Polovina české populace sleduje placenou televizi, roste zájem o tematické stanice
Autor: Atmedia/Knowlimits , e-mail: info@atmedia.cz Přidané: 09.02.2020
Za příjem televizního vysílání si platí polovina českých domácností. Zatímco počet Čechů s placenou televizí roste v průběhu let spíše mírně, výrazněji se mění způsob, jakým placenou TV přijímají. Z porovnání dat za roky 2015 a 2019 vyplývá, že satelitní televize je na ústupu a roste naopak využití příjmu vysílání přes technologii IPTV. Za uvedené roky vzrostlo využití této technologie ze 3 na 10 procent. U diváků roste také zájem o tematické stanice, nárůst sledovanosti hlásí především stanice filmové a dokumentární. Právě tyto stanice najdou diváci u placených operátorů.


Dřívější dominance satelitní televize je v České republice postupně na ústupu, roste naopak příjem televizního vysílání přes IPTV. I tak zůstává satelitní příjem prozatím hlavním způsobem, jak se k Čechům placený TV obsah dostává (21 procent). Druhým nejčastějším způsobem je kabelové vysílání (16 procent) následované technologií IPTV (10 procent). „Zájem o příjem televize prostřednictvím IPTV v průběhu let narůstá. Důvodem je nejenom široká programová nabídka, ale také interaktivita technologie. Výhodou je například televizní archiv, který divákům umožňuje zhlédnout oblíbený pořad až 7 dnů po odvysílání. Současně si všímáme, že lidé projevují větší zájem o tematické stanice, ty jsou dostupné často právě jen přes placenou televizi, do které spadá i IPTV,” uvádí Pavel Müller, Head of Research & Marketing Department společnosti Atmedia.

Poměrem domácností, které si za vysílání platí a které přijímají pozemní vysílání je Česká republika specifická a výrazně se odlišuje od zahraničí. Placená televize je totiž v řadě evropských zemích dominatním přístupem k TV obsahu. Na Slovensku má například kabelovou, satelitní nebo IPTV dohromady 91 procent domácností, v Rakousku 95 procent a v Německu je takových domácností dokonce 97 procent. České republice se z okolních států blíží jen Polsko, pozemní vysílání zde přijímá 37 procent domácností.


Obliba tematických stanic u Čechů narůstá

Vedle IPTV narůstá také obliba tematických stanic dostupných právě i u placených operátorů. Zájem o ně roste každým rokem, jak může potvrdit Atmedia, která na českém televizním trhu obchodně zastupuje 30 tematických televizních stanic. Většinu z nich nabízí pouze operátoři placené televize. „Rok 2019 potvrdil zvyšující se zájem o tematické televizní stanice. Atmedia zvýšila meziročně svůj podíl na sledovanosti o 37 procent, což bylo dáno jak rozšířením portfolia zastupovaných televizních stanic, tak nárůstem sledovanosti tematických TV kanálů,” říká Pavel Müller a dodává: „Tematické stanice z našeho portfolia jsou velmi oblíbené, některou z nich si měsíčně pustí celkem 6 milionů diváků. Podíl na sledovanosti těchto stanic je 4,23 procent,“ říká Pavel Müller.

Češi si oblíbili stanice věnující se konkrétnímu žánru a tématu, ať už se jedná o filmy a seriály, dokumenty, sport, life-style a zábavné pořady nebo pořady pro děti. Nejrychleji rostoucím segmentem jsou v případě tematických kanálů placené filmové TV stanice. „Filmové televizní stanice s kvalitní programovou nabídkou osloví měsíčně přibližně 2 miliony diváků. Jejich rostoucí obliby si nelze nevšimnout. Některé filmové stanice z portfolia Atmedia zvýšily meziročně svůj podíl na sledovanosti až dvojnásobně. Velmi dobře se daří především kanálům, které nabízejí vedle jiných také populární filmy československé tvorby. Ty jsou u Čechů velmi oblíbené,“ komentuje Pavel Müller. Mezi vyhledávané placené filmové televizní stanice se řadí například AMC, CS Film, FilmBox, Film+ nebo JOJ Cinema.

Dalším segmentem, u kterého je patrný kontinuální růst zájmu a popularity, je segment dokumentárních televizních stanic. „Televizní stanice jako National Geographic, Spektrum, CS History nebo CS Mystery zvýšily meziročně svůj podíl na sledovanosti i o jednu třetinu. Čeští diváci na těchto tematických stanicích často vyhledávají dokumenty věnující se tématu nacistického Německa, oblíbené jsou také válečné dokumenty,“ dodává dále Pavel Müller.


Zdroje:

ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 2019, výpočet: 22. 1. 2020, Share, CS 15–69, Reach 000 (měsíční, průměr za rok), CS 4+

ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 2019, výpočet: 22. 1. 2020, Reach 000 (měsíční, průměr za rok), CS 4+, Share, CS 15–69

ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 2019, výpočet: 22. 1. 2020, Share, CS 15–69


O IPTV

IPTV je technologie, během které je televizní vysílání šířené prostřednictvím vysokorychlostních sítí na protokolu IP.


Info o Atmedia

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, které na českém trhu působí od roku 2008. Atmedia se zabývá prodejem televizní reklamy a zastupuje na českém trhu i většinu mezinárodních televizních stanic, včetně Fox International Company, Sony Pictures Television Network a Disney Television Group. Počátkem roku 2010 uvedla Atmedia na trh tehdy jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru na tematických stanicích. Jednalo se o prodej prostřednictvím prodejních balíčků.


Pavel Müller, Head of Research & Marketing, Atmedia
Petra Papugová, PR Consultant, Knowlimits






 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27856/polovina-ceske-populace-sleduje-placenou-televizi-roste-zajem-o-tematicke-stanice/