27. listopad 2019: Praha a střední Čechy již jen v DVB-T2
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.11.2019
Česká televize je prvním vysílatelem, který musí na základě rozhodnutí vlády a mezinárodních dohod začít od dnešního dne vysílat z vysílačů Žižkov a Cukrák již jen v DVB-T2. Na nový standard vysílání mohli diváci postupně přecházet od konce března loňského roku, kdy ČT spustila přechodovou síť. Celkové výdaje České televize spojené s druhou vlnou digitalizace jsou pro období let 2018–2021 odhadovány na 1,3 mld. Kč, v letošním roce ČT investuje 366 milionů korun.


„Česká televize musí, stejně jako ostatní vysílatelé na trhu, uvolnit stávající vysílací pásmo rozvoji mobilního internetu. Abychom lidem přechod co nejvíc usnadnili, spustili jsme vysílání v DVB-T2 již loni v březnu. Diváci, kterých se vypínání dotkne nejdříve, tak měli na přeladění dvacet měsíců,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Na nutnost přechodu na DVB-T2 upozorňujeme už více než rok a půl spotovou kampaní. Ti, kterých se přechod aktuálně týká, a dosud nepřeladili, vidí navíc v pravém horním rohu svých obrazovek speciální piktogram. Od dnešního dne rovněž výrazně navyšujeme kapacity našeho diváckého centra, abychom byli lidem maximálně nápomocni. Již nyní registrujeme osmkrát více hovorů než obvykle.“

Na nový standard vysílání musí od listopadu 2019 až do června 2020 přejít celé Česko. Praha a střední Čechy jsou první, kterých se přechod dotknul, následovat bude 7. ledna oblast východních Čech a Votic, které pokrývají i významnou část jižních Čech.

Celkové výdaje České televize spojené s DVB-T2 jsou v letech 2018 až 2021 odhadovány na 1,3 miliardy korun. Pro letošní rok bylo alokováno 366 milionů a na rok 2020 je plánováno 460 milionů Kč. Zhruba 500 až 600 milionů korun z celkové částky bude vynaloženo na nutné investice do televizní techniky, zejména na přechod z formátu záznamu obrazu 1080i na 1080p. Změny se tak dotknou prakticky kompletní postprodukce a vysílání.

V období od 1. do 27. listopadu viděli v pravém horním rohu svých obrazovek speciální piktogram ti, kterých se týká první vlna vypínání a na DVB-T2 dosud nepřeladili. Od čtvrtku 28. listopadu uvidí tento piktogram i lidé ve všech ostatních lokalitách Česka, jež do června 2020 přechod čeká.

Kromě piktogramu pokračuje i spotová kampaň - minipořady, které Česká televize vyrobila, jsou tlumočeny do znakové řeči a obsahují i zvukový popis pro nevidomé a skryté titulky pro neslyšící.

Informace k přechodu na DVB-T2 jsou uvedeny na webu digict.cz, pomoc nabízí také divácké centrum České televize, a to na telefonním čísle 2 6113 6113 nebo na emailu info@ceskatelevize.cz.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27652/27-listopad-2019-praha-a-stredni-cechy-jiz-jen-v-dvb-t2/