Březnová dokumentární jízda na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.03.2020
Ať už se chcete vydat kamkoli na naší planetě, do historie nebo dalekého vesmíru – od toho je tu Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: prozkoumáme Rovník z výšky; představíme vám Rákosův pavilon: Svět vzácných papoušků; dobrodružství nás čeká Na lovu obrů; jedna z nejslavnějších vojenských jednotek – Létající tygři a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 3., 23.00 – Tajemství vesmíru I (Tajemství Slunce)

Nastal čas na nový pohled na prastarý vesmír. Vesmírné záhady skrývají tajemství naší minulosti i klíč k budoucnosti. Dokumentární seriál Tajemství vesmíru je příběhem o tom, jak jsme se dozvěděli vše, co o vesmíru víme. Od chvíle, kdy se člověk poprvé dostal do otevřeného vesmíru, už uběhlo půl století, ale teprve teď odhalujeme velká vesmírná tajemství. Robotická vozítka jsou našima očima na povrchu rudého Marsu. Sondy NASA se plnou rychlostí zavrtávají do prolétajících komet. Teleskopy zaměřené na hluboký vesmír zachycují explozivní zrod hvězd i jejich zánik v nitru černých děr. To všechno významně změnilo způsob, jakým na vesmír nahlížíme. Zatímco naše planeta taje kvůli globálnímu oteplování, je jenom přirozené upírat zrak k nebesům a přemýšlet o nových domovech. Našlo by se ve vesmíru nějaké jiné místo, kde by mohl existovat život? Nebo je domov skutečně jen jeden? Každý díl tohoto fascinujícího seriálu popisuje, jak došlo k zásadním objevům, a obsahuje výpovědi vědců i objevitelů, kteří se odvážili do neprobádaných končin naší galaxie i dalších.


4. 3., 20.00 – Rovník z výšky (1. díl)

Připravte se sledovat rozhodující chvíle v životech divokých zvířat. Gordon Buchanan závodí s časem na velkolepé výpravě okolo rovníku, a aby ochránil zvířata i lidi, vyletěl společně s několika odborníky až do nebes. V přírodovědné mini sérii z produkce BBC se podíváme do divoké Afriky, Jižní Ameriky nebo do exotického Pacifiku. Všude tam se Gordonovi podařilo dostat se ve správnou chvíli na správné místo a v rozhodujícím okamžiku podat pomocnou ruku. V Keni se migrující sloni často dostanou do potíží, protože přecházejí přes území, kde se usazují lidé. Sloni jsou ohrožený druh, dochází jim místo k volnému pohybu a často se stávají terčem útoků místních farmářů. Zranění, která při tom utrpí, bývají smrtelně vážná. Díky helikoptéře, kterou mají k dispozici, dokážou správci Národní přírodní rezervace Masai Mara najít zraněného slona včas, uspat ho, ošetřit a dostat zpátky na vlastní nohy. To vše za méně než 45 minut. V Gabonu vědci sledují, jak lidská činnost ovlivňuje migrující keporkaky. Tato majestátní zvířata pravidelně připlouvají z Antarktidy, aby se u afrického pobřeží nakrmila a porodila mláďata. Jenže je zde ohrožuje lodní přeprava. Hlasité lodní motory přehluší zvuky, kterými keporkaci mezi sebou komunikují, a znečištění vod negativně působí na jejich imunitní systém. Výzkumný tým potřebuje dokonale načasovat bezpilotní dron tak, aby zachytil proud vody vypuštěný z nozdry keporkaka. Ze vzorků pak můžou udělat kompletní zdravotní prověrku, prozkoumat DNA, hormony i bakterie v jeho těle. Nad korunami stromů Amazonie se Gordon na vlastní oči přesvědčuje o dopadech ilegální těžby dřeva, které končí na černém trhu v Evropě a Americe, a která postihuje stále větší část deštného pralesa. Brazilská policie se tomu snaží zabránit – opět ze vzduchu, s pomocí vrtulníků. To vše, a ještě více Gordon sleduje z ptačí perspektivy. Připojte se k němu na výpravě okolo rovníku, která je stejně dobrodružná jako důležitá.


4. 3., 21.00 – Rákosův pavilon: Svět vzácných papoušků

Poblíž hlavního vchodu do Zoologické zahrady Praha vyrostl výjimečný pavilon. V kontextu krajin, kde jsou doma, se tu představuje na 40 druhů vzácných ptáků, z nichž některé pražská zoo chová jako jediná zoo v ČR, či dokonce v celé Evropě. Téměř polovinu ptačích obyvatel tvoří papoušci, včetně přísně chráněného ary Learova. Návštěvníci mohou také vidět největšího papouška světa, aru hyacintového, inteligentního a hravého nestora keu či mimořádně zajímavého trichu orlího. Osm unikátních expozic díky zvolenému rostlinstvu, modelaci terénu i výmalbě dokonale odpovídá lokalitám, v nichž tito exotičtí ptáci žijí v přírodě. Nová stavba nese jméno Stanislava Rákose (18. 5. 1931 – 18. 9. 2012), mecenáše, celoživotního chovatele ptactva a příznivce pražské zoo, který na výstavbu pavilonu přispěl velkorysou částkou 10 milionů korun. Tento pavilon se otevřel veřejnosti 28. září 2019 – podívejte se do něj společně s námi.


4. 3., 21.30 – Kudlanky: Mistři klamu

Jsou to zabijáci. Kořist usmrtí s neuvěřitelnou přesností. Bojují stylem kung-fu a v Japonsku jsou považovány za symbol bdělosti. Kdo? Přece kudlanky. Mají nepřehlédnutelnou, jedinečně flexibilní hlavu ve tvaru trojúhelníku. Dvě předimenzované oči si neomylně měří kořist. Hrudní část jejich těla je výrazně prodloužená a posetá ostrými výrůstky, které dokážou probodnout nešťastnou oběť rychlostí vystřelovacího nože. Kudlanky mají pověst tajuplného stvoření hlavně proto, že jsou vidět jen zřídka. Dokonale se přizpůsobily svému prostředí, ať už se pohybují mezi listím, květinami, na kůře stromů, po písčité půdě, nebo dokonce mezi rozkvetlými orchidejemi. Sledujte jedinečné záběry kudlanek pořízené objektivy nejmodernějších kamer. Buďte u toho, když loví, svlékají se, rozmnožují, a když se samičky nakonec uchýlí ke kanibalismu. Nenechte si ujít, až samička naklade vajíčka a pokryje je zvláštním lepkavým sekretem. Tento snímek jako úplně první odhaluje tajný život tohoto fascinujícího hmyzu.


5. 3., 22.00 – Frank v Itálii (1. díl)

Městečko Cocullo v Itálii. Čtyři džentlmeni sedí na slunci u dveří baru a baví se o Frankovi. Není to nikdo jiný než Torino a jeho přátelé, se kterými se Frank seznámil v roce 2016, když se zúčastnil hadího festivalu, který se tady koná každý rok v květnu. Zajímalo by je, do které částí světa Frank zamíří příště, a doufají, že se k nim jednoho dne vrátí. Jejich přání se vyplní dříve, než by si mysleli. Frank je zpátky v Itálii a nenechá si ujít jedinou z jejích krás od Benátek až po Dolomity.


6. 3., 20.00 – Na lovu obrů (Makrela jednobarevná)

Jihoafrický rybář a dobrodruh Andy Coetzee zažívá jedno velké dobrodružství za druhým. Jeho cílem je zaháčkovat nejslavnější a nejtajuplnější ryby světa, ať už v bouřlivých vodách egyptské řeky Nil nebo na odlehlém seychelském atolu Astove. V nehostinných vodách daleko od civilizace se Andy musí spolehnout sám na sebe a ukázat všechno, co umí. Bojuje se zrádnými proudy i číhajícími krokodýly a tváří v tvář legendárním dravcům riskuje končetiny i holý život.


7. 3., 21.00 – Dělníci divočiny (Budovatelé základů)

Každý den vyrážíme do práce, do kanceláře nebo kam nás naše profese zavede. A jenom málokdo, jestli vůbec někdo, přitom pomyslí na miliardy dělníků divočiny, kteří bez přestávky dřou, aby udrželi naši planetu v dobré formě. Bez tisícihlavých stád, která spásají širé louky, nekonečných armád mravenců a termitů nebo tichých a neviditelných kopáčů, kteří kypří půdu, by náš svět vypadal úplně jinak. Dělníci divočiny pracují v oceánech, lesích i na planinách – vlastně úplně všude. Stavějí pečlivě naplánované domovy, pečují o prostředí, kde žijí nejen oni, ale i my, a stojí u samotných základů života na Zemi. Fascinující přírodovědný seriál Dělníci divočiny vypráví příběh o tom, jak se udržuje v provozu celý svět, často aniž bychom o tom vůbec věděli.


7. 3., 23.00 – Létající tygři (Počátek)

V Číně tygři nejen číhají. Dělají toho ještě mnohem více. Létající tygři, jedna z nejslavnějších vojenských jednotek dějin, zvrátili ze svých základen v západní Číně průběh druhé světové války. Létající tygři byli americkými piloty, kteří se během války dostali do Země draka. Podle některých se jejich přítomnost na Dálném východě stala poslední kapkou, která utvrdila Japonsko v útoku na Pearl Harbor. Na druhou stranu to byli právě Létající tygři, kdo na šest dlouhých měsíců od prosince 1941 do června 1942 zajistil důležitou vzdušnou obranu napadené Číny. Veřejnost se dosud dozvěděla jen střípky z jejich fascinujícího příběhu. Až doteď. Tato historická mini série odhaluje tajemství Létajících tygrů.


8. 3., 21.00 – Ruská výprava s Guyem Martinem (1. část)

Vítejte v zemi nečekaných možností. Oblíbený britský mechanik a televizní dobrodruh Guy Martin vyrazil do Ruska. Vydal se z Moskvy až na Sibiř a jako obvykle se úplně vyhnul známým turistickým atrakcím. Místo nich dal přednost svému srdci a volný průchod svým vášním. Díky tomu zjistil, jak opravdu vypadá místní každodenní život. Mimo jiné se projel s Nočními vlky, kontroverzním motorkářským gangem, který má v oblibě prezident Putin. Anebo si zašel na brigádu do továrny, kde se vyrábí nejoblíbenější ruské exportní zboží – samopal kalašnikov.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 1. 3. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27916/breznova-dokumentarni-jizda-na-prima-zoom/