Show Jana Krause – 23. 10. 2019
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 22.10.2019

Herečka Eliška Balzerová, žokej Josef Bartoš a terapeut Jan Vojtko se představí v Show Jana Krause. Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 23. října ve 21.35 hod. na Primě.


Eliška Balzerová – přední česká herečka, která hrála v desítkách filmů a v divadelních hrách. Hvězdu z ní před léty udělala role doktorky Čeňkové z legendárního seriálu Nemocnice na kraji města. „Teď mám k seriálu kladný vztah, tenkrát nás, myslím, ale všechny zaskočila ta nečekaná popularita. Od té doby mě lidi poznávali na ulici a bylo mi jasné, že bych jejich náklonnost a sympatie neměla zklamat. Takže mi vlastně nastavil laťku, kterou jsem se ve svém hereckém životě, pokud to šlo, snažila nepodlézt,“ říká. Za pár dní ji diváci budou moci vidět v novém filmu Jiřího Vejdělka Poslední aristokratka, kde hraje kuchařku: „Paní Tichá je pro mne role snů, strašně ráda vařím a ráda vařím ve velkém. U stolu třeba deset lidí, to je můj svět. Hrozně jsem se těšila. Dělala jsem si těsta, pekla jsem husu, připravovala koblihy a udržovala oheň, takže se do kuchyně všichni stahovali a kuchyň byla středobodem natáčení,“ vzpomíná Eliška Balzerová na natáčení komedie. Eliška Balzerová nejenže velí v kuchyni, ale stará se i o husy nebo dva lipicány. Navíc má její úloha jednu specialitu: „Permanentně jsem měla být taková jako trošku v náladě. To mně šlo. Moje kuchařka dává do všeho ořechovku. Pečenou husu s ní polívá, do zelí ji dává, do koblih, do všeho.“


Josef Bartoš – žokej, který před pár dny potřetí ovládl Velkou pardubickou. Tentokrát vyhrál v sedle Theophila, kterého trénuje Josef Váňa starší. Bartoš je v zahraničí jedním z nejuznávanějších jezdců a krátce před Pardubickou zvítězil i ve slavném italském Gran Premiu. Po triumfu v nejslavnějším českém dostihovém závodě přiznal, že projet cílem první je neskutečný emoční prožitek. „Bomba! Pak jen myslíte na rodinu, na děti, zamáváte jim… I když vyhrávám na jiných závodištích, tak Velká pardubická je jedinečná. Jsem hrozně rád, že se mi to povedlo, v osmatřiceti letech,“ svěřoval se novinářům evidentně dojatý Josef, historicky nejúspěšnější český žokej v počtu vítězství v překážkových dostizích. „Měl jsem štěstí. Když chcete vyhrát Velkou pardubickou, musíte mít štěstí. Bez toho to nejde,“ dodal. Za svou kariéru odjel více než 2500 dostihů, během kterých majitelům vydělal neuvěřitelných více než 130 milionů korun. Žádný český žokej nevydělal zdaleka tolik. Ale Josefově dostihové kariéře se nevyhýbaly ani problémy: Sešroubovaná páteř, zlomené obě ruce a klíční kosti, několik obratlů. „Kromě nohou jsem měl zlomené snad všechno,“ směje se žokej Josef Bartoš. Poslední vážné zranění utrpěl letos v zimě při dostihu v italské Pise. Potrhané plíce a zlomená žebra. A málem i trvalejší následky. „Bojoval jsem o vítězství a, na poslední překážce jsme spadli. Bohužel jsem se dostal přímo pod nohy koni, který běžel za mnou. Šlápl mi na hrudník,“ vzpomíná. Až později poznal, že narazil na problém. Lékaři mu tam podle něj neudělali hned drenáž plíce. Po celý týden v nich zůstávala krev. Po návratu se zastavil v plzeňské nemocnici, kde mu hned zařídili operaci a krev odsáli. „Kdybych čekal, až se to vstřebá, jak říkali v Itálii, tak už bych měl půl plíce odoperováno,“ prozrazuje.


Jan Vojtko – terapeut a kouč, který se věnuje párové terapii a neverbální komunikaci mezi partnery. Mj. říká, že člověk může milovat dva muže nebo dvě ženy. „Nedělejte tu chybu, abyste se cítili provinile. Nepotlačujte myšlenky na milovanou osobu. Když takto zabijete emoci, vyleze dříve nebo později jako zombie – v podobě, která se nebude líbit vám ani partnerovi, se kterým chcete žít. Když milujete i někoho jiného, než byste měli a chtěli, znamená to, že jste živá, milující bytost. Buďte ale také milující a zodpovědná bytost,“ radí. Svými názory mnohdy nadzvedává lidi ze židlí, ale v podstatě směřuje k jedinému: aby partnerské vztahy fungovaly a aby pomohl těm, kteří o to stojí, najít vhodnou cestu. Je zastáncem přístupu, že každý si může pomoct sám, pokud k tomu má ty správné znalosti, proto kromě soukromé praxe přednáší a věnuje se lektorství. Proč se podle něj v dnešní době zabýváme hlavně vztahy? „Můžeme se rozhodovat sami, není to ani 100 let, kdy nám partnery vybírali rodiče. Priorita číslo jedna bylo spojení majetků a přežít. Dnes žijeme v době, kdy už to díky emancipaci a sociálním poměrům není vůbec důležité. Nastoupila láska a rozhodování, s kým budu na základě citů, ne pragmatismu. Jenže, jak říkám svým klientům, láska nestačí. Vztah je tvrdá, celoživotní práce… Nikdy nemůžete potkat člověka, který bude stoprocentně vyhovovat vašim potřebám a přáním. Úplně jasné jsou ale případy, kdy vás partner psychicky či fyzicky týrá, pak se není o čem bavit. Není omluva setrvávat ve vztahu, kdy se někdo chová dobře devadesát procent času, ale těch zbylých deset používá násilí.“


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 23. října ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27547/show-jana-krause-23-10-2019/