Společnost Eutelsat si objednává nový satelit Eutelsat 10B
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 05.11.2019
Společnost Eutelsat podepsala s firmou Thales Alenia Space písemnou smlouvu na obstarání nového satelitu Eutelsat 10B. Dne 31. 10. 2019 o tom informoval francouzský satelitní provozovatel. Plně elektrický satelit je založen na platformě Spacebus NEO. Po svém vynesení v roce 2022 bude nový satelit poskytovat služby na orbitální pozici 10° východně. Tato orbitální pozice má jedinečnou zónu ozáření, která se rozprostírá od Severní a Jižní Ameriky přes Evropu až do Asie. Společnost Eutelsat si tím zabezpečuje kontinuitu služeb, které aktuálně na této pozici poskytuje družice Eutelsat 10A. Na palubě má také dvě inkrementální tzv. užitečné zatížení HTS, které podporují nabídku služeb v segmentu mobilního propojení.


Družicí Eutelsat 10B reaguje společnost Eutelsat na silnou poptávku po kapacitách pro služby mobilního propojení. Nový satelit má proto na palubě dvojí užitečné zatížení HTS s výkonnými svazky v pásmu Ku pro širokopásmové služby s vysokou datovou rychlostí. První užitečná zátěž přitom poskytne velké kapacity pro frekventované letecké a námořní trasy v severním Atlantiku, Evropě, v oblasti Středozemního moře a také na Blízkém a Středním východě. Druhá užitečná zátěž je určena se svým vysokým pokrytím pro Atlantik, Afriku a Indický oceán. Obě užitečná zatížení HTS satelitu mohou digitálně zpracovat šířku pásma přes 50 GHz. Propustnost dat činí 35 Gbit/s. Kapacity se dají flexibilně přiřadit a rozdělit pomocí digitálního transparentního procesoru na palubě. S řadou čelních poskytovatelů propojovacích služeb v dopravních letadlech byly již sepsány dlouhodobé smlouvy pro více než třetinu celkových kapacit HTS na palubě. Tyto partneři chtějí leteckým společnostem zajistit příslušné služby z družice Eutelsat 10B.

Společnost Eutelsat provozuje orbitální pozici 10° východně pro Evropu, Blízký a Střední východ a také pro oblasti Afriky již od roku 1987. Družice Eutelsat 10B je vybavena dvěma širokými svazky v pásmu C a pásmu Ku, které odpovídají ekvivalentní šířce pásma 32 až 36 MHz transponderu (12 transponderů s ekvivalentní šířkou pásma 36 MHz v pásmu Ku a 20 transponderů s ekvivalentní šířkou pásma 36 MHz v pásmu C). Nový satelit má zajistit kontinuitu služeb, které nyní poskytuje družice Eutelsat 10A. Operativní životnost tohoto satelitu končí v roce 2023. Kapitálové výdaje pro družici Eutelsat 10B nezmění stávající rámec roční průměrné částky 400 miliónů eur pro časové období od července 2019 do června 2022.

Rodolphe Belmer, generální ředitel společnosti Eutelsat, řekl: „Zakázka na Eutelsat 10B podtrhuje strategii, abychom se zaměřili na vývoj v oblasti propojitelnosti (konektivity). Rozhodnutí pro užitečné zatížení v pásmu Ku jako doplněk k budoucímu satelitnímu KONNECT VHTS v pásmu Ka je potvrzením způsobilosti, abychom našim klientům mohli poskytnout nejlepší vesmírné zdroje na trhu v pásmu Ku a Ka. Již existující smlouvy na transponderovou kapacitu s čelními partnery potvrzují kvalitu zóny ozáření pozice 10° východně a silnou poptávku v segmentu mobilních propojovacích služeb.”


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27592/spolecnost-eutelsat-si-objednava-novy-satelit-eutelsat-10b/