Dětskou stanici střídá na identickém kmitočtu z družice Astra pro děti nevhodný esoterický kanál
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 22.04.2008
Na Astře 1KR na orbitální pozici 19,2° východně, jsou na analogovém transpondéru 49, kmitočet 10,714 GHz, polarizace horizontální, umístěné dvě stanice, které se střídají v čase. První je veřejnoprávní stanice Kika s programem pro náročného dětského diváka. Ovšem když kanál Kika svůj program ve 21:00 hodin večer skončí, přímo následuje esoterická stanice „Kanal Telemedial” kontroverzního Thomase G. Hormauera, která není naprosto vhodná pro děti.

Mnoho diváků si stěžuje, ovšem kanál Kika „je jen nájemník”, který neovlivní výběr dalšího vysílatele na sdíleném transponderu. Mluvčí kanálu Kika Christiane Rohde proto požaduje „rychlé řešení”. Jsou už v kontaktu se satelitním provozovatelem SES Astra.

Ten ovšem uvedl, že se tento problém dotýká jen 40 % analogových satelitních uživatelů a v současné době není možné nabídnout žádnou další kapacitu.

Možným řešením by ale mohla být po určitou dobu vysílaná přestávka ve vysílání s optickým oddělením např. černou obrazovkou.


S využitím zdroje: infosat.de, 21. 4. 2008, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2758/detskou-stanici-strida-na-identickem-kmitoctu-z-druzice-astra-pro-deti-nevhodny-esotericky-kanal/