Zpravodajský kanál ČT24 vyhledávají diváci už 3 roky
Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.04.2008

Před třemi lety, 2. května 2005, začal psát svou historii první český zpravodajský program ČT24 a odstartoval tak novou etapu digitálního televizního vysílání v České republice.


Zpravodajský kanál ČT24 poskytuje jedno z nejrychlejších zpravodajství v České republice, doplněné o podrobné analýzy, specializované informace z politiky, ekonomiky, kultury, Evropské unie a konečně poskytuje i více prostoru regionům.

„Naším cílem je přinášet co nejobsáhlejší živý zpravodajský program. ČT24 má v současnosti největší zpravodajský tým v zemi, síť regionálních a zahraničních zpravodajů dále roste, nabízíme zprávy z burzy, analýzy i rychlé komentáře politického dění,“ říká ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

ČT24 mimo jiné odvysílala v roce 2007 přes 273 hodin mimořádných přímých přenosů a další stovky hodin mimořádných zpravodajských vstupů. Tento typ vysílání je jednou z hlavních charakteristik programového schématu ČT24: umožňuje rychlou reakci na aktuální události a zároveň nabízí událost v její původní, střihem nepoznamenané podobě.

Nejvýznamnější změnu představuje živé vysílání po celou aktivní část dne, a to díky novým blokům Před polednem a Studio ČT24, které plynule navazují na intenzivní ranní zpravodajský servis Dobrého rána. Před polednem přináší diskuze se zajímavými hosty na aktuální témata a nové relace, Světadíl informace o událostech v částech světa u nás opomíjených. Rendez-vous nabízí předním osobnostem veřejného života roli moderátorů a dramaturgů pořadu, ve kterém diskutují s hosty podle vlastního výběru. Magazín Milénium nahlíží do budoucnosti nejen v oblasti vědy, techniky a moderního života a týdeník Retro se zabývá designem a trendy v Česku v letech 1948–1989, včetně reflexe těchto reálií a fenoménů.

Ekonomické a politické zpravodajství získalo náskok v aktuálnosti díky novým studiím v objektu Burzy cenných papírů v Praze a v budově Poslanecké sněmovny PČR.

Dalších inovací se dočkala grafika zpravodajských relací a celý vizuální styl kanálu ČT24. Nejvýrazněji působí kompletní změna ve zpracování virtuálního studia diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Ostatní pořady, které mají své pevné místo v nabídce ČT24 již z předchozích let, doplňují široké spektrum služby veřejnosti. Vedle politických a analytických relací (168 hodin, Adresa: střední Evropa, Evropské události, Interview ČT24, Před půlnocí, Vedlejší efekty) to jsou magazíny historické, které se letos zaměřují na téma osudových osmiček v naší historii (Archiv ČT24, Historie.cs, Historický magazín), kulturní (Film 2008, Kultura ČT24, Týden v kultuře), vědecké (Minuta z přírody, Planeta věda, Prizma), občanské (Černé ovce s Testovinami, Fokus ČT24, Milénium), ekonomické (Ekonomika ČT24, Investorský magazín, Studio Burza, Týden v ekonomice) a v neposlední řadě regionální (Kultura v regionech, Regiony ČT24, Z metropole). Mezi oblíbené patří také sestřih zpráv konkrétního dne před čtvrtstoletím Před 25 lety.

Možnost přijímat ČT24 má dnes již téměř 50 % dospělých diváků. Za poslední rok, tedy od ledna 2007 se počet lidí, kteří mají k dispozici zpravodajský kanál České televize, více než zdvojnásobil. Stejně tak roste obliba kanálu, který patří k nejsledovanějším hned po čtveřici celoplošných analogových.

Zpravodajský servis České televize je divákům dostupný také na internetu. Portál www.ct24.cz se svou úrovní i návštěvností řadí mezi respektované zpravodajské servery a svou pozici si neustále upevňuje.


Při příležitosti 3. výročí vysílání uvede Česká televize v pátek 2. května na ČT1 od 21.00 hodin zábavně laděný pořad ze zákulisí zpravodajství ČT Voldánová a Moravec uvádějí… aneb ČT24 jsou už tři roky.

Diváci České televize tak budou mít ojedinělou a unikátní příležitost nahlédnout do zákulisí ČT24 a vysílání z letošní prezidentské volby. Seznámí se s dávnou i se zcela nedávnou historií českého televizního zpravodajství. Zjistí, kolik desítek redaktorů hrálo ve filmech, jak komické situace provázejí výrobu televizního pořadu. Uvidí, jak žijí zahraniční a regionální zpravodajové nebo jak vypadá obyčejný den jedné známé moderátorky od ranního vstávání po nástup do studia.

Jak již název pořadu napovídá, jeho průvodci budou Jolana Voldánová a Václav Moravec, moderátorka hlavní zpravodajské relace ČT Události a moderátor nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce. V divácké anketě TýTý byla Jolana Voldánová již třikrát diváky oceněna jako Osobnost televizního zpravodajství (1998, 2005, 2006), Václav Moravec je čerstvým držitelem TýTý 2007 – Osobnost televizní publicistiky.

Reprízy pořadu Voldánová a Moravec uvádějí... Česká televize vysílá v sobotu 3. května na ČT24 od 14.05 a 23.04 hodin.


Ladislav Šticha, Tiskový mluvčí ČT

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2765/zpravodajsky-kanal-ct24-vyhledavaji-divaci-uz-3-roky/