Znovuvzkříšená - putování místy, která už málem nebyla
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 06.09.2019

Miroslav Vladyka průvodcem cyklu Krásné živé památky. Zachráněná vojenská pevnost, roubenka, historická tančírna, kostel, boží muka. Seznam znovuzrozených staveb, které postavili na nohy činorodí Češi bez pomoci státu a úřadů, je pestrý. A optimistický.


Stejně tak cyklus Krásné živé památky, který je mapuje. Novinka z produkce ostravského studia České televize má šestnáct dílů. První z nich, věnovaný východu Čech, poběží v sobotu 7. září od 10:35 na Dvojce.

Jsou to příběhy o lidské touze, houževnatosti a fůře dřiny. „Vyprávíme o památkách, které vstaly z popela díky aktivitě konkrétních lidí. Neděláme rozdíl mezi záchranou hradu nebo zámku a božích muk. Poselstvím pořadu je, že donkichotství má smysl a že každý z nás může něco malého i velkého dokázat,“ představuje Krásné živé památky dramaturg Josef Albrecht.

Za zachráněnými pamětihodnostmi se vypravíme s hercem Miroslavem Vladykou, který provázel už oblíbenou dokumentární sérií Klenoty naší krajiny. „Cyklus Krásné živé památky představí nejen místa a objekty, ale zároveň odhalí ty, kteří stojí za znovuzrozením památek. Jsem z nich nadšený. Jsem nadšený z toho, že jich je hodně a že do svých projektů vkládají tolik energie, píle, radosti, houževnatosti a víry. Setkání s nimi pokaždé vnímám jako cosi nadstandardního. Takže mě nesmírně těší je poznat. Nezištně dělají něco až skoro nepochopitelného, ale co má ohromný smysl a význam pro nás všechny, příští generace i současníky. Věřím, že je diváci ocení, že je napadne je podpořit nebo se chytí za nos a s chutí se pustí do podobných projektů. Bylo by bezvadné, kdyby tahle pozitivní energie u nás narůstala geometrickou řadou a šířila se dál,“ říká.

Co díl, to čtyři až šest osudů člověk-památka. Cyklus postupuje celým Českem a má rámec cestopisu. Oslovit diváka u televize mu nestačí, vyzývá k jedno či dvoudenním výletům. Většina míst je běžně přístupných, vysvětluje dramaturg pořadu. „Můžete je navštívit, prohlédnout si je, osahat. Jsou to živé památky. V těch ostatních majitelé žijí, ale i tam lze zazvonit nebo předem zavolat a domluvit si návštěvu. Mezi památkami, které představujeme v jednotlivých dílech, je logická návaznost. Cestu od jedné ke druhé ještě prokládáme několika turistickými cíli a zajímavostmi.“


Krásné živé památky

Námět, scénář: Josef Albrecht, Tomáš Netočný
dramaturgie: Josef Albrecht
režie: Petra Všelichová, Adéla Sirotková
kamera: Patrik Hoznauer, Jiří Berka, Jan Kníže
zvuk: Michal Janoušek, Ivan Červenka
střih: Jaromír Vašek, Tomáš Simper
vedoucí produkce: Marta Hostinská
výkonná producentka: Olga Grossmannová
kreativní producentka: Lenka Poláková
průvodce pořadem: Miroslav Vladyka


Česká televize, TS Ostrava

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27399/znovuvzkrisena-putovani-misty-ktera-uz-malem-nebyla/