Vesmírná a historická Prima ZOOM ve 40. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.09.2019
Tento týden budeme na Prima ZOOM putovat vesmírem, čeká nás pátrání v českých dějinách i parádní cestování, ale nebudou chybět ani krásná příroda a podmořské hlubiny. Dokumentární skvosty pro vás: užijeme si Krásy černomořského pobřeží; startujeme pokračování oblíbeného seriálu Utajené příběhy českých dějin II; poznáme Tajný život sov a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

30. 9., 20.00 – Krásy černomořského pobřeží (Bulharsko a Rumunsko)

Černé moře nás odjakživa fascinovalo. Potvrzují to i mnohé legendy, které v této oblasti vznikly. Místní krajina je překrásná. Dějiny některých usedlostí na pobřeží sahají více než tři tisíce let do minulosti. Je to místo plné kontrastů – takových, které vycházejí z bouřlivé historie, dávných tradic, ale i euforické atmosféry. Na severu leží Evropa, na jihu se zase rozkládá Asie. Podél pobřeží Černého moře se postupně táhne šest zemí: Turecko, Rusko, Gruzie, Ukrajina, Rumunsko a Bulharsko. Rozdíly mezi nimi by nemohly být větší. Seriál Krásy černomořského pobřeží se pečlivě věnuje tomuto fascinujícímu regionu a odhaluje jeho půvaby. Zároveň shrnuje, jaké mají lidé žijící v poměrně neznámé části světa touhy, problémy a naděje.


30. 9., 22.00 – Časoprostor II (Člověk ve stavu beztíže)

Vesmír nás udivuje a fascinuje už po mnoho staletí. Je to obrovská hádanka, kterou se vědci snaží postupně vyřešit. Díky čím dál lepším a přesnějším technologiím se pečlivým expertům nedávno podařilo odhalit nové poznatky a najít odpovědi na otázky, které si lidstvo kladlo po staletí. V pokračování objevného seriálu Časoprostor se tentokrát zaměříme například na život a lásku ve vesmíru. Vždyť člověk „bydlí“ ve vesmíru už 40 let. Dnešní Mezinárodní vesmírné stanici předcházely menší a „primitivnější“ kosmické laboratoře Saljut a Skylab. Co přijde dál? Jaká nás čeká budoucnost? Co se vlastně musí všechno zařídit, aby se člověk mohl ve vesmíru najíst, osprchovat, vyspat? Podívejte se, jak vypadá každodenní život, práce, a dokonce i láska za hranicemi naší rodné planety. A nenechte si ujít ani další epizody Časoprostoru, které prozrazují, jak se stát astronautem, proč se všichni chtějí znovu vrátit na Měsíc nebo jak se hledá nový svět.


30. 9., 23.00 – Vulkanická odysea

Podívejte se, jak záplava žhavé lávy pokryla oblast stejně velkou, jako je dnešní Francie, přispěla k vyhynutí dinosaurů, a zároveň napomohla vývoji savců i vzniku úplně nových forem života. Geologické oblasti, kde hrozí podobně osudný výbuch sopky a zpustošení života na Zemi, můžou být kdekoliv. Už byly objeveny poblíž Islandu, ale také ve Spojených státech nebo v Německu. Tam došlo k výbuchu teprve před 10 tisíci lety a důsledkem bylo otrávení atmosféry. Nebezpečně smrtící vulkány jsou stále aktivní. Co nás kvůli nim asi čeká?


1. 10., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin II (Czajankova kasárna – první výstřely osvobození)

Hlavním hitem října bude pokračování původního českého seriálu Utajené příběhy českých dějin II. Jednotlivé epizody přinesou pohled na zajímavé historické události českých dějin. Každý z osmi dílů je věnován jednomu konkrétnímu příběhu, pro který se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Těšit se diváci mohou např. na praotce Čecha, Emmu Destinovou, vyvraždění Slavníkovců, štěchovický poklad, magii proti Hitlerovi a další fascinující české historické příběhy. Režisérský tandem zůstává ve složení Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková, doplňuje je historik a průvodce pořadem, Petr Bahník. První díl je věnován známé otázce možné obrany Československa v roce 1938 i událostem z jara 1939, kdy se posádka Czajankových kasáren v Ostravě odmítla vzdát a zahájila zoufalou obranu proti německé okupaci. Zvažuje také různé hypotézy a protikladné názory historiků a vojenských odborníků na možnosti pomnichovské obrany. Zároveň mapuje úsilí všech vojenských a politických činitelů, kteří nerezignovali a vedli do poslední chvíle zdánlivě marný odpor (vojáci na Podkarpatsku, aktivity Štefana Osuského v Paříži, Mašín, Balabán, Morávek a vznik organizace Obrana národa).


2. 10., 21.00 – Tajný život sov

Každý z nás už aspoň jednou zaslechl strašidelné soví houkání uprostřed temné noci. Mezi sovy patří i výr virginský. Tento velký dravec žije po celé Americe. Ale jenom málokomu se ho podaří zahlédnout. Film Tajný život sov nabízí jedinečnou možnost prohlédnout si úchvatného dravého ptáka pěkně zblízka, a zároveň se seznámit s několika zapálenými odborníky na sovy. Setkáme se třeba s Robbiem. O tohoto samce výra virginského pečuje kameraman Neil Rettig společně se svou manželkou Laurou Johnsonovou, veterinářkou specializovanou na dravce. Manželé učí Robbieho létat i lovit, a přitom ho natáčí. Používají nejmodernější vysokorychlostní kamery, a díky tomu se jim daří zachytit život výra se všemi dechberoucími detaily. Dostaneme se také přímo do prvních linií, kde ochránci přírody bojují o život dvou osiřelých soviček. Aby měly co nejlepší šanci na návrat zpátky do divočiny, pomáhá jim opeřená náhradní matka – „záchranářská“ sova jménem Casper. Díky speciálnímu infračervenému filtru pro noční natáčení je navíc možné pozorovat jednu soví rodinku přímo v divoké přírodě. V kanadské Albertě, kde žije, ji navštívíme hned několikrát, v průběhu různých ročních období. Budeme sledovat, jak trojice soviček postupně roste a jak se z bezbranných dvoutýdenních ptáčat stávají takřka dospělí jedinci, připravení vyletět z hnízda. Nenechte si ujít Tajný život sov a uvidíte jednoho z nejsilnějších a nejdivočejších lovců matky přírody v akci.


4. 10., 20.00 – David Attenborough: Velký bariérový útes (Stavitelé)

David Attenborough se vrací na nejmagičtější místo na Zemi, kterým je Velký bariérový útes. V nejmodernější ponorce Triton se ponoří pod vlny a setká se s miniaturními zvířecími staviteli útesu, který se stal okouzlující podmořskou říší divů. Pak vystoupá do nebes, aby získal rozhled a úplný obrázek o jejich rozsáhlém projektu. Velký bariérový útes je ohromnou živoucí stavbou, a zároveň domovem tisíců živočišných i rostlinných druhů. David zjišťuje, že útes, který známe dnes, je mnohem mladší, než vědci odhadovali. Nakonec se dozvídá o úplně nových informacích: výzkum potvrdil, že obyvatelé útesu tvoří složité společenství zvířat spojené pozoruhodnými vzájemnými vztahy.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 29. 9. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27473/vesmirna-a-historicka-prima-zoom-ve-40-tydnu/