Seznamte se: satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 19.04.2008
I na našem trhu začíná být v poslední době stále větší poptávka po satelitních receiverech, umožňující příjem programů v HD rozlišení („high definition“), tedy v současné době nejlepší vysílané obrazové kvalitě. V letošním roce Olympiády a fotbalového mistrovství Evropy slibují provideři mohutný nárůst počtu HDTV stanic na orbitu, z niž některé budou dokonce v českém znění či titulky! Ale nakonec i programy ve standardním rozlišení jsou na moderních HD satelitních receiverech s HDMI anebo komponentním výstupem ideálním zdrojem signálu pro velkoplošné LCD či plazmové zobrazovače.

Jedním ze zástupců cenově přístupných modelů je výrobek známé korejské firmy Topfield, typ TF 7700 HSCI. Za cenu necelých osmi tisícovek obdržíte receiver podporující normu MPEG-2, MPEG-4 i H.264, v elegantním designu se šířkou skříňky 43 cm, která skvěle zapadne k ostatním Hi-Fi komponentům klasického „velkého“ formátu.

Pro někoho bude možná omezením pouze dvě CI rozhraní – tedy sloty pro vložení modulů podmíněného přístupu (CAM), receiver nemá čtečku pro vložení smart karet (CA). Firmware, který má velmi dobře propracované uživatelsky přívětivé menu v českém i slovenském jazyce, nepodporuje neoficiální (nelegální) příjem (EMU).


Ovšem má jiné přednosti – podporuje připojení externích flash pamětí (USB stick) a hard disků na USB konektor, takže inzerovaný nápis USB PVR READY na krabici je skutečně pravdou. Topfield TF 7700 HSCI je základním HD modelem produktové řady výrobce, který má pouze jeden tuner, nahrávat lze tedy pouze jeden pořad ze satelitu a sledovat jiný lze pouze ze stejného transponderu. Pokud přijmeme toto určité omezení, dané konfigurací, můžeme být s kvalitou nahrávek spokojeni. Receiver si poradí i s velkými datovými toky HDTV stanic a nahrávky jsou plynulé, bez zadrhávání či rozpadávání obrazu do kostiček (pixelace).

Obraz na HDMI výstupu anebo komponentním YUV (YPbPr) výstupu je brilantní, ostrý a prokreslený včetně detailů, samozřejmě záleží na kvalitě distribuovaného signálu. Receiver si ale dobře poradí i se signálem ve standardním rozlišení, který po převzorkování do rozlišení 1080i či 720p nevypadá ani na velkém zobrazovači zle. Subjektivně lze takto přijmout i „kvalitu“ domácích DTH placených platforem.


Dalším kladem je velmi dobrá podpora češtiny (a případně i slovenštiny) nejen v menu, ale také v EPG, kdy až na malé nedotaženosti je text v pořádku jak u programů v CS Linku a SkyLinku, tak i v UPC Direct. Také v teletextu je diakritika bez vady, včetně velkých písmen.

Satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI má kapacitu paměti pro 5000 TV a R předvoleb, z 1000 transponderů. Přepínání předvoleb nepatří mezi nejrychlejší, pokud je vložen dekódovací modul s přístupovou kartou, nejedná se v žádném případě o čas pod jednu vteřinu, jak je uváděno v technické specifikaci, spíše o dvojnásobný čas. U HDTV programů je pak prodleva ještě o něco málo větší, celkově se ale jedná o ještě snesitelné hodnoty.

Uživatel má k dispozici 30 favoritních skupin, do každé může zařadit až 100 oblíbených programů. Základní operace jako je přesun, přejmenování, uzamčení a mazání stanic lze jednoduše realizovat v přehledném menu na obrazovce, na internetu je pak k dispozici i editor pro úpravu settingu v počítači. Také základní operace s nahrávkami, včetně vytváření favoritních adresářů na externím disku lze provádět přímo v menu receiveru.

Pro programování nahrávek lze využít i data EPG (elektronický programový průvodce), pokud je stanice vysílá, nebo přehledného časovače (timer). Zvolit lze aktivaci „přehrávání“, tedy zapnutí receiveru ve zvoleném čase a předvolbě s výstupem na AV konektor, nebo „nahrávání“ na externí velkokapacitní paměťové médium, připojené na USB konektor. Také je podporovaná funkce „time shift“ pro průběžné nahrávání s „odložením“ v čase. Nahrává se kompletní datový stream, soubor (s příponou .rec) s minutovou nahrávkou pořadu v SD rozlišení zabere přibližně 30 MB, u programu v HD rozlišení se pak výrazně překročí 100 MB na minutu záznamu.

Receiver TF 7700 HSCI dobře spolupracoval s vloženými CA moduly různých systémů (CryptoWorks, Conax, Viaccess) včetně programovatelných (T-Rex), pro současné použití dvou přístupových karet CryptoWorks (např. CS Link a SkyLink) je vhodné použít „dvojitý“ modul pro kartu v SIM a klasickém formátu, ušetří se tak druhá pozice CI.


Na závěr si stručně shrneme hlavní přednosti a nedostatky receiveru:

+ jednoduchá obsluha, dobrá vybavenost AV konektory
+ kvalitní čeština a slovenština v menu, EPG a teletextu
+ Hi-Fi velikost, decentní design, dobře čitelný VFD alfanumerický displej, zobrazující názvy stanic a další funkce
+ podpora PVR funkcí na USB 2.0 konektoru, nahrávky SD i HDTV stanic

- nemá vestavěnou čtečku (CAS), pouze 2 CI sloty
- pomalejší přepínání předvoleb
- pouze jeden tuner omezující nahrávání a současné sledování pořadů
- někomu bude chybět EMU


Základní technická data uvedená výrobcem:

- HDTV CI-Receiver
- DVB-S Standard v normě MPEG-2, MPEG-4 und H.264
- obrazové rozlišení 576i, 576p, 720p, 1080i
- 2 Common Interface sloty pro vložení CAM
- podpora přepínání na více LNB a motorického natáčení – protokolů DiSEqC 1.0/1.1/1.2/1.3 (USALS)
- SCPC a MCPC programy v C i Ku pásmu
- podpora SMATV rozvodů
- paměť pro uložení 5000 TV a rozhlasových programů
- podpora vícejazyčného menu, EPG a teletextu včetně češtiny a slovenštiny
- 30 favoritních skupin se 100 programy v každé skupině
- obraz v grafice - (PIG Picture in Graphic)
- podrobné zobrazení funkcí na obrazovce (OSD On Screen Display)
- elektronický programový průvodce (EPG Electronic Program Guide)
- podpora teletextu (Videotextu) a DVB titulků v datovém streamu
- dětská pojistka
- jednoduchá změna (update) firmware přes USB či OTA (satelit)
- dva konektory SCART a A/V výstup na konektorech RCA Cinch
- komponentní YUV (YPbPr) & HDMI videovýstup pro HDTV
- VCR timer funkce
- optický audio digitální výstup S/PDIF pro Dolby Digital (AC-3)
- multifunční VFD alfanumerický displej
- rozměry: 43 * 26,5 * 6 cm
- hmotnost cca 2,9 kg


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 18. 4. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2751/seznamte-se-satelitni-receiver-topfield-tf-7700-hsci/