V sobotu budú známi víťazi Košického zlatého pokladu
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 15.11.2019
Aktuálny Košický zlatý poklad speje do svojho finále. Bodku za jeho jubilejným 35. ročníkom dá v sobotu 16. novembra finálový koncert. Na pódiu v košickom Kulturparku sa od 18:30 predstaví so svojimi skladbami 12 interpretov. O víťazovi pesničkovej súťaže rozhodne odborná porota.


Do aktuálneho ročníka jedinečnej súťaže sa prihlásilo 156 autorských tímov a interpretov pôvodnej populárnej hudby z celého Slovenska. Výberová komisia vybrala do finále šesť piesní a ďalších šesť poslucháči Rádia Slovensko.

Hudobnými hosťami finálového sobotňajšieho večera budú minuloroční víťazi - skupina Nová Dimenzia a kapela No Name, ktorá súťaž vyhrala v 1996. Koncert bude moderovať Roman Bomboš a poslucháči Rádia Slovensko si ho môžu vypočuť v priamom prenose. Novinkou tohto ročníka bude video stream z koncertu na webe RTVS. Zo súťaže vznikne hudobný dokument, ktorý diváci Dvojky uvidia koncom roka.

Riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy je rád, že Košický zlatý poklad oslovuje autorov a interpretov populárnej hudby nielen na východnom Slovensku. „Medzi 12 finalistami aktuálneho ročníka je totiž až deväť zo západného Slovenska, čo podčiarkuje fakt, že Košický zlatý poklad už dávno nie je iba regionálnou súťažou. Teším sa na atmosféru finálového koncertu, na súťažné piesne a ich interpretov, ako aj na vystúpenie hostí. Verím, že to bude pre všetkých priaznivcov slovenskej populárnej hudby skvelý zážitok."

O víťazoch rozhodne odborná porota v zložení Igor Timko, Peter Bič, Juraj Vančík, Rasťo Očenáš, riaditeľ Sekcie marketingu RTVS Richard Jajcay, riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Na víťazov čakajú finančné ceny v hodnote 1000, 750 a 500 eur. Absolútny víťaz získa aj priestor na nahratie víťaznej piesne v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. Jeho výkonný riaditeľ Jozef Puchala ju vníma ako jedinečnú a svojím spôsobom aj výnimočnú. „Košický zlatý poklad je výnimočný z viacerých dôvodov. Jednak preto, že máme pred sebou okrúhly, už tridsiaty piaty ročník, a tiež preto, že záujem oň neustále rastie. S dlhoročným riaditeľom súťaže Jurajom Hidvéghym sme sa preto rozhodli zhrnúť tie najpodstatnejšie fakty z histórie Košického zlatého pokladu v knižnej publikácii, ktorú v závere podujatia slávnostne uvedieme do života," prezradil Jozef Puchala.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980 ako priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladých autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas finálových koncertov zaznelo na jej predchádzajúcich ročníkoch celkovo 373 nových slovenských piesní. K najznámejším interpretom, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorik, ale aj víťazi nedávnych ročníkov Tomáš Buranovský, či Kristián Dufinec so skupinou Iconito.


Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27620/v-sobotu-budu-znami-vitazi-kosickeho-zlateho-pokladu/