Celou planetu z různých pohledů ukazuje Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.03.2020
Vezmeme vás kolem rovníku, zanoříme se do hlubin moří i řek, koukneme se na naši planetu z vesmíru, nahlédneme pod kapotu Formule 1, poznáme vize Einsteina a Hawkinga a odstartujeme další sérii oblíbených Vetřelců dávnověku celovečerní epizodou. Dokumentární skvosty pro vás: prozkoumejte Rovník: Linie života; vydejte se po kolejích – Australská železnice; poznejte krásy Země v seriálu Modrá planeta II; co na to Einstein a Hawking: Vesmírní vizionáři a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

1. 4., 20.00 hod. – Rovník: Linie života (Rovnodennost)

Žádné jiné místo na světě není tak okouzlující, tajuplné, dechberoucí a překrásné jako linie života, která se táhne podél rovníku. Linie dlouhá 40 tisíc kilometrů je typická svou různorodostí. Prochází místy, kde se zrodil člověk i veškerý další život. Je to pradávná, prapůvodní rajská zahrada – místo klidu, hojnosti a rovnosti. Podnebí rovníku je dusné a v podstatě se nemění. Ale jeho krajina ano. Rovník postupuje přes palmami pokryté ostrovy, všechny velké pralesy světa i města tak rozdílná, jako je jeden z největších afrických chudinských slumů Kibera nebo „vesmírný přístav“ Singapur. Na těchto místech žije přehršel lidí s úplně odlišnými zvyky, ale společnou, sdílenou radostí ze života. A také jedno exotičtější zvíře než druhé. Všem se jim dobře daří pod rozpáleným sluncem. Nedochází tady k žádnému střídání ročních období, ale dvakrát za rok se vyskytne zvláštní moment bez stínů. Vydejte se na pozoruhodnou dvanáctihodinovou cestu okolo rovníku. Tento přírodopisný seriál zachycuje, jakým způsobem se lidé i zvířata přizpůsobují životu v čím dál teplejším světě. Probíhající klimatické změny zde mají za následek mnoho problémů. Jenže zatímco průmyslový sever vidí rovník jako zapadákov, jeho obyvatelé mají pořád radost z toho, že ve skutečnosti je rovník hotovým rájem.


1. 4., 23.00 hod. – Australská železnice (1. díl)

Králové australské divočiny přijíždějí: nejdelší a nejtěžší vlaky světa. Seriál Australská železnice proniká do zákulisí a představuje strojvedoucí, posádky a železniční týmy, kteří se musejí vyrovnat s krokodýly, přílivovými vlnami, silnými tropickými bouřemi, prudkým stoupáním i ostrými zarážkami. Jejich zodpovědnost je obrovská: musejí zajistit, aby pasažéři a náklad dorazili bezpečně na místo určení, i když jejich cesta vede extrémně drsnou, náročnou, ale překrásnou krajinou.


3. 4., 20.00 hod. – Modrá planeta II (Jeden oceán)

Vychutnejte si dosud neznámé příběhy z magického světa. Díky pokračování vynikajícího dokumentárního seriálu Modrá planeta se vypravíte na okouzlující dobrodružství do nejkrásnějších, přesto nejméně známých končin Země – ponoříte se do azurových hlubin tajemných oceánů. Od premiéry původní Modré planety v roce 2001 se úplně změnily naše poznatky o životě pod mořskou hladinou. Tento seriál z prostředí ledových polárních moří i rušných korálových útesů představuje všechny překvapivé nové objevy. Uvidíte zvláštní chobotnice, které číhají u dna Jižního oceánu. Obrovskou rybu vyskakující z vln, aby polapila ptáka v letu. A svezete se na hřbetě útočícího žraloka kladivouna. Úžasná a inspirující Modrá planeta II odhaluje nečekaná nová místa, charismatické nové hrdiny i jejich neobvyklé chování.


3. 4., 21.00 hod. – Po proudu řek do moře (Mississippi)

Mekong, Mississippi, Dunaj, Paraná… Každým světovým kontinentem protéká nějaká mytická řeka a vlévá se do otevřeného moře. Světové řeky jsou zároveň kolébkou největších civilizací, útočištěm zapomenutých národů, tepnou ekonomického i kulturního rozvoje a bohatým, různorodým ekosystémem. Francois Pecheux se plaví po světových řekách od pramene až k jejich ústí. Setkává se s rybáři, námořníky nebo farmáři, ale i s dědičnými strážci nebo nomády. Komunity jihoamerických indiánů, které uctívají Paranu jako „rodičku moře“, chovatelé krokodýlů v deltě Mekongu i všichni ostatní znají nějaký zajímavý a fascinující příběh o své řece. Francois se jako správný dobrodruh, svolný vyzkoušet všechno na vlastní kůži, odváží nalodit na cokoli, co pluje. A s radostí se zastaví kdykoli, kdekoli. Ve velkých městech, u malých hrází nebo v rozlehlých deltách využívá řeku jako svou základnu, navštěvuje místa kulturního dědictví i úžasnou okolní přírodu. Ať už zavítá do přírodní rezervace v úžinách Dunaje, která je domovem velkého množství různých ptáků a divokých koní, nebo do louisianské bayou ležící u ústí Mississippi, jedno je jisté: všechny cesty po proudu řek nakonec vedou do moře.


3. 4., 22.00 hod. – Vetřelci dávnověku XI (UFO konspirace)

Pyramidy na Antarktidě? Našli jsme důkazy o dávných technologiích zamrzlých pod ledem nejjižnějšího světového kontinentu? NASA odhalila stopy tekuté vody na planetě Mars. Je skutečně možné, že by se pozemský život zrodil na Rudé planetě? Jak bude vypadat člověk budoucnosti, ovlivněný novým, radikálním vývojem nejmodernějších technologií 21. století? Na všechny tyto i další tajuplné otázky se snaží odpovědět už jedenácté pokračování vzrušujícího historického, dokumentárního seriálu Vetřelci dávnověku, který zkoumá 75 miliónů let možných důkazů mimozemských návštěv na naší planetě. Tuto sérii odstartujeme jedinečnou celovečerní epizodou.


4. 4., 20.00 hod. – Planeta Země z vesmíru (Nová perspektiva)

Kamery ve vesmíru zachycují příběh života na naší planetě a nahlížejí na něj z úplně jiné perspektivy. Satelity pozorují rodinu slonů sužovanou suchem, odhalují dosud neznámé kolonie tučňáků císařských jen díky barvě jejich trusu a objevují tajuplné ledové kruhy, které můžou ohrozit životy tuleních mláďat. Špičkově natočený dokument z produkce BBC využívá kamery na zemi, ve vzduchu i ve vesmíru a přibližuje největší přírodní krásy i divy, podnební jevy nebo dramatické změny ročních období. Planeta Země z vesmíru nabízí pohled na náš domov tak, jak jsme ho ještě neviděli.


4. 4., 21.00 hod. – Lengguru: Tajemství života (Země tisíce druhů)

Krasový masiv Lengguru v Západní Papue na hranicích Indického oceánu vyrostl náhle po prudké srážce tektonických desek před 11 milióny lety. Na místě, kde předtím nebo prakticky nic, vznikla nepřekonatelná bariéra. A od té doby zůstala uzavřená. Díky tomu se v tomto regionu vyvinulo velké množství exotických druhů, které nežijí na žádném jiném místě světa. Je to jedinečný ekosystém, o kterém toho dosud mnoho nevíme a skoro všechno musíme teprve objevit. Přírodovědný snímek zachycuje nejdůležitější vědeckou expedici na území Papuy. Tým asi padesáti evropských a indonéských vědců vyrazil na osm týdnů do míst, kam žádná lidská noha dosud nevkročila. Vědci zkoumali jednu z nejbohatších a nejtajuplnějších zón biodiverzity na světě. A odhalili její tajemství. V hlubinách moří, v nitru labyrintu podzemních jeskyní, v srdci deštného pralesa i na vrcholu rozeklaných skal narazili na taje evoluce života uvězněného dlouhé miliony let v tomto ztraceném světě.


4. 4., 23.00 hod. – Archeologové na pobřeží II (Východní Sussex)

V pokračování tohoto seriálu se vrátíme na pobřeží Velké Británie, jehož písečné břehy a blízké mořské dno patří k nejbohatším historickým pokladnicím světa. Ve východním Sussexu prozkoumáme vrak lodi, která se potopila někdy ve 40. letech 18. století, a zjistíme, co je pravdy na příběhu o přístavu, který se stavěl 63 let, ale byl v provozu jenom čtyři měsíce. V Dorsetu odhalíme příběh o zrodu prvních letadlových lodí na světě nebo jak místní pobřeží sehrálo důležitou roli v operaci Den D během vylodění spojeneckých vojsk v nacisty opevněné Normandii. V Glasgow se podíváme na řeku Clyde a na jejích březích, které byly kolébkou celého města, najdeme záhadné plavidlo. To vše, a ještě mnohem více zachycuje dokumentární seriál Archeologové na pobřeží. Nenechte si ujít napínavý závod s časem a odhalte dosud neznámé příběhy britské námořní, průmyslové i přírodovědné historie. V hlavní roli září špičkový tým dobře sehraných detektivů, kteří podnikli největší celostátní výzkum všech dob. Přidejte se k Archeologům na pobřeží a sledujte, jak využívají nejmodernější techniku, aby vypátrali největší historické poklady světa. Dřív, než bude pozdě.


5. 4., 20.00 hod. – Váleční kšeftaři: Druhá světová z druhé ruky IV (Francouzský odboj)

Bruce Compoton dostal za úkol vytvořit expozici o francouzském odboji a musí dát dohromady košík plný důležité výstroje. Přesně takový, jaký britské letectvo shazovalo nad francouzským územím během druhé světové války. Nebude to lehký úkol, ale v dalších epizodách pokračování zábavného historického seriálu Váleční kšeftaři: Druhá světová z druhé ruky ho čekají ještě těžší. Podaří se mu vypátrat extrémně vzácný německý tank Panzer 1 nebo odhalit skutečný příběh o evakuaci britských vojáků z obklíčeného Dunkerku?


5. 4., 21.00 hod. – Guy Martin: F1 mechanik

Motocyklový závodník a zdatný mechanik dodávek všeho druhu Guy Martin se rozhodl zkusit něco úplně nového. Přidá se k závodnímu týmu Williams Martini, aby zjistil, jestli by se dokázal prosadit jako člen elitní party mechaniků v závodním pitu Formule 1. Jak obstojí mezi profesionály, kteří dokážou vyměnit všechna čtyři kola formule najednou za neuvěřitelný čas 1,92 sekundy? Guy se opravdu stává součástí týmu. Žije, jí a cestuje společně s ostatními. Dokonce zažívá Grand Prix v Belgii. Zábavný motoristický pořad Guy Martin: F1 mechanik díky tomu nabízí naprosto bezkonkurenční pohled do zákulisí sportu Formule 1. Vychutnejte si dosud nevídané záběry a obvykle utajený zvuk z týmových vysílaček a zažijte sen fanouška Formule 1 na vlastní oči. Bude to stát za to! Během náročného závodního dne projde Guy čtyřmi různými chaotickými pit stopy a vymění pneumatiky na vozech veterána Felipeho Massy i teprve osmnáctiletého mladíka Lance Strolla. Jak obstojí? Bude to katastrofa? Zklame? Nebo se mu podaří pomoct týmu dosáhnout nového časového rekordu?


5. 4., 22.00 hod. – Einstein a Hawking: Vesmírní vizionáři (1. část)

Díky geniálním myšlenkám Alberta Einsteina a Stephena Hawkinga jsme dosáhli největších vědeckých pokroků v chápání vesmíru. Tito vizionáři inspirovali celou novou generaci, která pracuje a bádá v předních liniích experimentální fyziky. Tento film naverboval největší vědecké mozky dneška – včetně amerických fyziků Raie Weisse a Kipa Thorna, kteří získali Nobelovu cenu za fyziku. Vesmírní vizionáři odhalují, jakým způsobem se vědci už takřka celé století snaží skloubit relativitu s kvantovou mechanikou. Připravte se na přelomové myšlenky tak velkých a významných mozků současnosti, jako jsou kosmoložka Jana Levinová z univerzity Columbia, profesor fyziky Jim Gates z univerzity Brown, teoretický fyzik a matematik Brian Greene nebo ředitel Institutu rozšířených studií a matematický fyzik Robert Dijkgraaf.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 29. 3. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/27999/celou-planetu-z-ruznych-pohledu-ukazuje-prima-zoom/