Poznejte svět zblízka na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.11.2019
Tolik zajímavostí na jednom místě nabízí ve 48. a 49. týdnu jedině Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: Jaderný věk: Odtajněno; přiblížíme Poslední dny nacistů; obstojí Člověk proti chobotnici; poznáme Hrabata: Původ Katalánska; uvidíme Krásy divokých Galapág a Kapří monstra; odhalíme Letecké nehody: Přísně tajné a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

26. 11., 20.00 – Jaderný věk: Odtajněno (Jaderna paranoia)

Existuje důvod, proč to nazvali teoretická fyzika. Nikdo si ve skutečnosti nebyl opravdu jistý, co se stane, když dojde k rozštěpení atomu. Na vojenské základně Los Alamos se známý vědec Enrico Fermi v žertu vsadil, že bomba zažehne atmosféru a ukončí veškerý život na Zemi. Ne každému to připadalo vtipné. Obloha neshořela, ale oblak ve tvaru houby, který vyrostl nad pouští Nového Mexika, vrhnul ten den hodně dlouhý stín. Odstartoval výbušnou éru plnou úzkostlivého utajování a strachu, v níž dosud žijeme. Snímek přináší neznámé příběhy z doby, v níž jsme se dostali na hranici lidských sil a na pokraj úplného vyhlazení častěji, než jsme si dosud mysleli.


28. 11., 21.00 – Poslední dny nacistů (Temný počátek)

Nová historická mini série nás vtáhne do myšlenek nacistů a ukáže události druhé světové války z jejich perspektivy. Začínáme na konci příběhu Hitlerova Německa v roce 1945 a postupně se vracíme zpátky v čase od pádu Třetí říše k jejímu vzestupu. Díky dokumentárním a dramatickým způsobům vyprávění jsou strhující fakta doplněna osobními příběhy, takže se opravdu vcítíme do mysli lidí, kteří byli u toho. Setkáme se se skutečnými postavami různě postavených nacistů od Adolfa Hitlera až po obyčejné německé civilisty v době, kdy Říše mele z posledního dechu. V okamžicích, kdy jsou nejzranitelnější, pronikneme do jejich myšlenek a odhalíme jejich životní příběhy. Uvidíme, jak semínka nacismu začala poprvé klíčit ve 30. letech dvacátého století, rostla a sílila, dokud nakonec nepohltila nejen Německo, ale takřka celý svět, a nepohřbila je v ničivé lavině násilí. Mini série Poslední dny nacistů oživuje klíčové okamžiky moderních dějin, jejichž důsledky vnímáme dodnes.


29. 11., 20.00 – Člověk proti chobotnici

Dokáže devět mozků přechytračit jeden? Člověk proti chobotnici je úplně nový pohled na zvíře, kterému ani vědci ještě pořádně nerozumí. Sledujte, jak série úkolů pomůže oddělit fakta od fikce a srovnejte schopnosti člověka proti chobotnici. Odborníci jdou tváří v tvář, ruku proti chapadlu do střetu s nejtajuplnějším zvířetem, aby vyzkoušeli jeho sílu, schopnost maskovat se a přizpůsobit se. Vědci mezitím zkoumají, jak moc inteligentních je devět mozků pouhého měkkýše ve srovnání s jedním lidským. Kdo z nich zvítězí: člověk, nebo chobotnice?


30. 11., 23.00 – Hrabata: Původ Katalánska (Počátek počátku)

V devátém století bylo Katalánsko součástí Karolínské říše. Bylo to teritorium, které mělo bránit Francouzské impérium před islámskou invazí. Požadavek nezávislosti Katalánska se táhne zpátky až do tohoto období. Historický dokumentární seriál Hrabata: Původ Katalánska rekonstruuje politicky velice neklidnou dobu poznamenanou boji o moc. Sledujte velkolepé osobnosti a slavné rody fascinujících vládců, jako jsou Guifredo I. Barcelonský a jeho následníků Guifredo II. Borell Barcelonský, Sunyer Barcelonský nebo Borell II. Barcelonský. Uvidíte, jak se ve středověké Evropě zrodila nová země. Seriál zachycuje vládu těchto čtyř katalánských knížat, která se vyznačovala pevným charakterem a silným odhodláním bránit své politické cíle.


4. 12., 20.00 – Krásy divokých Galapág (V sevření oceánu)

V dálavách Tichého oceánu se ukrývá zvláštní svět, jaký byste marně hledali jinde. Před mnoha milióny let se z vln vynořila nová země, kde se usadila nejpodivuhodnější zvířata na Zemi. Ale to není všechno, na Galapágách se toho ukrývá ještě víc, než je patrné na první pohled. Je to souostroví stvořené nespoutanými silami živlů. Ráj naprosto vydaný napospas divokým mořským proudům. Dochází tady k neustálým přeměnám, díky kterým můžou zdejší obyvatelé přežívat nejen na souši, ale i v okolních vodách. Prohlédněte si zblízka nejslavnější ostrovy světa! Připravte se, že uvidíte Galapágy tak, jak jste je dosud nikdy neviděli, a že vás to pořádně překvapí.


4. 12., 22.00 – Letecké nehody: Přísně tajné III (1. díl)

Každá letecká havárie je katastrofa, která po sobě zanechá truchlící rodiny a zničené životy. Ale každá letecká katastrofa je zároveň cennou lekcí. Vše začíná hledáním odpovědí na otázky, proč anebo jak: v Kanadě 12. prosince 1985 se letadlo zřítilo asi kilometr od vzletové dráhy a v jeho troskách zahynulo všech 256 pasažérů. Jak k tomu došlo? Rutinní přistání Boeingu 777 se tak strašně pokazilo, že tři lidé zemřeli a mnoho dalších bylo zraněno. Šlo o technickou závadu nebo chybu pilota? Jak se dá přistát bez funkčních motorů, když dojde palivo nebo po srážce s ptákem? Piloti musí mít značné schopnosti a hodně silné nervy! Jak to zvládají? Tento dokumentární seriál odhaluje, že díky každé letecké tragédii jsme se dozvěděli, jak postavit bezpečnější letadla, rychleji evakuovat ohrožené pasažéry a vylepšit bezpečnostní systémy bránící kolizím. A že díky tomu, co jsme se naučili, bylo zachráněno mnoho životů.


6. 12., 20.00 – Kapří monstra II (Texaská bizoní ryba)

Dobrodružný seriál Kapří monstra přináší nehynoucí vzrušení z celosvětového honu za záhadným a silným druhem ryby. Myslíte si, že znáte kapry? Tak to těžko! Fanatický rybář Ali Hamidi a jeho stejně zapálení kamarádi mají políčeno na monstra, o jakých se vám ani nesnilo. Takové macky jste neviděli ani o Vánocích ve vaně. Ali a spol. se za nimi vydávají do všech koutů světa a ve druhé sérii nás vezmou do Texasu, Chorvatska, Maroka a Jihoafrické republiky. Kapří monstra jsou jedinečnou show o cestování a rybaření, která zaujme i ty diváky, které by ani nenapadlo vyrazit na ryby. Sledujte, jak si Ali a jeho kamarádi užívají, jak se u toho občas trápí, a bavte se s nimi.


7. 12., 20.00 – Luskoun: Nejžádanější zvíře světa

Roztomilý luskoun je málo známý šupinatý savec. Toto plaché zvíře se vyskytuje v Africe i Asii a má nešťastný osud – je to nejvíce ilegálně lovené a pašované zvíře na světě. Ochránkyně přírody Maria Diekmann působí v africké Namibii, kde zachraňuje a rehabilituje místní luskouny. Abychom si více uvědomili, proti čemu luskouni stojí, vyrazíme společně s Marií do Vietnamu, Thajska a Číny, kde jsou tato zvířata v nejhorší krizi. Poptávka po luskounech je tady totiž zdaleka největší. Maria spojí síly s čínskou mega hvězdou a během pokusu založit kampaň na záchranu zvířete, o němž většina lidí nikdy ani neslyšela, zažívá cestu plnou proměnlivých emocí.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 25. 11. 2019

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27650/poznejte-svet-zblizka-na-prima-zoom/