Show Jana Krause – 2. 10. 2019
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.09.2019

Herci Marika Šoposká a Jiří Mádl, spisovatelka Alena Mornštajnová a hudebník Ondřej Kandráč se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 2. října ve 21.35 hod. na Primě.


Marika Šoposká a Jiří Mádl – představitelé hlavních rolí v milostném dramatu Hra, které režíroval chilský režisér Alejandro Fernández Almendras. Film vstoupí do kin koncem října. „Dělal už jsem se světově uznávanými režiséry jako Bohdan Sláma, Jakubisko nebo Hirschbiegl, ale Alejandro je teď opravdová hvězda. Možná i tím, že chilská kinematografie docela frčí a on vyhrál hlavní cenu na Sundance. S takovým režisérem se spolupráce neodmítá,“ vysvětluje Jiří Mádl, proč přijal roli v Almendrasově snímku. „Komunikovali jsme v angličtině. Jak Alejandro mluvil s kameramanem Intim španělsky, postupně tato řeč prorůstala štábem a začínali jsme říkat španělské fráze. To bylo super. Dodneška si nějaké pamatuju. Dokonce mi pak Alejandro dal přezdívku ,una másʻ – ještě jednou – protože jsem ho prý často žádal o zopakování záběru.“ Marika Šoposká popisuje spolupráci s Alejandrem stejně nadšeně. „Byl to intenzivní zážitek, který člověk nezažije každý den. Nicméně jednu scénu považuji za naprosto magickou, a to když jsme točili s miminkem. Pořád se budilo, kňouralo a my zrovna potřebovali, aby spinkalo. A najednou se to povedlo. Leželi jsme všichni tři v posteli, bylo to tak něžné a opravdové. Ten záběr miluju,“ prozrazuje Marika, která se zanedlouho stane dvojnásobnou maminkou. Diváci ji znají jako renomovanou divadelní či seriálovou herečku. Nevyhýbají se jí ani role filmové. Hrála např. ve vysoce ceněném snímku Zdeňka Jiráského Poupata, v historickém filmu Lidice a ve filmu Já, Olga Hepnarová. Jiří Mádl si mj. zahrál v dramatech Colette, Konfident nebo Děti noci. Jako scenárista a režisér debutoval v roce 2014 snímkem Pojedeme k moři, za který dostal cenu České filmové kritiky. Jeho druhým celovečerním počinem byl snímek Na střeše.


Alena Mornštajnová – spisovatelka, která je jednou z nejoblíbenějších současných českých spisovatelek. Na kontě má nyní pět románů, díky nimž se stala nepřehlédnutelným fenoménem současné české prózy. Román Hana byl loni druhou nejprodávanější knihou a letos se drží na první příčce. Byl přeložen do desítek cizích jazyků a získal řadu ocenění. Na světě je jeho divadelní adaptace a prodána jsou také práva na zfilmování. Není bez zajímavosti, že první knihu Slepá mapa psala dlouhých deset let. „Měla jsem romantickou představu, že si sednu k počítači a ruce mi pojedou po klávesnici,“ vzpomíná Alena. Knížku měla vymyšlenou, včetně příběhu a hlavní myšlenky. Jednoho dne usedla k počítači, ale vůbec nic se nestalo. „Zjistila jsem, že vlastně nevím, co mám psát. Neuměla jsem to. V tu chvíli mě napadlo, že tu knihu asi nenapíšu, ale pak jsem si řekla: Chceš to celý život, tak to zkus, jdi do toho! A velice pomalu jsem postupovala, odstavec po odstavci,“ líčí začátky svého psaní. Druhá kniha se jí už prý psala mnohem snáz a dnes už má spisovatelské sebevědomí. Psaní je podle Aleny Mornštajnové řemeslo, které se s každou další stránkou zlepšuje. Pořád je to ale tvrdá práce, protože přemýšlí v obrazech. „Když píšu, popisuju scénu, kterou vidím před sebou. Když mám velmi dobrý den, napíšu dvě, tři stránky. Ale další dopoledne se textu zase věnuji, vracím se k němu a přepisuji. Uklidňuji se tím, že nemám kam spěchat.“ Alena vystudovala angličtinu a češtinu a dříve pracovala jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Překládání se ovšem nechce vzdát ani jako úspěšná spisovatelka. „Kvůli nedostatku času jsem přestala učit, i když jsem to měla moc ráda, ale v překládání chci pokračovat. Nechci ztratit kontakty ani s jazykem, ani s nakladatelstvím, protože teď se mi sice daří, ale to nemusí trvat pořád a já nechci, aby se z psaní stala povinnost,“ říká.


Ondřej Kandráč – hudebník, primáš úspěšné kapely Kandráčovci, který má na Slovensku pověst superstar. V televizi má vlastní pořad, kam zve i další muzikanty. Na housle hraje od dětství, vystudoval hudbu a slovenský jazyk a vydal se po stopách svých rodičů. Dokud se však hudba nestala jeho placenou profesí, musel si peníze vydělávat jinak. „Přes léto jsem jako student pravidelně brigádničil. Třeba jsem pracoval v potravinách a etiketoval jsem cenovky na produkty. Nejvíce jsem se však těšil, když jsem porcoval velké čokolády, nikdy se to totiž nedalo přesně zvážit, a tak jsem si na ní dosyta pochutnal. Teprve později, když jsem začal hrát na svatbách, rodinných akcích a sporadicky i na koncertech, zjistil jsem, že je to pro mě ta nej ,brigádaʻ. Ne nadarmo se říká, že je lepší mít jeden mozol pod bradou od houslí než deset na rukou od lopaty,“ říká Ondřej, který v roce 2004 založil skupinu Kandráčovci. Mají na kontě množství alb. Jako první lidová hudba na Slovensku získali najednou dvě platinové desky, později přidali další platinové CD. Na podzim v roce 2014 skupina Kandráčovci absolvovala koncertní šňůru při oslavě svých desátých narozenin, a to ve velkém stylu – podařilo se jim opakovaně vyprodat velké sportovní haly ve městech východního Slovenska, odkud Ondřej pochází. Koncem srpna letošního roku ukončila kapela Kandráčovci svoje letní turné na velkých open air festivalech, se kterým zavítala do šestnácti slovenských měst. Koncerty pod širým nebem měly rekordní návštěvnost – více než padesát šest tisíc diváků a pro kapelu znamenaly obrovský úspěch. „Chtěl bych upřímně poděkovat každému jednomu fanouškovi, který přišel na náš koncert. Kdyby nebylo lidí, kteří nás chtějí slyšet a kteří obětují nějaké to euro z domácího rozpočtu, nestáli bychom na pódiu ani my. Velmi si přízně fanoušků vážíme a nebereme to jako samozřejmost,“ říká Ondřej. Po ukončení úspěšného turné Kandráčovci rovnou vstoupili do podzimní sezóny a 22. 10. vystoupí v pražském Lucerna Music Baru.


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 2. října ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27476/show-jana-krause-2-10-2019/