Neon kina BIO OKO září v letenském sousedství už deset let
Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 12.09.2019
Desetiletou etapu své novodobé historie se rozhodli kinaři z letenského Bia OKO oslavit minifestivalem, který zahraje na sousedskou notu. Od čtvrtka 12. do neděle 15. září promítají filmy se sousedskou tematikou. Akci odstartuje předpremiéra černé komedie Parazit – letošního vítěze festivalu v Cannes. Od pátku do neděle na diváky čekají klasiky jako jsou: Okno do dvora, Americká krása, Rosemary má děťátko a další filmy, v nichž nechybí sousedi a sousedství různé povahy. Oslavy vyvrcholí v sobotu 14. září venkovní slavností na ulici Františka Křížka před kinem.


„Když jsme vymýšleli, jak oslavit deset let od doby, kdy provozujeme Bio OKO, shodli jsme se na jednom – naše kino je hlavně o sousedství. To neznamená, že všichni, kteří sem chodí, jsou z Letné. Spíše za tou asociací vidíme komorní přátelskou atmosféru,“ říká ředitel David Beránek, který kino vede od roku 2009. Bio OKO je místem setkávání s programem pro návštěvníky všech generací. A stejně taková bude i oslava desátých narozenin. K výročí natočil o tomto idylickém letenském sousedství krátkou výroční filmovou znělku režisér Ondřej Šálek s nadsázkou a humorem jemu vlastním.

Diváci přehlídky Deset mohou zhlédnout celkem šest filmů protkaných sousedskou linkou. Oscarovou Americkou krásu režiséra Sama Mendese, klasický snímek Okno do dvora mistra hororu Alfreda Hitchcocka anebo komedii Barton Fink plnou zvláštních figurek a absurdního humoru bratrů Coenových. Jak se žije na Manhattanu Jacku Nicholsonovi odhalí Lepší už to nebude, romantická komedie Jamese L. Brookse. A do tajuplného newyorského činžáku diváky zavede kultovní Rosemary má děťátko Romana Polanského. Nejnovějším titulem na akci bude černá komedie Parazit režiséra Pong Čun-hoa (Bong Joon-ho), kterou v OKU uvedou v exkluzivní předpremiéře. Film, který si vysloužil přízvisko nejzábavnějšího výherce Cannes od Pulp Fiction, má oficiální premiéru až 3. října.


„Na sobotní slavnosti bude možné si něco koupit, zažít, dozvědět, osvěžit se, pochutnat si, nebo se dokonce zkrášlit – nechat si zastřihnout vlasy, nebo si odnést poněkud trvalejší památku od tatéra Kerkonoše,“ zve na sobotu produkční Olga Svitáková. Nebude chybět také lekce jógy s Jóga Letná, workshop keramiky se sousedy z uměleckého prostoru Muddum či pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký, kterou zahraje divadelní spolek vi.Tvor. Filmový program pro děti si připravila Aeroškola, která několik let sídlila právě v OKU. Bude se jednat hned o několik workshopů jako jsou třeba animační workshop nebo klíčování na zelené plátno.

Sobota nabídne i prozkoumávání kina a jeho sousedství. Příznivci architektury ocení prohlídku s názvem „Letenský funkcionalistický zázrak“ s historikem umění a sousedem Bia OKO Richardem Biegelem. O dlouho plánované rekonstrukci kina pohovoří autoři návrhu ze studia Petr Hájek ARCHITEKTI. Hnutí Pragulic si připravilo prohlídku Letné s bezdomovcem Václavem, který byl kdysi milionář a posléze se dobrovolně ocitl na ulici a bydlel pod Hlávkovým mostem. Dvě prohlídky promítací kabiny s promítači budou nejen o tom, jaké to bylo promítat z 16mm nebo 35mm kopie a promítačky a jaké to je dnes. Až se nabité odpoledne přehoupne do podvečera, oslava vyvrcholí tančírnou pod širým nebem.

Akci Bio OKO pojmenovalo Deset v návaznosti na spřátelené kino Světozor z centra města. To letos v květnu oslavilo narozeniny přehlídkou Patnáct. Bio OKO je z trojice pražských kin nejmladší, oběma kinům předcházelo žižkovské Aero, které stejní provozovatelé znovuotevřeli v roce 1998.


DESET: SOUSEDSKÉ FILMY

12.9.
20:30 – Parazit (132 minut, režie: Bong Joon-ho, 2019)

13.9.
18:00 – Lepší už to nebude (139 minut, režie: James L. Brooks, 1997)
20:45 – Rosemary má děťátko (136 minut, režie: Roman Polanski, 1968)

14.9.
20:30 – Okno do dvora (112 minut, režie: Alfred Hitchcock, 1954)

15.9.
18:00 – Barton Fink (116 minut, režie: Joel Coen, Ethan Coen, 1991)
20:30 – Americká krása (117 minut, režie: Sam Mendes, 1999)


Cena vstupenek na filmové projekce: 150 Kč

Facebooková událost: Sousedské filmy
Facebooková událost: Venkovní slavnost


Magdaléna Novotná, PR & marketing, Kino Aero, Bio Oko, Kino Světozor, Aerofilms, 11. 9. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27421/neon-kina-bio-oko-zari-v-letenskem-sousedstvi-uz-deset-let/