Nový dokumentárny cyklus Fetiše Nežnej revolúcie priblíži udalosti spred 30 rokov
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 14.10.2019
Aké boli symboly revolúcie, aké transparenty a plagáty zaplavili ulice, kde sa pripravovala revolúcia a ako sa šírili informácie? Na to všetko cez príbehy ľudí, ktorí v mrazivom počasí stáli na námestiach, odpovedia Fetiše Nežnej revolúcie. So svojimi zážitkami sa podelia Matej Landl, Ady Hajdu, Milan Kňažko, Eugen Gindl, Iveta Malachovská či Zuzana Mistríková, ale aj ďalšie osobnosti, ktoré verejnosti neboli až tak známe.


„Tvorcovia sa zamerali na niektoré výrazné aspekty, ktoré novembrové udalosti spred 30 rokov priniesli. Napríklad v časti „Škola, základ revolúcie", ktorú RTVS odvysiela 31. októbra, pripomenú úplne začiatky Nežnej revolúcie a úlohu študentov v nej. Boli to totiž práve oni, ktorí začali vlnu protestov," priblížila dramaturgička RTVS Mária Šnircová.

Pre autora námetu a režiséra Róberta Švedu bolo zaujímavé rozprávať sa s ľuďmi, ktorí našli v sebe odvahu a zorganizovali 16. novembra v Bratislave študentskú demonštráciu. „Protestovali proti vtedajšiemu návrhu vysokoškolského zákona a za akademickú slobodu. Treba si uvedomiť, že za to mohli byť vylúčení zo školy. Mohli si úplne zničiť budúcnosť. No namiesto toho ju vytvorili pre všetkých vďaka udalostiam, ktoré sa na druhý deň odohrali v Prahe. Aj keď ich prvotným cieľom nebolo zmeniť režim," pripomenul.

Prvá časť - Kreativita revolúcie, ktorú diváci RTVS uvidia 17. októbra, sa venuje novej vlne v podobe transparentov a plagátov, ktoré si ľudia vyrábali, aby povedali iným, čo si myslia. „Nežná revolúcia bola prvým pilierom vznikajúceho nového marketingu a slobodnej reklamy. Bola plná symbolov, odznakov, hesiel a najmä plagátov v uliciach, na ktoré sa chodilo dívať obrovské množstvo ľudí ako do galérie," dodal Róbert Šveda.

V časti Rovnošata revolúcie (24.10.) si autori všimnú zdanlivo nepodstatný detail, ktorý však rovnako vypovedá o zmene, po ktorej ľudia túžili. A to o uniformite spoločnosti, ktorú bolo treba nahradiť silou nielen individuálneho názoru, ale aj výzoru.

Cesty revolúcie (7.11.) hovoria o tom, že udalosti, ktoré spustili pád komunistického režimu, neboli len záležitosťou námestí v Prahe a Bratislave. Keďže vtedajšia televízia informácie o protestoch neprinášala, boli to opäť študenti a herci, ktorí precestovali krajinu a ústne šírili neskreslený obraz o vtedajšom dianí.

Záverečná časť cyklu vo štvrtok 14. novembra pod názvom Génius loci revolúcie priblíži atmosféru protestov na miestach, kde sa odohrávali - vysoké školy, divadlá a námestia. Herci Milka Váššáryová, Maroš Kramár a Kamila Magálová porozprávajú, ako sa cítili v úlohe moderátorov revolúcie.

Pri výrobe filmov spolupracovali tiež dokumentaristky Miriam Petráňová, Vladislava Sárkány, Lucia Kašová a režisér Dominik Jursa. Fetiše Nežnej revolúcie vznikli v štúdiu K2 Production v koprodukcii RTVS. Výpovede ľudí a archívne zábery oživujú animácie z dielne Ové Pictures. Výrobu dokumentárneho cyklu podporil aj Audiovizuálny fond.



Text a upútavka Rozhlas a televízia Slovenska, ilustrácia z multikultúrneho portála gregi.net

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27524/novy-dokumentarny-cyklus-fetise-neznej-revolucie-priblizi-udalosti-spred-30-rokov/