Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 20:07:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Příští týden začíná 6. ročník přehlídky BE2CAN, zahájí francouzským kandidátem na Oscara

  Autor: Film Europe/Be2Can , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 28.09.2019


Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes. I letos přineseme výběr toho nejpozoruhodnějšího a nejpodnětnějšího, co představily soutěže tří nejvýznamnějších evropských filmových festivalů.


Zahajovacím filmem letošního ročníku přehlídky bude francouzské drama BÍDNÍCI, za něž si autor filmu Ladj Ly odnesl Cenu poroty na letošním festivalu v Cannes. Snímek je francouzským kandidátem na Oscara. Předpremiéru filmu v Praze osobně uvedou představitelé dva hlavních rolí policistů kriminální jednotky, herci Alexis Manenti a Djibril Zonga. Alexis Manenti je také spoluautor scénáře filmu.

Režijní celovečerní debut režiséra Ladj Lyho byl po úspěchu v Cannes uveden a oceněn na řadě dalších světových festivalů. Na MFF Durban získal Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší scénář, dále byl uveden na MFF v Curychu, Šanghaji, Mnichově, Melbourne, Sarajevo a brzy bude uveden také v San Sebastiánu.


BÍDNÍCI (Les Misérables)

Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce na předměstí Paříže. Spolu se svými zkušenými kolegy Chrisem a Gwadou rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitne tříčlenný tým v úzkých, dron jednoho z gangů je připraven zachytit každý jejich pohyb...

Film, inspirovaný pařížskými nepokoji z roku 2005, se odehrává na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní Bídníci Victora Huga. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládeží v mikinách s kapucí a Hugovým Gavrochem více než zřejmá… Fenomenální debut režiséra Ladje Ly si z letošních Cannes zaslouženě odnesl Cenu poroty.


Francie 2019, 201 min.
Režie: Ladj Ly
Scénář: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Kamera: Julien Poupard
Hudba: Pink Noise
Hrají: Damien Bonnard, Jeanne Balibar, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Almamy Kanoute


O režisérovi:

V africkém Mali narozený francouzský režisér LADJ LY (*1978) začínal jako herec a člen filmařského kolektivu Kourtrajmé. Výrazně na sebe upozornil dokumenty 365 Days in Clichy-Montfermeil (2007), 365 Days in Mali (2013), na Césara nominovaným snímkem À Voix Haute (2017) a krátkým filmem Les Misérables (2017). Poslední jmenovaný se stal zároveň předobrazem jeho stejnojmenného celovečerního hraného debutu, který patřil k největším překvapením letošní canneské soutěže.


O hercích:

ALEXIS MANENTI, francouzský herec a spoluautor scénáře filmu Bídníci (s Ladj Lym, Giordanem Gederlinim), zde ztvárnil hlavní roli rasistického policisty Chrise. Manenti je členem francouzského filmařského seskupení Kourtrajmé, kde již dlouhodobě spolupracuje s Romainem Gavrasem, Ladj Lym. V roce 2018 pod hlavičkou Kourtrajmé vzniká z jejich iniciativy také filmová škola. Manenti ztvárnil mnoho hereckých rolích v Gavrasových krátkých filmech např. Pocta filmu Nenávist (2003) nebo i v jeho celovečerním snímku Svět je tvůj (2018) loni prezentovanému na MFF Karlovy Vary. Spolupracoval s významnými režiséry jako F. J. Ossang, Arnaud des Pallières, ale také pod režijní taktovkou francouzské herecké hvězdy Fanny Ardant ve filmu Salinova pohovka (2016).

DJIBRIL ZONGA je francouzský herec a model. Ve filmovém průmyslu se začal pohybovat nedávno i jako začínající producent na projektu Two, Three, Nawell Madani! (2019) a jako herec ve filmu Bídníci (2018) a francouzsko-belgickém snímku C’est tout pour moi (2017). Ve filmu Bídníci ztvárnil roli afrického policisty Gwadu.
Rozhovory s francouzskými umělci se konají 3. října 2019.

Návštěva francouzských umělců vznikla ve spolupráci distribuční společnosti Film Europe a UniFrance, společností podporující francouzský film v zahraničí.


BE2CAN 2019: Hledání domova

Be2Can se vždy snaží otevírat závažná a živá témata. I letos naleznete v nabídce Be2Can hraniční, provokativní zážitky i robustní filmy-romány, filmařské legendy i čerstvou krev současné arthouse scény. Vybíráme filmy, které nezavírají před světem oči, a proto s ním dokáží pohnout.

Ústředním tématem letošního ročníku je hledání domova a překračování hranic. To je téma filmu Synonyma izraelského režiséra Nadava Lapida, vítěze Zlatého medvěda z letošního MFF v Berlíně.

Hrdinou odvážné autobiografické satiry je mladý Yoav, který se zcela bez prostředků vydává do Paříže, aby se stal plnokrevným Francouzem. I když ale utíká před svou rodnou zemí, kterou shledává jako odpornou, páchnoucí, obscénní a sprostou“, před svojí identitou uniknout nedokáže.

Recenzent amerického časopisu The Hollywood Reporter označil snímek Synonyma jako „jedinečnou směs intenzity a absurdity“.


Podobně jako Yoav ze Synonym utíká a hledá alternativní domov hlavní hrdina rovněž autobiografického snímku To musí být nebe Elii Suleimana. Nejslavnější palestinský režisér, který si za svou novinku odnesl zvláštní uznání poroty v Cannes, se po deseti letech vrací k celovečernímu filmu s melancholickou, epizodicky vystavěnou groteskou o tom, co je pro nás domov a co ho definuje. Film To musí být nebe je věnovaný Palestině, do které se Suleiman nebojí svým svérázným, zřetelně ironicky cíleným, ale zároveň poetickým humorem opřít stejně jako do Francie nebo USA.

Drsnější variantou hledání svého místa na světě přináší drama Bídníci. Film inspirovaný pařížskými nepokoji z roku 2005 se odehrává na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní Bídníci Victora Huga. Fenomenální debut režiséra Ladje Ly si z letošního Cannes zaslouženě odnesl Cenu poroty.


Volání po lásce

Druhým letošním tématem Be2Can jsou problémové děti. Pracují s ním bratři Dardennové ve filmu Mladý Ahmed; portrétu třináctiletého chlapce, belgického muslima, který se navzdory liberální výchově uzavírá pod vlivem bigotního imáma do ideologické ulity. Fanatická víra dovede Ahmeda až ke krajnímu činu. Ve svém novém filmu mistři sociálního realismu zkoumají, jak hluboko se ukrývá lidskost pod nánosem náboženské doktríny a co může zvrátit náboženský fanatismus – výchova, sociální otevřenost nebo první láska. Z Cannes si režisérské duo odneslo cenu za režii.

Po lásce doslova křičí devítiletá Benni, dívka s problémovým chováním a tváří anděla, nad kterou si německá ústavní péče umyla ruce, protože narušuje zaběhnutý systém. Narušitel systému je strhující debut režisérky Nory Fingscheidt, která si za něj na letošním Berlinale vysloužila Stříbrného medvěda/ Cenu Alfreda Bauera pro film, který otevírá nové perspektivy. Snímek, který pohání kupředu fenomenální výkon mladičké Heleny Zengel, je příběhem o neutišitelném vzteku i touze po opravdovém citu, o limitech systému péče o dítě i hranicích osobní svobody.


Dítě, respektive rodinu v hlavní roli, přináší i neokázalý, mimořádně dojemný a výtečně nasnímaný čínský film Sbohem, můj synu, který je důkazem, že velké city nepotřebují velká gesta. Film uznávaného režiséra Wanga Xiaoshuaie reflektuje skrze osobní lidské drama odvrácenou stránku čínské kulturní revoluce a zejména politiky jednoho dítěte. Oba představitelé hlavních rolí, herec Wang Jingchun a herečka Yong Mei, byli oceněni Stříbrnými medvědy na Berlinale za nejlepší herecké výkony.


Novinka klasika Kena Loache

Pokud má mít festivalový film smysl, nesmí se bát politického gesta. Dokazuje to i letos osmdesátiletý klasik světového filmu Ken Loach, jehož novinka Pardon, nezastihli jsme vás je dalším snímkem, který v české premiéře představíme na Be2Can. Nestárnoucí enfant terrible britského filmu si po premiéře svého filmu v Cannes vyžádal mikrofon a publiku vzkázal: „Když budeme problémy řešit, lidé nebudou naštvaní, a když nebudou naštvaní, nebude žádná extrémní pravice.“ Ve svém nejnovějším filmu Loach pokračuje v empatické linii příběhů obyčejných lidí, kteří se snaží udržet alespoň zdání důstojnosti na společenském okraji.


Duchařina z Quebecku

Zneklidňující úvahy o smrti a osudu vnáší do letošní festivalové nabídky snímek kanadského režiséra Denise Côtého Antologie města duchů, situovaný do zapadlé vesnice kdesi na kanadském venkově. Melancholický i vtipný, poetický i politický snímek využívá tradiční ikonografii duchařských filmů k metaforickému vyprávění o našem strachu z „jiného“.


OUTSIDEŘI FATIHA AKINA HLEDAJÍ DOMOV

V rámci sekce Be2Can Fokus se budeme věnovat tvorbě německo-tureckého režiséra FATIHA AKINA, který na letošním Berlinale vyvolal bouři svým kontroverzním portrétem sériového vraha ve snímku U Zlaté rukavice.
Motiv hledání domova, střetu dvou světů či přecházení mezi dvěma světy tvoří ústřední téma Be2Can. Duality my a oni, vnitřní a vnější, domácí a cizí, bezpečí a ohrožení prostupují mnoha uváděnými filmy a staly se jedním z důvodů, proč jsme si jako samostatnou sekci zvolili právě profil německo-tureckého režiséra Fatiha Akina, který se v celé své tvorbě plynule pohybuje mezi kulturami a svým hledačstvím vystihuje jeden z podstatných rysů současné Evropy – neustálé definice a redefinice pojmu národní identita a domov. V případě Akina se přidávají ještě dvě výrazná témata: předměstí rodného Hamburku a lidé na okraji, bytostní outsideři, kteří (tragicky i komicky) hledají a nenacházejí svoje místo ve světě.

V profilu Fatiha Akina představíme celkem pět snímků. Kromě nejnovějšího opusu, který rozdělil festivalové publikum na Berlinale, to budou filmy Odnikud (2017), Proti zdi (2004), Soul Kitchen (2009) a Šrám (2014).
Na Be2Can uvidíte také další čerstvé novinky z letošních Benátek, které zamíří do české distribuce:
sci-fi Ad Astra, Joker, ne český triumf Nabarvené ptáče.


Be2Can letos proběhne v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, dále v Brně (kino Art), Ostravě (Minikino) a ve Zlíně (Golden Apple Cinema).

Detailní program kin najdete na www.be2can.eu.
FB: https://www.facebook.com/Be2CanDistribution/

Další info a foto: http://www.filmeurope.cz/


Hedvika Petrželková, PR Manager Film Europe, www.filmeurope.cz | www.be2can.eu


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.10.2019 • Skupina TV Nova měla minulý týden téměř 39% share!
30.09.2019 • Televize Prima rozjíždí nový seriál Slunečná
30.09.2019 • Show Jana Krause – 2. 10. 2019
28.09.2019 • Utajené příběhy českých dějin II
28.09.2019 • Televize Prima přichází s dalším hobby pořadem Libovky Pepy Libického
27.09.2019 • TV Markíza: Politický duel, aký tu dlho nebol! V Na telo sa stretnú Igor Matovič a Alojz Hlina

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist