Dokumentární skvosty na Prima ZOOM ve 13. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.03.2020
Prima ZOOM vám tento týden nabídne dva celovečerní filmy a samozřejmě spoustu dalších zajímavostí. Dokumentární skvosty pro vás: prozkoumáme Bretaň: Země tuleňů; jací jsou Humři: Rytíři hlubin; jaká byla Pravěká Země; čeká nás Cesta do hlubin mozku a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 3., 22.00 hod. – Ross Kemp: Extrémní svět (Texas)

Vydejte se společně s odvážným investigativním novinářem Rossem Kempem do extrémně nebezpečných koutů světa a seznamte se s lidmi, kteří jsou hlavními hrdiny šesti důležitých příběhů. Připravte se na napínavou podívanou plnou akce! Sledujte, jak Ross odhaluje vzestup ozbrojených skupinek motivovaných nenávistí přímo uprostřed Trumpovy Ameriky. Zjistěte, jak během filipínské války s drogami přišly o život tisíce podezřelých. Staňte se svědky nemilosrdného soupeření benátských gangů, řádění banditů na Madagaskaru, epidemie drog v Palestině a utrpení migrantů na svízelné cestě pryč z válkou rozervané Libye. Nenechte si ujít těchto šest působivých a dramatických příběhů o lidech zasažených válkou, chudobou, zločinem a nekontrolovatelným násilím, které vznikly díky tomu, že se Rossovi a jeho týmu podařilo získat jedinečný přístup k jejich aktérům.


26. 3., 22.00 hod. – Frank a mamba černá (1. díl)

Dobrodruh Frank se tentokrát pouští do souboje s mambou černou, která je nejdelším jedovatým hadem na území Afriky a po kobře královské druhým nejdelším jedovatým hadem na světě. Obvykle dorůstá délky kolem 2,5 metru, může však dosáhnout i délky 4,5 metru. Pro člověka je její jed smrtelný už při nízké dávce 10–15 mg, údajně stačí pouhé dvě kapky jedu, avšak jediným kousnutím vpraví jedu mnohonásobně více. Životu nebezpeční jsou i mladí jedinci, kteří mají k dispozici jen 1–2 ml jedu. Mamba černá je v rozporu s historkami nahánějícími hrůzu a pověstmi o útočnosti a zákeřnosti relativně plachý had, který se při setkání s člověkem snaží ukrýt.


27. 3., 20.00 hod. – Bretaň: Země tuleňů

Pobřeží Bretaně se někdy přezdívá Riviéra severu. Nespočet zátok s bílými písečnými plážemi vypadá idylicky, ale Atlantský oceán na severozápadě Francie bývá jen zřídka klidný. Přílivové vlny můžou být až šest metrů vysoké, a to je až třikrát více než na pobřeží Severního moře. U pobřeží leží mnoho menších ostrovů, které jsou ideálním místem pro tuleně a jejich mláďata. Tato pomalá a nemotorná zvířata se pod vodní hladinou mění v rychlé a hbité plavce. Mají vcelku hravou povahu a kamera v nich vyvolává přirozenou zvědavost. Tuleni kuželozubí, kteří jsou o něco větší a mají delší hlavy, jsou trochu zdrženlivější, ale dříve nebo později zvědavost přemůže i je. Když nastane období páření, stovky tuleňů se shromáždí na pláži. Viditelně větší a těžší samci, kteří můžou vážit až o 300 kilogramů více, si hledají družky. Je to dechberoucí podívaná. Přece jen existuje pádný důvod, proč mají samci takové býčí šíje. Během divokých soubojů o vyvolenou můžou dostat hned několik hlubokých kousanců. Ve východním Atlantiku dnes žije asi 100 tisíc tuleňů. Oproti minulým dobám, kdy byli nemilosrdně loveni, je to celkem strmý nárůst. Nenechte si ujít tento výjimečný výlet do Bretaně a navštivte Zemi tuleňů.


27. 3., 20.30 hod. – Humři: Rytíři hlubin

Rytíři z hlubin vyrazili na tažení a jsou pokrytí brněním od hlavy až k patě. Stejně jako středověcí bojovníci jsou i oni dobře vyzbrojení – ne meči a štíty, ale nůžkami a kleštěmi a zbrojí pokrytou bodci i háky. Jenže i přesto, že jsou dobře chránění a ve svém okolí se skvěle vyznají, mnoho z těchto hrdých rytířů čeká temný osud. Mnozí z nich skončí na talíři. Po celém světě žijí gurmáni zamilovaní do těchto věhlasných korýšů – humrů. Ale humři fascinují i mořské biology, kteří je neúnavně zkoumají. Vydejme se po jejich stopě na Cape Breton, ostrov v severním Atlantiku, který je součástí kanadské provincie Nova Scotia, kde žije největší populace humrů na světě.


28. 3., 20.00 hod. – Pravěká Země

Vypravte se do pravěku v celovečerním snímku s Prima ZOOM. Svět paleontologie v současné době prochází zlatým věkem: v posledním desetiletí bylo objeveno více fosilních druhů než za dvě stě let od doby, kdy se tato věda poprvé objevila. Nyní mohou paleontologové konečně odpovědět na otázku: odkud pocházejí různá zvířata? S fotorealistickými počítačovými grafickými obrázky a rozhovory s některými předními světovými paleontology představuje tento dokument nejnovější vědecké teorie o tom, jak a proč se dinosauři proměňovali a jak se nakonec vyvinuli v ptáky, které dnes známe.


29. 3., 20.00 hod. – Guy Martin: Nejrychlejší dodávka světa

Stane se Guy Martin se svým oblíbeným tranzitem nezpochybnitelným králem dodávek? Guy se rozhodl dokázat, že je jeho dodávka nejrychlejší na světě. A chce proto pokořit hned dva rekordy: rychlostní rekord, který je 284 kilometrů v hodině, a rekord na nejnebezpečnějším závodním okruhu Nürburgring v Německu. Jestli to někdo dokáže, je to Guy Martin, a na to potřebuje celovečerní snímek.


29. 3., 22.00 hod. – Genetická revoluce

Tento film se zabývá vzrušujícím, rychle se rozvíjejícím světem genetického inženýrství. Jeho hlavními hrdiny jsou vědci ze všech koutů světa, kteří využívají nové technologie na úpravu genů s nečekanými možnostmi a způsoby, o jakých se nám dříve ani nesnilo. Staňte se svědky rozhodujícího momentu a buďte u toho, kdy tito vědci změní celý svět. Technologie jako CRISPR umožňují rychle a levně měnit DNA všech živých tvorů, včetně člověka. Geny mohou být upravovány takřka stejně snadno jako slova na monitoru počítače. Nové schopnosti upravovat DNA přináší naději na léčbu nemocí, záchranu ohrožených druhů, vymýcení hladu ve všech koutech světa a snad i dosažení lidské dokonalosti. Ale můžou být tyto sliby naplněny?


29. 3., 23.00 hod. – Cesta do hlubin mozku (Co je skutečnost?)

I ti největší psychopati bývají charismatičtí a okouzlující, dokážou lhát bez sebemenšího zaváhání a snadno zmanipulovat všechny v okolí. Znásilňují a vraždí bez výčitek svědomí, přesto často působí jako nejsympatičtější a nejmilejší lidé na světě. Co se odehrává v jejich mozku? Tato otázka dodnes nedá spát specializovaným neuropsychologům a forenzním psychiatrům. Proto se stala hlavním tématem strhujícího seriálu. Důkazy o tom, že zlo člověka nepřestává fascinovat, najdeme ve všech odvětvích umění. Anatomové otevřeli lidskou lebku už před mnoha staletími a od té doby se snaží odhalit tajemství mozku uvnitř. Dnešní nejmodernější technologie umožňují skenovat mozek takovým způsobem, aby byly procesy, ke kterým v něm dochází, dobře viditelné. Ale bude to stačit k nalezení odpovědi na otázku, jak se ze slušných lidí mohou stát nemilosrdní vrazi?

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 23. 3. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27987/dokumentarni-skvosty-na-prima-zoom-ve-13-tydnu/