QVC2 UHD z družice Astra 1M
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 02.10.2019
V úterý 1. 10. 2019 zahájila vysílání druhá stanice obchodní společnosti QVC ve velmi vysokém rozlišení (UHD). Domácnosti s UHD (4K) satelitním přijímačem mohou QVC2 UHD nekódovaně přijímat ze satelitu Astra 1M z orbitální pozice 19,2° východně. V pondělí 30. 9. 2019 o spuštění stanice informoval satelitní provozovatel SES. Na transponderu program nahradil dosud vysílanou UHD stanici Pearl TV 4K.


Bylo dosaženo dlouhodobé dohody o šíření QVC2 UHD. Společnost SES ostatně dále rozšiřuje své obchodní partnerství: „Pro novou stanici UHD máme dodatečně připravený satelitní uplink. QVC pokrývá s našimi satelity Astra více než 118 miliónů domácností s televizorem v celé Evropě“, řekl pan Christoph Mühleib, generální ředitel společnosti Astra Deutschland/Astra Německo.

Judith Haker, ředitel platformy pro rozvoj a distribuci (Director Platform Development & Distribution) společnosti QVC Deutschland/OVC Německo, řekl o startu: „Pracujeme kontinuálně na tom, abychom našim klientům nabídli co nejlepší nákupní prožitek. UHD je budoucnost, proto nás těší, že našim divákům již od října můžeme nabídnout další naši stanici ve velmi vysokém rozlišení.“

Pro příjem programu je třeba satelitní přijímač kompatibilní s UHD a také televizní přístroj podporující UHD. UHD se čtyřnásobným rozlišením vůči HD nastavuje nové standardy v oblasti kvality obrazu a je stále oblíbenější u německých domácností s televizními přijímači. Že UHD už není vzdálený trend budoucnosti se ukazuje na rostoucích číslech prodeje: do konce loňského roku bylo v Německu prodáno 9,5 miliónů televizorů UHD.


Parametry příjmu QVC2 UHD:

transponder: č. 97
provider: SES
kmitočet: 12,344 GHz
polarizace: horizontální
Symbol Rate: 30000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2/8PSK; HEVC/UHD 4K
kód: volné (FTA) vysílání


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27483/qvc2-uhd-z-druzice-astra-1m/