Show Jana Krause – 30. 10. 2019
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 28.10.2019

Zpěvačka Petra Černocká, designér Rony Plesl a letuška Petra Jirglová se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 30. října ve 21.35 hod. na Primě.


Petra Černocká – herečka, zpěvačka, představitelka legendární Saxany, která chystá comeback, tentokrát na divadelních prknech. Roli v divadelním představení Studia DVA dostala ke kulatým narozeninám. „Byla jsem trochu připravená na to, co se bude dít, ale je to horší, než jsem čekala. Sedmdesátníků je letos požehnaně, a tak jsem si říkala, že se na mne zapomene. Ale pak přišla moje dcera Bára a povídá: ,Mami, to si nemaluj, musíš něco udělat, to nejde, aby nic nebylo!‘ ,Nic dělat nebudu!‘ odbyla jsem ji, jenže ona prohlásila, že se tedy postará o všechno sama. A vznikne prý mimo jiné i fotokniha. Nakladatel vydá knihu, ve které bude milion mých fotek a pod ně se napíše, co to je, proč to, kde a kdy to je,“ říká Petra. Tvrdí, že jak jí přibývají roky, má čím dále více energie. A taky že se cítí dobře. „Zjišťuji, že když mi někdo říká, že vypadám dobře, možná na tom něco je. Jasně, často jde především o obvyklou lichotku. Už dřív jsem si ale všimla, že starší dámy, které nemohou šokovat tím, že jim je sladkých dvacet, začnou šokovat tím, jak vypadají dobře. Tuhle jsem se načapala, že tu sedmdesátku moc ráda používám, protože čekám, že ten, s kým mluvím, zareaguje: ,No to snad ne! Tomu bych nikdy nevěřil!‘ Už jsem si to i zakázala, ale pořád mě cosi nutí profitovat z toho, že je mi tolik let a vypadám hezky.“


Rony Plesl – přední český umělec a designér, který se věnuje plastikám, kresbě, architektuře se zaměřením na skleněné objekty. Nedávno se díky němu mohla Česká republika pochlubit dalším zářezem na umělecké mapě světa. Rony Plesl představil své dílo ve slavném londýnském Victoria & Albert muzeu u příležitosti London Design festivalu. Plesl se dokonce objevil ve festivalovém seznamu nejlepších jmen. Dílo s názvem Posvátná geometrie, které umělec na ikonickém místě v Londýně vystavoval, váží tunu a unikátní technologii zvládne vyrobit jen jediná firma z Česka. Pleslova instalace byla po skončení výstavy přijata do sbírky nového muzea skla, které zakládá na Floridě americká sběratelka umění Trish Dugganová. Rony Plesl absolvoval řadu zahraničních stáží ve Francii i na Tchaj-wanu. Později působil jako středoškolský pedagog na uměleckých školách v Jablonci nad Nisou a v Železném Brodě a také jako designér ve sklárnách v Česku i v zahraničí. V Německu působil jako hlavní designér firmy Sahm, pracoval pro slavnou italskou sklárnu Barovier & Toso, v Turecku pro Denizli by Pasabahce. Je nositelem titulu Nejlepší designér roku 2011. Získal řadu prestižních ocenění. V roce 2017 byl jmenován profesorem v oboru Architektura a design. Jeho skleněné artefakty jsou zastoupeny v mnoha českých i světových galeriích a muzeích i v soukromých sbírkách.


Petra Jirglová – žena, která pracovala jako letuška u přední letecké společnosti a své zážitky popsala v úspěšné knize Letuška z Economy. Je díky tomu jediná česká letuška, které se povedlo dostat do prodeje knihu o reálném obrazu práce v oblacích. Během měsíce byl titul vyprodaný a nyní vychází dotisk. Petra vystřídala spoustu zaměstnání po celém světě. Píše osobitý blog TooSweetNothings, kde popisuje své zážitky z cest a ze života. Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte je její první knihou. „Pasažéři v letadle mě několikrát pozvraceli, někteří nás tahali za sukni a sahali na nás. To bylo nejhorší. Prošli jsme náročným výběrovým řízením a dvouměsíčním tréninkem, připadala jsem si tam jako na táboře. Létat pro mě byla obrovská zkušenost, i když to bylo psychicky náročné. O šejka, který se se mnou chtěl seznámit, jsem nestála,“ říká Petra. A uvádí na pravou míru, jak to vypadá ve skutečnosti se zdánlivě atraktivním povoláním letušky: „Chtěli byste snídat v Paříži, obědvat v New Yorku a večeřet v Bangkoku? Tak to si vysněte jiné zaměstnání. Realita je jiná. Popisuju ji ve své knize – je o mně, o práci a životě v Dubaji, o lidech, se kterými jsem se setkala, i o tom, že není všechno zlato, co se třpytí.“ Co ji vůbec vedlo k vydání knihy? „Když mi bylo kolem dvaceti, založila jsem si blog, kam jsem psala spíš tematické články. Až blog TooSweetNothings mi ale dal naprosto volnou ruku. Mohla jsem psát, co jsem chtěla, nesvazoval mě pravidly. Zpětně mě mrzí, že jsem si ho nezaložila o něco dřív, protože zážitků a historek jsem měla spoustu v průběhu celého života, a ne až v Dubaji. Díky zážitkům jsem napsala knihu o práci v oblacích. V podstatě jsem ji vydala díky ,nátlaku‘ okolí. Během letuškování jsem psala blog a lidé se na něj vraceli. Chtěli vědět, jak se mi v Dubaji a ve světě daří. Po přečtení mých historek jsem mockrát slyšela, že bych je měla vydat knižně. Pak se k tomu naskytla příležitost.“ A i když bylo pro Petru vydání knihy náročné, už má prý rozepsanou další knihu a další dva nápady nosí v hlavě.


Premiérový díl Show Jana Krause uvidíte ve středu 30. října ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27565/show-jana-krause-30-10-2019/