Eutelsat 5 West B úspěšně vynesen - od listopadu v provozu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.10.2019
Ve středu 9. 10. 2019 v 15:17 hodin místního času (tedy 12:17 hodin SELČ) byl vynesen z ruského kosmodromu Bajkonur společností pro lety do vesmíru ILS (International Launch Services) nový satelit Eutelsat 5 West B na super synchronní přenosovou oběžnou dráhu.


Po době letu 15 hodin a 36 minut se satelit oddělil od nosné rakety. V následujících čtyřech hodinách byly úspěšně dokončeny testy systémů satelitu.

Po dalších leteckých manévrech a testech na oběžné dráze bude satelit Eutelsat 5 West B využit v během listopadu na orbitální pozici 5° západně a odtud bude poskytovat služby převážně pro trhy v Evropě a severní Africe. Na této pozici následně převezme vysílací služby pro více než 300 televizních stanic od satelitu Eutelsat 5 West A, který je poskytoval doposud. Eutelsat 5 West B tak zabezpečí kontinuitu televizního vysílání.

Eutelsat 5 West B má také na palubě jako tzv. užitečnou zátěž GEO-3, evropský geostacionární navigační systém pokrytí EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Systems). Příslušná smlouva na dalších patnáct let v objemu 102 miliónů eur byla podepsána v roce 2017 s evropskou agenturou pro globální satelitní navigační systém GSA (European GNSS Agency).


S využitím zdrojů: Eutelsat a bey, Digitalfernsehen.de, 10. 10. 2019, volně upraveno a zkráceno;
ilustrační foto: ESA/Arianespace.


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27521/eutelsat-5-west-b-uspesne-vynesen-od-listopadu-v-provozu/