Thales Alenia Space dodá nový telekomunikační satelit Nilesat-301
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 10.12.2019
Egyptský provozovatel Nilesat si nechá u Thales Alenia Space zkonstruovat nový telekomunikační satelit Nilesat-301, který bude poskytovat služby v pásmu Ku pro Blízký východ, severní Afriku a širokopásmové spojení v pásmu Ka v celém Egyptě. Dne 4. 12. 2019 o tom informovala firma Thales Alenia Space, podnik se společnou majetkovou účastí mezi Thales (67 %) a Leonardo (33 %).


Nová družice bude v budoucnosti spolupracovat se satelitem Nilesat-201, umístěném na orbitální pozici 7° západně. Nilesat-301 také přispěje k tomu, aby se rozšířila nabídka společností s telekomunikačními službami v pásmu Ku a nabídka služeb přímého digitálního vysílání ve dvou nových velkých regionech Afriky a současně bylo zajištěno širokopásmové spojení v pásmu Ka v celém Egyptě.

Jako hlavní dodavatel Thales Alenia Space bude zodpovědný za vývoj, produkci, zkoušky a převzetí satelitu na oběžné dráze. Společnost Thales Alenia Space poskytne i satelitní kontrolní systém pro provozovatele Nilesat v Káhiře a Alexandrii.

Satelit je založen na platformě Spacebus 4000-B2 a při startu, který je plánován na první čtvrtletí roku 2022, bude mít hmotnost asi 4 tuny. Nabídne životnost více než 15 let. Po družici Nilesat-201 je Nilesat-301 druhým geostacionárním telekomunikačním satelitem, který společnost Thales Alenia Space zkonstruuje pro operátora Nilesat. Je také čtvrtou tzv. užitečnou zátěží, kterou firma Thales Alenia Space vyvíjí pro egyptského provozovatele.

Internet: www.nilesat.com.eg, www.thalesaleniaspace.com.

Ilustrační foto Nilesat.com: Předchozí generace - družice Nilesat-201 ve výrobním závodě Thales Alenia Space Company v roce 2010


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27691/thales-alenia-space-doda-novy-telekomunikacni-satelit-nilesat-301/