Jubileum: 30 let německé satelitní televize na družici Astra na orbitální pozici 19,2° východně
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.12.2019
Satelitní televize v Německu slaví své 30. výročí. Dne 7. 12. 1989 byly spuštěny na tehdy dosud jediném a prvním satelitu SES Astra první čtyři programy v němčině. Byly to tři programy tehdejší mediální skupiny Kirch, a to SAT.1, ProSieben a Teleclub. Takřka minutu před dvanáctou se ještě objevil i program RTL na posledním volném transponderu družice Astra. Díky spuštění německých televizních programů se společnost SES nakonec prosadila v Německu.


Lucemburský satelitní provozovatel SES (Société Européenne des Satellites) a. s., se sídlem v Betzdorfu (Lucembursko), se na jaře 2020 může ohlédnout za svou třicetipětiletou historií. Společnost byla oficiálně založena dne 1. 3. 1985 a podepsala smlouvu s evropským poskytovatelem raket Arianespace. O tři roky později odstartoval první telekomunikační satelit s názvem Astra 1A. Satelit vybavený Ku pásmem byl v roce 1988 umístěn na orbitální pozici 19,2° východně, která se etablovala jako nejdůležitější pozice pro satelitní příjem pro německý televizní trh a také další země Evropy.

Dnes vysílá Astra orbitální pozici 19,2° východně, nejdůležitější pro Německo, na čtyřech společně umístěných satelitech více než 1200 programů, z nich více než polovinu nekódovaně (FTA), což zahrnuje více než devadesát volně přijímatelných televizních programů ve vysokém rozlišení (zdroj: www.satfinder.info). Jen satelitní televize tak nabízí největší pestrost programů ve vynikající kvalitě obrazu a zcela bez měsíčních poplatků a smluvních závazků.

Globálně SES nyní využívá asi 54 satelitů na geostacionárních satelitních oběžných drahách, které pokrývají signálem více než 355 miliónů domácností. Podle vlastních informací SES distribuuje 8200 kanálů pomocí satelitu. Odbavovací pracoviště SES spravuje denně více než 525 kanálů a přitom poskytuje více než 8400 hodin online obrazového toku, což zahrnuje více než 620 hodin prémiových sportovních a živých přenosů z důležitých událostí.

Na území anténního parku SES v Betzdorfu na ploše asi 34 tisíc metrů čtverečních se využívá více než 44 antén s průměrem od 5,6 do 13 metrů (pásmo Ku, Ka, K a C) a celkem osmdesát pro různé účely, avšak i pro přímý satelitní příjem televizních a rozhlasových stanic pro Německo z družice Astra ze satelitní pozice 19,2° východně. Celkem mohou být pokryty orbitální pozice od 65° východně do 65° západně. Všechny anténní systémy jsou přitom k dispozici zálohované, takže při rušení nebo výpadcích mohou zajistit náhradu. Pozemní radiokomunikační stanice dosahuje roční dostupnosti více než 99,9998 %. Internet: www.ses.com


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno, foto: redakce satCentrum

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27700/jubileum-30-let-nemecke-satelitni-televize-na-druzici-astra-na-orbitalni-pozici-19-2-vychodne/