Sedm statečných v boji o Eurovizi
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.01.2020
Kdo převezme štafetu po Lake Malawi? Finalisty letošního ročníku Eurovision Song CZ 2020 jsou Barbora Mochowa, Benny Cristo, Elis Mraz a Čis T, Karelll, Olga Lounová, Pam Rabbit a kapela We All Poop. Jejich soutěžní skladby a klipy budou zveřejněny v pondělí 20. ledna v 8 hodin ráno, současně s tím bude zahájeno hlasování. Český zástupce, který v květnu poletí do Rotterdamu, bude znám 2. února.


„Vsadili jsme na individuální a kreativní potenciál jednotlivých umělců a umožnili jim natočit osobité, originální klipy, které pomohou umocnit zážitek z jejich soutěžních skladeb. Navíc se každý z finalistů představí v krátké vizitce, která mu byla šitá na míru. Další novinkou je nové logo a motiv tohoto ročníku národního kola, kterým je origami,“ prozradil kreativní producent Jan Potměšil.

Hlasování bude probíhat výhradně skrz oficiální aplikaci Eurovision Song Contest, která je dostupná zdarma a zaručuje, že každý online účet může hlasovat pouze jednou. „Po loňské zkušenosti se započítáním hlasů zahraničních fanoušků, jsme se rozhodli i tento rok pokračovat v nastoleném trendu a sečtené hlasy zohlednit jako jednoho dodatečného mezinárodního porotce. Tímto způsobem umožníme všem finalistům již v této fázi soutěže být více vidět, ale dostanou i důležitou zpětnou vazbu,“ informuje vedoucí české delegace Cyril Hirsch.

Motivace pro účast v soutěži Eurovision Song Contest jsou rozmanité, například Barbora Mochowa, která se účastnila minulého ročníku, oceňuje nárůst fanouškovské základny: „V loňském roce mě potěšilo, že jsem díky Eurovizi mohla dostat svou hudbu k většímu počtu lidí, proto jsem se rozhodla to letos zkusit znovu.“ Podobný názor má i Benny Cristo: „Uvědomil jsem si, že můj song co říct a bylo by super, kdyby ho slyšelo větší spektrum lidí. Líbí se mi, že můžu díky Eurovizi dát vědět, co dělám a co mě baví i za hranice vlastní země.“ Další z uchazečů, Elis Mraz se rozhodla pro spolupráci se slovenským rapperem Čis T a zaujal ji důraz soutěže na autorskou tvorbu.

Eurovize na domácí půdě i ve světě stále vyvolává vášnivou diskuzi. Další z finalistů Karelll k tomu dodává: „Myslím si, že v Eurovizi je důležitý, co ten konkrétní člověk předvede a je úplně jedno, o jakou jde soutěž a jaké má jméno.“ Pro Olgu Lounovou je tím nejdůležitějším předvedení vlastní hudby: „Vlastně mi jde hlavně o tu písničku. Z celé mé tvorby nejvíc chytí za srdce a mohla by reprezentovat Česko, protože předává fakt silnou emoci.“ Podruhé se do Národního kola přihlásila Pam Rabbit: „Před dvěma lety jsem se účastnila finále s Mikolasem Josefem, jako jeho back vokalistka, a když jsem to tam vše viděla, tak mi to přijde jako zážitek, který chci zažít sama za sebe.“ Sedmičku finalistů uzavírá kapela We All Poop: „Mysleli jsem si, že je Eurovize jako jiné talentové soutěže, ale byli jsme vyvedeni z omylu, a to nás příjemně překvapilo. Očekávali jsme, že do naší hudby bude dramaturgie hodně mluvit, ale naopak se cítíme v tomto směru svobodní.“

Všechny informace ohledně pravidel hlasování, profilů umělců, hlasovací aplikace a aktuálního dění kolem národního kola jsou dostupné na sociálních sítích a webových stránkách.

Oficiální hlasovací ESC aplikace: https://eurovision.tv/app

Web: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12711934021-eurovision-song-contest-2020/
Facebook: https://www.facebook.com/ESCCzechRepublic/
Instagram: https://www.instagram.com/escczechrepublic/


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, 13. 1. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27777/sedm-statecnych-v-boji-o-eurovizi/