Telenor uvedl do provozu nový satelit „Thor 5” na orbitální pozici Thor/Intelsat 1° západně
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.hora(zavináč)seznam.cz Přidané: 14.04.2008

Skandinávský satelitní provozovatel Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) zprovoznil první transpondér s digitálním paketem na novém satelitu Thor 5 orbitální pozice 0,8° západně.


Na kmitočtu 12,419 GHz, vertikální polarizace (SR 28000, FEC 7/8) zahájilo vysílání šest televizních a deset rozhlasových stanic skandinávského poskytovatele programů Canal Digital, včetně nekódované britské televizní stanice „Poker Channel”, kódovaných stanic (v systému Conax) „TV 2” (Dánsko), „TV Finland”, „NRK 1” (Norsko) a zcela kódovaných rozhlasových stanic „DR 1-4” (Dánsko), „DR Klassisk” (Dánsko), „Ylesat 1”, „Ylesat 2” (Finsko) a „Scandinavian Sat Radio” (Dánsko).

Po startu dne 10. února 2008 z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na oběžnou dráhu satelit vynesla raketa Proton M/Breeze M. Satelit je vybaven 24 transpondéry v pásmu Ku (15 FSS a 9 BSS) a vysílá z orbitální pozice Thor/Intelsat 1° západně. Thor 5 má pokrýt signálem vedle Skandinávie velkou část střední Evropy a Blízký východ.


S využitím zdroje: (dm), infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2745/telenor-uvedl-do-provozu-novy-satelit-thor-5-na-orbitalni-pozici-thor-intelsat-1-zapadne/