Tomáš Maštalír sa od 2. marca predstaví ako netradičný Pán profesor
Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 21.02.2020
Už od 2. marca sa diváci televízie Markíza môžu tešiť na ďalšiu atraktívnu seriálovú novinku. Jarnú programovú ponuku trhového lídra obohatí moderný vzťahový seriál s komediálnymi prvkami z prostredia slovenského gymnázia s názvom Pán profesor. Predstaví silnú romantickú linku dvoch hlavných hrdinov a zároveň vtipným a originálnym spôsobom zobrazí školský a každodenný život detí, učiteľov a rodičov. V hlavných úlohách sa predstavia slovenské herecké hviezdy najvyššieho kalibru ako Tomáš Maštalír, Gabriela Marcinková a Roman Luknár.


Talentovaný a pre učenie zapálený Samo sa často, niekedy aj proti svojej vôli, angažuje v problémoch svojej triedy druhákov, ktorú má ako ich triedny učiteľ na starosti. Spolu s ním sme svedkami toho, čo mladí ľudia na prahu medzi detstvom a dospelosťou prežívajú. Okrem vtipných pubertálnych problémov, ktoré sú ale pre študentov tými najväčšími na svete, sa seriál venuje aj závažným, hlbokým témam, ktoré k dospievaniu patria. Okrem riešenia problémov svojich študentov Sama jeho nekonvenčné učebné metódy často dostávajú do problémov s prísnym riaditeľom gymnázia či jeho konzervatívnejšími kolegami.

Skutočnú búrku v jeho živote ale spôsobí až príchod atraktívnej kolegyne Klaudie, ktorá na ich gymnázium prichádza náhle a prináša si tajomstvo. Samo s Klaudiou sú ako oheň a voda, on neuznáva pravidlá, nedokáže si udržať žiaden trvalý vzťah a jeho osobný život je jeden veľký chaos, ona vyrastala ako vzorové dieťa náročnej matky a už roky žije v takmer dokonalom a perspektívnom vzťahu s pohľadným lekárom. Ale Samo s Klaudiou sa osudovo priťahujú, hoci si to zo začiatku ani jeden nechce priznať. Postupne sa do seba zaľúbia a zrazu obaja stoja pred veľkým rozhodnutím: dokáže mať Samo s niekým naozaj trvalý vzťah? A dokáže Klaudia opustiť svoj dokonalý život a ísť za tým, kto ju naozaj priťahuje?

Pán profesor je slovenskou verziou mimoriadne úspěšného nemeckého seriálu s pôvodným názvom Der Lehrer. Televízia RTL od roku 2009 odvysielala už 7 sezón seriálu, pričom stále dosahuje nadpriemernú sledovanosť a vynikajúco sa mu darí najmä u mladších, reklamne atraktívnych divákov. O tom, že sa formát úspešne adaptoval v našom regióne, svedčia aj skvelé výsledky maďarskej verzie, ktorá sa vysiela od roku 2018. Najnovšie sa vlastného Pána profesora dočkali tiež diváci v Rumunsku.


Hlavné postavy

Samo (Tomáš Maštalír)

Nekonvenčný učiteľ chémie, fyziky a telocviku, ktorý by pre svojich študentov urobil takmer čokoľvek. Učenie je jeho život, ale osobný život má v troskách. Samo je zarytým zástancom staromládeneckého spôsobu života. Vďaka tomu na prvý pohľad vyzerá, že životom len tak pláva, bez hlbšieho zmyslu a cieľa. Ale okrem užívania si, má Samo celoživotnú vášeň, povolanie, niečo, v čom je lepší od všetkých naokolo – učenie. Je to niečo, čo si nevybral on, ale čo si vybralo jeho. Prirodzený talent, ktorého to navyše ešte aj baví. Jeho cieľom nie je naplniť a dodržať osnovy, na tie Samo kašle. Jeho misiou je odovzdať vedomosti – a je jedno, akou formou sa to stane. Niet divu, že Samov osobný život je jeden obrovský chaos. Na nič iné jednoducho nemá čas. Ale nie je to výsledkom jeho sebeckosti alebo povrchnosti, ale preto, že všetku energiu venuje svojim študentom, aj vo chvíľach, keď to tak nevyzerá.


Klaudia (Gabriela Marcinková)

Atraktívna, nadaná, zodpovedná, spoľahlivá a celkovo takmer dokonalá učiteľka slovenčiny, ktorá má v Samových očiach zásadnú chybu, je zadaná. Dievča z dobrej rodiny, jediná dcéra svojej prehnane ambicióznej matky, úspešnej právničky, ktorá ju odmala viedla k perfektnímu výkonu a k dokonalosti. Klaudia musela byť už odmala vzorom vo všetkom – v správaní, v známkach, v obliekaní. Na rozdiel od Sama vyštudovala pedagogickú fakultu nie preto, že chcela učiť, ale pretože vlastne nevedela, čo chce. Je dospelá, rada by si žila po svojom, ale nevie sa odhodlať urobiť to – ani úplne presne nevie, ako by vlastne chcela žiť. Až stretnutie s navonok chaotickým Samom, ktorý nerešpektuje žiadne pravidlá, začína pomaly, nenápadne nabúravať jej presvedčenie o tom, že život musí byť dokonalý.


Rácz (Roman Luknár)

Prísny a zásadový Rácz si dobre uvedomuje, že v jeho škole majú nadmerné zastúpenie problémoví študenti, a tým pádom je ostatnými gymnáziami vnímaná ako niečo podradné. Ale Rácz nie je z tých, ktorí by sa vzdávali. Chronicky finančne podvýživené gymnázium udržuje v športových a vedomostných súťažiach medzi ostatnými školami (aj keď skončia vždy na chvoste), je hrdý na to, že v prefeminizovanom slovenskom školstve dokázal vybudovať učiteľský zbor, v ktorom je dostatok mužov a hoci je zásadový, uvedomuje si, akým prínosom sú preňho nekonvenčné metódy Sama. Rácz skrátka akceptoval svoj osud – že okrem žiakov musí občas vychovávať aj svoj učiteľský zbor.


Každodenné starosti študentov na prahu detstva a dospelosti pomáhajú Samovi, Klaudii a riaditeľovi Ráczovi riešiť ich konzervatívnejší kolegovia z učiteľského zboru – Igor, Laco a Zlatica. Klaudiinou oporou je partner Viktor, ktorý je rozhodnutý stráviť s ňou zvyšok života. Tak, ako študenti na gymnáziu prežívajú fázu, v ktorej sa rozhodujú, čo s ich životmi ďalej, aj Viktor s Klaudiou riešia ďalšiu fázu ich vzťahu – usadiť sa, vziať sa alebo založiť si rodinu?


Hlavný režisér: Matúš Libovič
Režisér: Martin Kazimír
Producenti: Bence Trunko, Jana Garajová
Producenti TV Markíza:
Alexandra Dubovská, Michael Bütow
Vedúci výroby: Kristína Majorošová, Andrej Jánošík
Scenár: Peter Nagy, Jozef Koleják
Hlavný kameraman: Juraj Chlpík
Zvuk: Blažej Vidlička, Stano Kollár
Architekt: Otto Häusler
Výprava: Ondrej Štefunko, Patrik Sziegl
Strih: Matej Beneš, Petra Hoťková
Hudba: Lukáš Kobela
Kostýmy: Hana Převrátilová
Masky: Valéria Hajdin, Martina Selnekovičová, Katarína Pokorná
Kontakt PR: Andrea Macáková – Senior PR manažér


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza, 20. 2. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27890/tomas-mastalir-sa-od-2-marca-predstavi-ako-netradicny-pan-profesor/