Prima ZOOM vás prostě baví!
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.10.2019
Vrhněte se na dokumenty a nebojte se poznávat, je to především chytrá zábava. Prima ZOOM vám ve 44. týdnu nabízí to nejrozmanitější – a pozor budou útočit barbaři a přijedou majestátní vlaky. Dokumentární skvosty pro vás: Utajené příběhy českých dějin II přinesou prokletí štěchovického pokladu; historický seriál Barbaři útočí začne povstáním; podíváme se na Krásy divokého Norska; nejvíce vraků najdete v dokumentu Laguna Truk: Japonský Pearl Harbor; za pořádnými macky nás vezme Lovec rybích obrů IV; projedeme se dalšími Majestátními vlaky II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

29. 10., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin II (Prokletí štěchovického pokladu)

Dokument se zabývá otázkou nacistických pokladů a skrýší umístěných na našem území nebo majících s českými zeměmi jinou souvislost. Mapuje mimo jiné tajné nacistické továrny na Liberecku, na Moravě i ve středních Čechách a utajované vědecké projekty, jejichž dokumentace může být obsahem „pokladů“, ale zabývá se také otázkou uměleckých sbírek uloupených nacisty i seznamy českých agentů gestapa a jiných nacistických služeb, kteří mohli být po druhé světové válce vydíráni, případně získáni pro působení v tajných službách Východu či Západu.


29. 10., 20.30 – Barbaři útočí (Povstání)

Každá sebevětší a sebemocnější říše se jednoho dne rozpadne, to je naprosto jisté. Méně jisté už je, jestli ještě nějaké impérium někdy vznikne. Ambiciózní, bohatý a nemilosrdný Řím se rozrostl do podoby nejmocnější říše, jakou kdy svět poznal. Ale aby Římané dosáhli absolutní nadvlády nad starověkým světem, museli ho utopit v tyranii a krvi. Tím se jim povedlo nechtěně rozdmýchat několik povstání barbarů, která nakonec přinesla zkázu celé říši. Dobrodružná historická dokumentární mini série Barbaři útočí není příběh o slávě Římské říše. Je to příběh o lidech, kteří povstali v boji za svobodu proti kruté a násilnické moci odhodlané zničit všechny a všechno, co jí stálo v cestě. Čím byl Řím silnější, tím více barbarů bylo zatíženo daněmi, zotročeno, zmasakrováno, vyhnáno a okradeno o vlastní zvyky a kulturu. Navzdory zdánlivě nepřekonatelným vyhlídkám se přesto nikdy nevzdali – barbarské národy se postupně vyvíjely a vymýšlely nové způsoby boje proti dobře organizovanému a ke všemu odhodlanému nepříteli. Tak začal souboj titánů, který trval několik dalších století. Seriál Barbaři útočí je epická sága o vzestupu a pádu impéria z pohledu barbarských vojevůdců, kteří strhli Řím na kolena a zadupali ho do prachu. Je to výprava hluboko do srdce povstání proti absolutní moci. Římané nazývali kmeny, které žily v divokých podmínkách na okrajích jejich tak zvané civilizace, „barbary“. Jenže právě mezi nimi se také našli někteří z nejdivočejších a nejodvážnějších bojovníků dějin – muži a ženy, kteří se postavili vůli Říma i za cenu vlastního života. Čtyřdílná série odhaluje skutečný příběh 700 let dlouhé bitvy o svrchovanost a boje za svobodu, který nakonec předurčil podobu budoucího světa. Vychutnejte si dramatické portréty legendárních vojevůdců, jako byli Hannibal, Spartacus, Arminius, Boudicca či Attila zvaný Bič boží.


29. 10., 21.30 – Život v přírodě (Seychelly)

Život v přírodě je jedinečný seriál. V každé epizodě se vydáme na cestu kolem světa a budeme pátrat po nových příbězích, které nabízejí čerstvý pohled na přírodu. Připravte se na ambiciózní i velice různorodá témata a také fascinující, dechberoucí záběry z pozoruhodných míst. V každém dílu se podíváme jinam, seznámíme se se zajímavými, zkušenými hrdiny a odhalíme pouto mezi člověkem a divokou přírodou. Ať už se odehrává na vrcholcích hor, v podmořském světě korálových útesů, na vyprahlých pláních rozpálených pouští nebo v nitru neproniknutelných deštných pralesů, seriál Život v přírodě je důležitým argumentem v debatě o péči o naši planetu.


30. 10., 20.00 – Krásy divokého Norska

Divoké norské přírodě dominují tři různorodé typy krajiny: lesy, které se táhnou až na Sibiř, rozeklané, dlouhé mořské pobřeží a vysočina ve vnitrozemí. Přírodovědný film Krásy divokého Norska představuje velké množství ikonických místních druhů. Podívejte se, jak se polární medvědi, arktické lišky, hbití vlci, mohutní mroži a dravé kosatky dokonale přizpůsobili životu v nezkrotných podmínkách.


30. 10., 21.00 – Nežádoucí nájemníci

Na chvíli jsme si mysleli, že už jsme se jich zbavili. Ale vši, štěnice, blechy, roztoči, komáři, klíšťata a muňky se znovu nekontrolovatelně množí. Štěnice atakují centra měst, vším se dobře daří, komár tygrovaný původně z jihovýchodní Asie je na cestě do Německa, klíšťata jsou na vzestupu. Proč jsou zpátky? Jakým způsobem se dají tito nežádoucí nájemníci rychle zlikvidovat? Vědci vidí příčinu v klimatických změnách a globálním oteplování, až moc dobře izolovaných domech a bytech, změnách životního stylu, ale také genetických mutacích cizopasníků. Zatímco někteří z těchto parazitů dokážou způsobit jen malé utrpení, jiní jsou přenašeči vážných onemocnění, jako je borelióza. Připojte se k vědeckému pátrání po důvodech nečekaného návratu odporných pijáků krve a odhalte, jaké je potenciální riziko pro naše zdraví.


30. 10., 22.00 – Život a smrt ve Specnaz

Dima zahynul 23. května 2013. Bylo mu 21 let. Narukoval do ruské armády a zemřel po zásahu do hlavy během vojenské operace v Dagestánu. Jeho rodiče žijí po smrti syna v naprostém zmatku. A další mladíci mezitím procházejí vojenským výcvikem a připravují se na budoucí nebezpečné mise. Tyto dva světy se nečekaně protínají ve strhujícím celovečerním portrétu Dimova života ve Specnaz i jeho brutálního, krvavého konce.


1. 11., 20.00 – Laguna Truk: Japonský Pearl Harbor

Nejvíce vraků lodí potopených během druhé světové války najdete v odlehlé laguně uprostřed Tichého oceánu. Souostroví Truk je zapadákov, ale v roce 1944 stál přímo v centru akcí japonského námořnictva. Dokud ho nezasáhla Operace Hailstone, americká odplata za útok na Pearl Harbour. Za dva dny dokázala americká letadla potopit asi 40 japonských plavidel a zničit jejich kotviště. Většina z lodí zůstala ležet nedotčeně na dně moře. Mnohé vraky jsou stále naloženy vojenskými letadly, tanky, municí a zbraněmi. Nechybí ani kosti a lebky mrtvých námořníků. Mořské dno je poseté zřícenými stíhačkami a zničenými ponorkami. Dokonce i bunkry na souši a velitelské centrum mezi nimi zůstaly tak, jak je japonská armáda opustila. Postupně je pohlcuje postupující džungle, takže vypadají o to strašidelněji. V tomto snímku se zaměříme na pět hlavních lodních vraků, jejich význam i historii a odhalíme tajemství flotily duchů v Pacifiku. Aktuální záběry doplňují archivní materiály z válečných dob, díky kterým uvidíme dávno zničenou pýchu Japonska v celé její dávné kráse. Nenechte si ujít vůbec první dokumentární film natočený na souostroví Truk v plném rozlišení ani senzační záběry pod mořskou hladinou i nad ní.


1. 11., 21.00 – Lovec rybích obrů IV (U konce s dechem)

V nové řadě adrenalinem napumpovaného seriálu Lovec rybích obrů se extrémní rybář a neohrožený dobrodruh Cyril Chauquet vydal po stopách dalších nejtajuplnějších a nejnebezpečnějších podvodních bestií z různých koutů světa. Připojte se k němu na velkolepé výpravě do těžko přístupných míst a sledujte, jak si poradí s mrštnými aligátory, kousajícími želvami i jedovatými hady. A odhalte, v jakém prostředí tato úžasná zvířata žijí.


2. 11., 20.00 – Poslední zvířata

Fotografka Kate Brooksová, která je zvyklá pracovat v místech různých světových konfliktů, tentokrát namířila svůj objektiv mimo válečnou zónu a zachytila jinou verzi genocidy – vybíjení afrických slonů a nosorožců. Její film Poslední zvířata je naprostým a šokujícím odhalením všeobecně přehlížené krize. Celosvětová populace nosorožce severního tuponosého strmě padá k nule. Zbývá už jen několik málo zástupců tohoto druhu. Kate Brooksová ve svém celovečerním filmu nastínila nespočet faktorů, které přispívají k současné epidemii vysoce účinného pytláctví a „dobře“ fungujících černých trhů. Dokonce odhaluje neuvěřitelné spojení mezi ilegálním obchodem s divokými zvířaty a mezinárodním terorismem. Ale ještě není vše ztraceno. Kate Brooksová zároveň zachycuje statečnost ochránců přírody, hlídačů přírodních parků a vědců, kteří se snaží chránit zvířata na pokraji vyhynutí tváří v tvář těžko překonatelným vyhlídkám. Film je hlasitým voláním o pozornost celého světa, voláním do boje proti nezvratné ztrátě těchto majestátních tvorů.


3. 11., 20.00 – Majestátní vlaky II (Kiwi Rail)

Majestátní vlaky šplhají do strmých svahů Skalnatých hor, objíždějí Tádž Mahal a křižují Španělsko. Nastupte do pokračování oblíbeného cestovatelského seriálu a projeďte se po exotických železnicích v ještě exotičtějších koutech světa. Trasa Kiwi Rail na Novém Zélandu vede od aktivních sopek do hlubokých roklí, fantastického světa Hobita a Pána prstenů a dále do říše zázraků. Cesta po Tren Crucero trvá tři dny a prodírá se tropickými džunglemi Ekvádoru nahoru po Ďáblově nosu. Podívejte se, co je nutné k převozu 3000 tun dřeva z nitra švédských lesů na tisíce kilometrů vzdálené pily. Užijte si královskou osmidenní vyjížďku po Indii v luxusním Maharádžově Expresu a ještě mnoho dalšího v šesti poutavých epizodách, které určitě nenaberou žádné zpoždění.


3. 11., 21.00 – Bear Grylls: Muž vs. divočina IV (Alabama)

Proslulý dobrodruh Bear Grylls znovu vyráží na oblíbená turistická místa, kde se lidé často ztratí a dostanou do nesnází, nebo dokonce čelí různým nebezpečím a musí bojovat o vlastní život. Ve čtvrté sérii oblíbeného pořadu Bear Grylls: Muž vs. Divočina opět dokazuje, že člověk se nemůže stát expertem na přežití uprostřed divočiny, pokud neumí lézt na skály a stromy. Bez pořádného rozhledu to totiž nejde! A asi není náhoda, že nejoblíbenějším filmem Beara Gryllse je Tarzan. Nechte se strhnout autentickými dobrodružstvími v deštném pralese na Belize, kde se Bear zhoupne na liáně přes hlubokou rokli, přejde po úzké kládě nad rozbouřenou řekou a nakonec si postaví raft, který konečně vydrží nad hladinou. Na Yukonu se musí protáhnout ledovou jeskyní, aby unikl z izolovaného ledovce. V Dominikánské republice vyrazí osm kilometrů po otevřeném moři. V poušti Baja se střetne s včelami, chřestýši i se skunkem. A ve speciálním dílu se k němu připojí hollywoodská hvězda Will Ferrell (Zprávař: Příběh Rona Burgundyho, Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec). Společně trpí v mrazivé polární zimě, ochutnávají fakticky exotickou kuchyni a šetří čas poněkud nebezpečnými metodami.


3. 11., 23.00 – Extrémní přepravci (1. díl)

Po celém světě se pohybují členové utajené armády dělníků, díky kterým zůstává náklad v pohybu celých 365 dní v roce. Ať už má jejich náklad vysokou cenu nebo vysokou hmotnost, tito muži a ženy ve službě udělají vše pro to, aby dorazil na místo určení včas a v perfektním stavu – v jakémkoli počasí, ve dne i v noci. Světem se pohybuje nejméně 20 miliónů přepravních kontejnerů zároveň. Zatímco křižují moře, v jejich nitru se ukrývá všechno možné od humrů až po luxusní závoďáky. Tvůrci seriálu Extrémní přepravci získali exkluzivní přístup do zákulisí přístavů na obou stranách Atlantského oceánu a zjistili, co je třeba, aby největší dopravci mohli doručovat zboží nonstop 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Sledujte přepravu super jachty za 18 miliónů dolarů nebo dvaceti tun sladkých brambor. Podívejte se, jak si pozemní týmy poradí s nakládáním a vykládáním mnoha různých typů zásilek a jak musí řešit doslova monumentální problémy, když se někdo náhodou přepočítá nebo když zrovna něco nefunguje.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 27. 10. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27564/prima-zoom-vas-proste-bavi/