Revolučné vynálezy: komu vďačíme za pokrok?
Autor: AMC/PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.sk Přidané: 16.02.2020
Za všetkými mimoriadnymi vynálezmi, ktoré prispeli k pokroku ľudstva, sa skrývajú príbehy plné odvahy, boja, obety, odhodlania a múdrosti. Stáli za nimi vizionári, ktorí, či už vedome alebo nie, riskovali smrť, chudobu a výsmech, aby zaručili progresiu nášho druhu. Práve týmto príbehom sa venuje šesťdielny dokument z dielne spoločnosti BBC.


Britský fyzik, spisovateľ a moderátor Jim Al-Khalili v ňom skúma dejiny šiestich pozoruhodných vynálezov: lietadla, auta, rakety, smartfónu, teleskopu a robota. Zvedavci, ktorí chcú prísť veciam na kĺb, sa môžu na jeho prvú časť tešiť už v sobotu 15.2. o 16:00 hod. na televíznej stanici Spektrum.

Vďaka dokumentu Revolučné vynálezy nazrieme do originálnych zápiskov a náčrtov niekdajších vizionárov, použijeme najmodernejšie experimenty a počítačovú grafiku, aby sme vrhli nové svetlo na objavy svetoznámych osobností ako Galilei Galileo a Leonardo Da Vinci aj menej známych jednotlivcoch ako boli ženy – priekopníčky Ada Lovelace a Bertha Benz. O mnohých z nich, ako napríklad stredoveký učenec, Ibn al-Haytham, väčšina divákov nikdy nepočula.

Každá epizóda skúma málo známe príbehy a je plná neuveriteľných nápadov, ako počiatky robotiky spred 2 000 rokov alebo hollywoodska hviezdička a vynálezkyňa, ktorá v snahe poraziť nacistov objavila technológiu, ktorá umožňuje fungovanie dnešných mobilných sietí. Opakovane sa presvedčíme o tom, ako úplne náhodný objav viedol k využitiu, aké nikto neočakával. Výsledkom je fascinujúca, vedecky podložená cesta dejinami ľudstva, plná nezamýšľaných dôsledkov a neuveriteľných prepojení. Odhaľuje, ako synergia vedy, vynachádzavosti a technológií menia všetko. A najmä oslavuje úspechy niektorých z najväčších mysliteľov v ľudskej histórii.

„Zmena sveta si vyžaduje viac ako jednu myseľ“ - Jim Al-Khalili


1. Lietadlo

Objav lietadla nám poskytol neuveriteľnú superschopnosť - lietať. Stojí za ním príbeh plný vášne, nebezpečenstva a smrti. Začneme maurským učencom, ktorý pred 11 storočiami skočil z útesu s perím, pripevneným na rukách. Kľúčom k lietaniu je ovládnuť vzduch. Prvé pokusy nájdeme už u Číňanov, ktorí vymysleli šarkana. Dokázali tak, že aj objekt, ktorý je ťažší ako vzduch, môže lietať. Najznámejším v tomto príbehu je taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, sochár a maliar Leonardo da Vinci, ktorý usúdil, že je nepravdepodobné, že by bol človek schopný vytvoriť silu potrebnú na lietanie ako vták. Predstavil si teda stroj, ktorý mával krídlami. Bohužiaľ, nikdy sa mu nepodarilo žiadny fungujúci zostrojiť. Na to, aby sme zistili prečo, potrebujeme modernú analýzu. Vedci z Massachusettskej technickej univerzity (MIT) v Kalifornii vysvetľujú, že dnes už vieme, že mávanie krídel je iba jednou časťou letu.

Viac sa dozviete v prvej časti seriálu Revolučné vynálezy 15. februára o 16:00 hod. na televíznej stanici Spektrum.


2. Auto

Naša vrodená snaha objavovať mobilizovala ľudstvo a dala nám dokonalý stroj slobody – auto. Začalo sa to 9 000 rokov starým ľudským osídlením 200 kilometrov severne od Sibíri, kde archeológovia odhalili najstaršie dôkazy o existencii psov. Títo lovci a osadníci domestikovali európskeho sivého vlka, aby prežili, a rozmnožili ho, aby ťahal ich sane.
Psie záprahy predznamenali začiatok silou poháňanej prepravy 6 000 rokov predtým, ako kolesový vozík umožnil pohyb zvyšku ľudstva. Tento ďalší krok však nesúvisel len s vynálezom kolesa. Dozvieme sme sa, že vznik kolesa a nápravy umožnila revolúcia v opracovávaní kovov a zavedenie bronzového dláta.

Príbeh automobilu je príbehom nevyhnutnosti, príležitosti a prežitia. Zažijeme biblické povodne a zničenie anglických baní. Obnovíme pokusy, ktoré dopadli strašne zle. Dozvieme sa o nesprávne vybuchnutých delách a zmrzačených námorníkoch. A patrí sem aj príbeh posadnutého škótskeho génia, ktorý vyrobil prvý presný stroj vyrobený človekom. To všetko nás privedie ku katastrofálnemu príbehu Carla Benza, považovaného za vynálezcu motorového vozidla. Ibaže sa mu nepodarilo predať ani jeden exemplár a ponoril sa do depresie. Zachránila ho jeho manželka Bertha, ktorá sa vydala na tajnú výpravu a pretransformovala auto na niečo, čo ľudia zrazu chceli.


3. Raketa

Raketa zrevolucionarizovala náš druh a rozšírila našu budúcnosť do vesmíru, ale jej pôvod je prekvapivo starý. Prvá raketa sa zrodila v starovekej Číne vďaka manipulácii s výbušninami. Prvým spisovateľom, ktorý si predstavoval vystrelenie vesmírnej lode na Mesiac (s použitím obrovského kanónu), bol francúzsky autor Jules Verne. Jeho dielo Zo Zeme na Mesiac sa náhodou ocitlo v rukách Konstantina Tsiolkovského, ktorý sa rozhodol vystrelenie lode do vesmíru matematicky prepočítať a skonštatoval, že jediný spôsob, ako sa dostať do vesmíru, je pomocou „reakčného motora“ alebo rakety.

Zaujíma vás aj na vznik vynálezov ako smartfón, teleskop a robot? S históriou najvýznamnejších ľudských objavov sa môžete zoznámiť v dokumente Revolučné vynálezy na televíznej stanici Spektrum od 15.2. o 16:00 hod.


O AMC Networks International - Central and Northern Europe

AMC Networks International - Central and Northern Europe je súčasťou AMC Networks International, jednou z popredných medzinárodných spoločnosti na poli televízneho vysielania a distribúcie tematických televíznych staníc sústreďujúcich sa na Strednú a Východnú Európu. Súčasné AMCNI - Central and Northern Europe portfólio zahŕňa 12 televíznych staníc v štyroch žánroch: šport: Sport1, Sport2, športu, detské: Minimax, Megamax, zábavno-vzdelávacie: Spektrum, TVPaprika, Spektrum Home a filmové: AMC, Sundance Channel, Film mobil, Film + a Film Café. Obsah tematických staníc sa vytvára pre miestnych divákov, jazykové verzie a trhy. Je dostupný v celej sérii platforiem vrátane HD, služieb na požiadanie a verzie pre mobilné telefóny.

AMC Networks International (AMCNI) je globálnou divíziou AMC Networks a dodávateľom uznávaných zábavných relácií pre predplatiteľov vo viac ako 140 krajinách a územiach v Afrike, Ázii, Európe a Latinskej Amerike. AMCNI zahŕňa ako globálne značky Sundance Channel a MGM Channel, tak aj populárne kanály s lokálnym významom a rôznorodým žánrovým zameraním. Viac informácií nájdete na www.amcnetworks.com/amcni


O spoločnosti AMC Networks:

Spoločnosť AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) sa už viac ako 30 rokov venuje produkcii kvalitných filmov a relácií, vlastní a prevádzkuje niekoľko populárnych a oceňovaných značiek v oblasti platenej káblovej televízie. AMC, IFC, SundanceTV, WE TV, a IFC Films produkujú relácie, ktoré sú výrazné, zaujímavé, kultúrno relevantné a oslovujúce divákov naprieč rôznymi spoločenskými skupinami. Spoločnosť tiež prevádzkuje globálnu divíziu, AMC Networks International. Viac informácií nájdete na www.amcnetworks.com.


Michaela Ivaničová, PR Consultant, PR.Konektor SK

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27872/revolucne-vynalezy-komu-vdacime-za-pokrok/