CRA spouští další DAB vysílače, pokrytí sítě DAB+ se zvyšuje na 80 %
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 01.11.2019

Právě dnes, 1. 11. v 11 hodin a 11 minut spustily České Radiokomunikace (CRA) devět nových vysílačů digitálního rozhlasu DAB+ sítě Českého rozhlasu. Pokrytí DAB+ sítě, kterou CRA provozují pro Český rozhlas, se tak zvýší z 60 % na 80 % obyvatelstva.


Digitální rozhlasové vysílání dělá další pokrok ve svém rozvoji. Zatímco televizní vysílání čeká už druhá digitalizace, rozhlas teprve zahajuje první vlnou.

„Jsme nesmírně rádi, že český rozhlas je průkopníkem digitálního rozhlasového vysílání a neustále posouvá jeho laťku výš. Nyní již pokrýváme sítí DAB+ 80% obyvatelstva, včetně většiny dálnic, a doufáme, že DAB vysílání posluchače osloví širokou programovou nabídkou a vynikající zvukovou kvalitou,“ říká generální ředitel CRA Vít Vážan.

Digitální vysílání lze přijímat prostřednictvím rozhlasových přijímačů podporujících standard DAB+. Tyto přijímače, které umožňují i příjem analogového FM vysílání, jsou již běžně dostupné v obchodních řetězcích s elektronikou. Kromě přenosu zvuku nabízí tyto přijímače i doplňkové graficky zpracované informace, například mapy k provozu apod.


Technické parametry všech aktuálních DAB vysílačů:

Č. Lokalita Umístění Kmitočet/kanál ERP

1 České Budějovice Kleť 12C 43 dBW
2 Jáchymov Klínovec 12C 40 dBW
3 Plzeň Sylván 12C 30 dBW
4 Brno Kojál 12D 40 dBW
5 Zlín Tlustá hora 12D 40 dBW
6 Olomouc Radíkov 12D 33 dBW
7 Nový Jičín Veselský kopec 12D 30 dBW
8 Tasov Za šibenicí 12D 25 dBW
9 Klatovy Doubrava 12C 37 dBW


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tisková mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažerka marketingu a komunikace, České Radiokomunikace, 1. 11. 2019


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27582/cra-spousti-dalsi-dab-vysilace-pokryti-site-dab-se-zvysuje-na-80/