Volksmusik TV ukončí vysílání ze satelitu
Autor: Petr Miklík/Redakce , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 01.05.2008

Volksmusik TV, stanice šlágrů a německé lidové hudby, změní dne 5. 5. 2008 způsob šíření signálu. Společnost tento týden sdělila, že nekódované vysílání ze satelitu Astra ukončí a nadále bude podporovat pouze šíření signálu v kabelových sítích a v platformě IPTV.


Tento krok prý byl nutný, protože podle provozovatele „čistě bezplatné vysílání pro cílové skupiny a tématické stanice z našeho pohledu už není únosné”. Na konci května 2008 představí kanál Volksmusik TV nový způsob síření signálu, a bude jej presentovat na odborném veletrhu ANGA Cable v Kölnu.

Stanice Volksmusik.tv vysílá denně od 6 do 18 hodin lidovou hudbu („volksmusik”), oblíbené lidové písně, a tzv. šlágry. Vedle profesionálů tu nechybí ani ambiciózní amatérští a mladí interpreti. Internet: www.volksmusik.tv.

Volksmusic TV zahájila zkušební vysílání společně se stanicí Auto-Moto-TV (ta střídala v čase 18-06 hod.) ze satelitu Astra (23,5° východně) v lednu 2007, od 1. února pak spustila oficiální vysílání. Naladili jsme ji na tp. 11,515 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 4609/4610. Provozovala je vídeňská společnost „Belagro Média a obchod s r. o.” (internet: www.belagro.at), a původně měly obě stanice vysílat ze satelitu kódovaně v systému Conax. To se však změnilo na přání menších provozovatelů kabelových sítí.

Důvodem bylo to, že kanálové konvertory, které mají navíc rozhraní CI a dále musí mít modul CI, jsou asi o 80 % dražší než standardní měniče, které převádí signál nekódovaný. Mnoho provozovatelů sítí, především na východě Německa, má velké množství hlavních stanic, které často distribuují signál pro méně než 500 účastníků. Pokud by byl signál zakódovaný, těžko by tyto finanční náklady zvládaly.

Na jaře loňského roku se obě stanice objevily volně v paketu T-Systems na Astře 1L (19,2° vých.) na tp. 12,633 H, SR 22000, FEC 5/6, PIDy 204/304, v srpnu pak bylo vysílání na Astře 3A ukončeno. Na konci října vysílala dočasně i v platformě T-Systems na satelitu Hot Bird 6 (13,0° vých.), tp. 11,604 H, SR 27500, FEC 5/6, PIDy 3110/3120. Nyní (až do ukončení dne 5. 5. 2008) Volksmusic TV vysílá pouze z Astry 1L.

Začátkem října 2007 zahájila stanice Volksmusik.tv vysílání nového televizního formátu - multiscreen. Místo běžně vysílaného „plného” obrazu může divák s pomocí formátu multiscreen využívat mnoho dalších doplňkových informací. Podle vedení stanice prý bylo u diváků zjištěno, že už nechtějí jen pasivně sledovat vysílání „jako kulisu”, ale požadují i další informace. Na obrazovce se tak začaly objevovat informace o interpretech a hudebních skladbách a mnoho dalších podrobností, např. o koncertních vystoupeních (turné), o fanklubech, internetové adresy aj. Nabízí se i pozdrav od diváka nebo fanklubu. Volksmusic.tv využívá novou techniku pro multiscreen společnosti Smartcast s. s r. o. (z Erdingeru), která se specializuje na odbavovací pracoviště.


Připraveno s využitím informací serveru infosat.de a archivu redakce, 30. 4. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2769/volksmusik-tv-ukonci-vysilani-ze-satelitu/