeho pořadu Poklad z půdy. Jak jste si o prázdninách odpočinul na další díly?

Prázdniny byly takříkajíc euroasijskoafrické. S rodinou i přáteli. Zčásti doma v Mníšku, pak na týden v Dubaji a konečně dvanáct dnů skvělé dovolené v Tunisku. Tam, v Kartágu, jsme dokonce navštívili i část naší tuniské rodiny.


Prý jste docela workoholik, zvládl jste o prázdninách opravdu relaxovat?

Na Poklad z půdy a práci v televizi i v rádiu jsem se už celkem těšil, já vůbec nevydržím dlouho nic nedělat. O prázdninách jsem nezahálel ani na divadle, zahrál jsem si v komedii Neila Simona Řeči a v září nám začne nová divadelní sezóna v Divadle Radka Brzobohatého, takže rovnou skočím do Stvoření světa a Lakomce.


Mohou se diváci v této sérii Pokladu z půdy těšit na nějaké novinky?

Už dopředu jsem věděl, že náš štáb se trochu obměnil, takže jsem byl zvědav třeba na spolupráci s novým režisérem Jiřím Charvátem (ten je jedním z autorů upoutávek na Prima COOL). A myslím, že to funguje stejně skvěle jako dosud. Diváci si zase přijdou na své, bude to docela napínavé a pamětníci si zavzpomínají třeba na slavný motocykl Pionýr! Naši starožitníci samozřejmě zůstali v nezměněné sestavě.


Kolik předmětů a kolik lidí se přihlásilo do této série?

V Německu, kde tento formát vznikl a kde ho už několikátým rokem velmi úspěšně vysílají, se ročně přihlásí 25 tisíc zájemců. U nás se za roční existenci Pokladu z půdy přihlásilo 1500 lidí. Němce asi v počtu zájemců nepřekonáme, nicméně v různorodosti přihlášených předmětů jsme vyrovnaní.


Co nejčastěji lidé posílali?

Lidé reagují přesně podle odvysílaných dílů, a především podle prodaných předmětů. Když se prodají dobře hodinky, máme okamžitě po odvysílání v e-mailu desítky hodinek, když šperk, je průběh stejný. Nicméně rozhodně dominují právě hodinky, hodiny a obrazy všeho druhu. My ale hledáme i jedinečné kousky, které třeba nemají takovou hodnotu, ale jsou zajímavé a vtipné a častokrát mají třeba i bizarní historii. Zároveň nám lidé posílají i „chalupářské“ vybavení. Tyto zájemce bohužel musíme zklamat. Lidé si musí uvědomit, že je rozdíl mezi starou věcí a starožitností.


Jaký lidé poslali nejmenší předmět?

Nejmenší jsou určitě mince, těch přišla také spousta.


A největší předmět?

Jednoznačně automobily. V chystané třetí sérii to bude Mercedes-Benz W111 z roku 1962. Koupil si ho zájemce na telefonu za 300 000 Kč.


Nejcennější?

Obraz, který měl hodnotu několika milionů korun, nicméně majitel si to na poslední chvíli rozmyslel. Z natočených předmětů v této sérii to byl již zmíněný automobil. Velmi cenná byla také Napoleonská truhlice/pokladna z roku 1800, nicméně zde se jedná spíše o sběratelskou záležitost.


Největší brak?

Lidé nosí často obrazy, u kterých očekávají, že si za ně domů odnesou miliony, a věří, že jim po generace doma na zdi visí poklad. Nakonec se ale od našeho nekompromisního znalce dozví, že se jedná o nějaký bezvýznamný tisk, který nemá hodnotu ani 50 Kč. V tomto případě jsou majitelé samozřejmě zklamaní, protože měli pocit, že jim v obýváku visel přinejmenším nový automobil. Na druhou stranu se nám samozřejmě stává i opak, že si dotyčný myslí, že jeho obraz má hodnotu 1000 Kč, a skutečná cena je 70 000. Právě tento případ jsme měli v této sérii, autor díla byl významný umělec Václav Jansa.


Nejbizarnější?

Do třetí série se nám dostalo několik bizarních kousků. Například předmět s názvem VIBRO a mechanická hračka nazvaná „BLOW JOB“. S těmito kousky se naši starožitníci skutečně vyřádili a nabídli za ně nezvykle vysoké sumy. Každý z našich starožitníků si během svého účinkování v pořadu založil tzv. kabinet největších bizarností a myslím si, že každému z nich už se za tři řady pěkně zaplnil. Další bizarní záležitost určitě bylo invalidní křeslo z předválečného období od sběratele a známého youtubera Dannyho. Jeho vášní je sbírání starého nemocničního vybavení, nejlépe z opuštěných budov, nemocnic, blázinců… Toto křeslo si netroufl koupit nikdo z našich starožitníků.


Nejošklivější?

To jsou předměty v „ODPADU Z PŮDY“, kde ukazujeme ty „nejzvláštnější“ předměty, které lidé do pořadu přihlásili. Např. děravé hrnce, staré spodní prádlo, pařezy, zahradnické vybavení nebo rodinné fotografie.


Přišly i nějaké zajímavé předměty, které se nedají takto zaškatulkovat?

Např. kufr plný výbavy po prostitutce, který našel mladý majitel na půdě po původní majitelce – prostitutce.


Kolik se vydražilo předmětů ze 40 dražených?

Přesně 27. Pokud se něco neprodá, je to většinou z důvodu nesmyslného očekávání majitele, příp. kvůli velké citové vazbě na předmět.


POKLAD Z PŮDY V ČÍSLECH

3 série
8 dílů v této sérii
21 dílů celkem
5 hodin ve studiu a 6 hodin v exteriéru se točí jeden díl
1527 zájemců se přihlásilo se svými předměty
2395 předmětů bylo přihlášeno
5 zájemců o ocenění v každém dílu
40 dražených předmětů v této sérii
105 dražených předmětů celkem
27 vydražených předmětů tuto sérii



STAROŽITNÍCI

Albert Trnka
Albert Trnka je ředitelem aukčního domu European Arts a předsedou představenstva Komory aukčních síní, uměleckých děl a starožitností České republiky. Řadu let působil jako znalec. V oboru se pohybuje již 15 let.

Pavel Kuře
Pavel Kuře alias „král veteše“ vlastní zámek v Martinicích a nejrozsáhlejší vetešnictví a kramářství v Česku. Vystudoval automechaniku, ale láska ke starým věcem se v něm probudila velmi brzy.

Daniela Žáková
Vášeň ke starožitnostem se u Daniely probudila před 25 lety, když vypomáhala kamarádce v obchodě se starožitnostmi. Svůj vlastní obchod si otevřela před 12 lety na Újezdě a nabízí v něm široký výběr starožitností z období art deco a secese. Dle slov svého manžela symbolizuje barokní éru díky svým tvarům, zálibě v dobrém jídle, pití, umění a zábavě.

Michal Jankovský
Michal se věnuje duchovním naukám a vede vlastní galerii se starožitnostmi v Žatecké ulici již 18 let. Je specializován na šperky, stříbro, sklo i porcelán, dobový výrazný design všeho druhu, svítidla, obrazy i sochy. Již několik let žije se svým partnerem.

Pavel Urban
Dle slov Pavlovy manželky má dvě tváře – pracovní a soukromou. Miluje dohledávat historii a informace k zajímavým a výjimečným obrazům a starožitnostem. Na trhu s uměním působí více než 13 let – provozuje rozsáhlou prodejní galerii a starožitnictví v centru Olomouce a v Rytířské ulici v Praze.


ODBORNÍCI

Jan Neumann
Jan Neumann je prezidentem Asociace starožitníků ČR. Zároveň působí jako soudní znalec, starožitník a numismatik. Je iniciátorem přípravného výboru, zakládajícím členem a předsedou Komory aukčních síní v roce 2001. Mimo to je také členem C.I.N.O.A. neboli Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly.

Martin Cinolter
Martin Cinolter založil v roce 1991 svou vlastní firmu Cinolter Antique sídlící na pražském Josefově, kde v rámci svého obchodu vyrábí i šperky na zakázku. Je specializován hlavně na obchodování se šperky a drahými kameny, ale také na tradiční sortiment výtvarného umění, skla, porcelánu, hodin, hodinek a dalších dekorativních starožitností.

Simona Šustková
Simona Šustková je viceprezidentkou Asociace starožitníků ČR, a zároveň spolumajitelkou starožitností ALMA a aukčního domu Valentinum VII. Působí jako odborná lektorka Rudolfinské akademie se zaměřením na textilie, kroje, gobelíny a hračky. Simona také napsala několik odborných textů o starožitnostech.

Jaroslav Krejča
Jaroslav Krejča je vášnivý sběratel a obchodník se starou technikou. Ze svého koníčka si udělal vlastní firmu, které se věnuje již 28 let. Má i vlastní YouTube kanál, na kterém má více než 5 tisíc odběratelů a mnoho milionů zhlédnutí.


Nikol Klevcovová, Marketingu a PR, FTV Prima, 2. 9. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.09.2019 • Prima Partička 5. 9. 2019 - host: herec Karel Zima
03.09.2019 • Dvojka si vo vysielaní pripomenie Máriu Rumanovú
03.09.2019 • Show Jana Krause – 4. 9. 2019
03.09.2019 • Skupina Markíza si aj v druhej polovici leta udržala jasné vedenie
01.09.2019 • Déčko pomáhá dětem orientovat se ve světě, který je obklopuje
31.08.2019 • Rozsudek potřetí: realita z českých soudních síní

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist