VKV v Norsku: ukončení vysílání lokálních rádií odloženo na rok 2027
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 22.12.2019
Často se objevují informace, že v Norsku už bylo vysílání VKV ukončeno. To však není zcela správné. Lokální rádia mimo aglomerací Osla, Bergenu, Trondheimu a Stavangeru smějí dále vysílat na svých analogových kmitočtech. I ve velkých městech je možné z okolí ještě přijímat na VKV lokální rádia a nekomerční stanice.


Tak by to mělo prozatím zůstat. Parlament nově schválil prodloužení VKV licencí až do roku 2027. Původně měl být konec i pro lokální rádia na VKV nejpozději v roce 2022. Lokální stanice však úspěšně žádaly o odklad, protože potřebují více času na přechod na systém DAB+.

Tak by se skutečně mohlo stát Švýcarsko první zemí v Evropě, kde bylo úplně ukončeno VKV vysílání. Podle aktuálního stavu je to plánováno nejpozději na konci roku 2024. Avšak ani to není definitivní, neboť především lokální rádia v regionu s francouzským jazykem, Romandie chtějí zachovat alespoň kmitočty v blízkosti hranic s Francií, protože sousední země si VKV ponechá. Proto se obávají ztrát kvůli přesunu posluchačů k francouzským stanicím.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27715/vkv-v-norsku-ukonceni-vysilani-lokalnich-radii-odlozeno-na-rok-2027/