Startuje druhá vlna přechodu na DVB-T2: na řadě jsou vysílače v Trutnově a ve Voticích
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.01.2020
Minutu před půlnocí, v úterý 7. ledna, začne další vlna přechodu České televize na vysílací standard DVB-T2. Týká se všech, kteří přijímají pozemní vysílání z vysílačů Trutnov a Votice a dalších dokrývačů. Diváci na severovýchodě Čech, ale také částečně v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina tak budou od zítřka přijímat již jen nový signál DVB-T2.


Přechod na modernější vysílací standard DVB-T2 začal na konci listopadu loňského roku v Praze a ve středních Čechách. Nyní jsou na řadě vysílače Trutnov a Votice, které 7. ledna 2020 přestanou šířit signál DVB-T pro kanály České televize. Z dokrývačů to jsou v tento den ještě Broumov, Pec pod Sněžkou, Hronov, Náchod, Sázava nad Sázavou, Tábor, Ledeč, Husinec a Králíky.

Vypínání sítí DVB-T je naplánováno v několika etapách až do poloviny letošního roku a týká se všech, kteří přijímají televizní signál na společnou, venkovní nebo klasickou pokojovou anténu pomocí pozemního vysílání. Na nutnost pořídit si set-top box nebo televizi, která umožňuje přijímání DVB-T2 upozorňuje Česká televize už více než rok a půl spotovou kampaní – minipořady, které jsou tlumočeny do znakové řeči a obsahují i zvukový popis pro nevidomé a skryté titulky pro neslyšící.

Od 28. listopadu 2019 vidí diváci, kterých se přechod aktuálně týká, a dosud nepřeladili, v pravém horním rohu svých obrazovek speciální piktogram.

Přechod na nový signál je celoevropským procesem, během kterého se část televizního pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G.

Informace k přechodu na DVB-T2 jsou uvedeny na webu digict.cz, pomoc nabízí také divácké centrum České televize, a to na telefonním čísle 2 6113 6113 nebo na emailu info@ceskatelevize.cz.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 7. 1. 2020, foto: archiv satCentrum

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27755/startuje-druha-vlna-prechodu-na-dvb-t2-na-rade-jsou-vysilace-v-trutnove-a-ve-voticich/